hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解恆安同海典灣個邊可以咁多年黎都冇全日過海車? ...
開啟左側

點解恆安同海典灣個邊可以咁多年黎都冇全日過海車?

EX-TL 發表於 2020-5-24 01:11 | 顯示全部樓層

與其話拉89C落油塘轉鐵用, 不如用43X  81C 85K 89C 286M入番去恆康街轉681仲快.
TYChow 發表於 2020-5-24 01:40 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-5-23 14:31
89c除咗特快班次之外,都冇人會喺錦泰同海傍嗰邊上車㗎啦,有嘅都係唔趕時間,拉入油塘蝕上加蝕,冇成本 ...

觀塘區有個打低建制派旅行社經理的新任「Eason」區議員正建議74X(部份班次)改於油塘開出,經藍田往大埔,以便居民前往大埔工業邨上班。如果係咁,89C改油塘開,一樣可以吸納到去石門上班的油塘乘客。
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
tszhinchan3 發表於 2020-5-24 12:15 | 顯示全部樓層
九巴根本冇心搞77區巴士線
睇81c同89c講咁耐都唔肯拆線就知
而家仲要有馬鐵,根本唔會再理你班海皮中產!
有人建議680、682拉去77區,咁同你搭a41p loop哂成個馬鞍山有咩分別?
成日話77區班人唔爭氣,要靠石門大圍為本,根本係D線太兜(81c相對87D、89c相對89D),比我住果邊,點解唔行去富安搭快車?
如果D線可以改快D,根本班客就回歸!
RyanPun 發表於 2020-5-24 12:49 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2020-5-24 12:15

77區海皮客源窄,已經比到盡留3條隧道線做轉乘+1條區內線。

再者,就算真係拉是但一條經恒康街嘅線兜77區,客源一樣左手交右手,少咗恒康街客多咗77區客,山上客隨時因為時間用多咗,更加唔想自己條線要兜77區。

而且非繁忙時間兜哂全馬鞍山嘅40X/89D,都要開10分一班以上,先至叫坐滿人過隧道,齋做77區嘅線唔開盡30分已經好比面。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
KS7360 發表於 2020-5-24 15:53 來自手機 | 顯示全部樓層
寧泰路, 保泰街 沿路d 交通燈無支順, 85k 由恆安去亞公角街由初改線時的1花0 分鐘行車, 而家無論是車手定慢揸都要花15 分鐘先到, 加上只有上下兩繁多人外, 成個區都無咩人出入, 根本就唔夠條件養條全日隧道線。
271_N271 發表於 2020-5-24 22:42 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士公司諗盡方法hea做海皮,你仲問點解冇全日過海線......
嗰個位非繁係得43X見得下人,
大老山都值得留一條嘅,
過海線就開多幾年都俾黨鐵打殘㗎啦,
開多啲981P賺下返工時段咪算囉
Freezewinter 發表於 2020-5-24 23:51 | 顯示全部樓層

恆安行去恆康街已經有過海線,海典灣行去鐵路站亦唔係太遠

其實沙田仲有好多小區都係冇全日過海車
例如六美/小瀝源一樣係冇,而且行去鐵路站遠不及 77 區方便
天空之神 發表於 2020-5-25 00:42 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2020-5-24 12:15

281B 281X 81C 下場係點
仲要重組失敗 81C 假日特快都cut 埋

.
213D 發表於 2020-5-25 03:40 來自手機 | 顯示全部樓層
其實281B 281X晨早應該全日分拆架啦,屯馬綫一期通車之後803都多左載客量做馬鞍山,係時候架啦,反而夜晚回程就可以唔使拆,始終尖沙咀回程一線走天涯,D人反而係想到屋企樓下,而唔係轉車或者快,方便先係重點。
680X 發表於 2020-5-25 04:20 來自手機 | 顯示全部樓層

將 981P 全日非繁加經田園閣, 沙市, 文化館後上青沙或者勉強夠客既