hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 建議港鐵新列車加設3卡編組,9+3編組行走旺角東-北區區 ...
開啟左側

建議港鐵新列車加設3卡編組,9+3編組行走旺角東-北區區間

Hisui 發表於 2020-5-26 18:42 | 顯示全部樓層

架車唔係FOR你玩拼結 完
唔好成日FF啦~
jpoon 發表於 2020-5-26 20:06 | 顯示全部樓層

ff前先了解下列車編組先啦
甩咗三卡之後9卡冇咗駕駛室,去到另一邊點開?唔駛睇訊號燈?
剩返果三卡又點掉頭同開車?
http://jpoon9394.blogspot.com/
clivetock 發表於 2020-5-26 22:00 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2020-5-26 20:06
ff前先了解下列車編組先啦
甩咗三卡之後9卡冇咗駕駛室,去到另一邊點開?唔駛睇訊號燈?
剩返果三卡又點掉 ...

樓主意思應該係9+3各自都係完整編組,有齊兩邊車頭可以獨立行駛,但又可以連埋做12卡一齊行,類似京急嗰種玩法:https://www.youtube.com/watch?v=X0quAJYOCt0

不過要玩都唔係用依家啲R車可以玩到
cky 發表於 2020-5-26 23:14 來自手機 | 顯示全部樓層

CalvinDZ483 發表於 2020-5-26 16:07
日本連結分解五分鐘左右完成。我建議12卡車大約10-15分鐘一班,期間後車爬頭。之後分離後的三卡車到旺角東 ...

解結,駛開,再同另一列連結,呢度都唔止 15 分鐘,仲要增加司機專負責處理呢列 3 卡車,再加額外人手處理解連結,只係會做死人。

放棄呢個想法罷
AlexLee 發表於 2020-5-27 02:37 來自手機 | 顯示全部樓層
CalvinDZ483 發表於 2020-5-26 18:27
回覆你第三點。甩出嘅三卡,組成3+3+3,其中頭三卡可以對到門,只停區間大站嘅話,可以載到D客,不過去到 ...

得三卡開門
你唸下都知做唔到啦
我夠知其中三卡會對到閘門啦
我個Concern係其他卡
你其他車9/12卡
無啦啦整班9/12卡長但係得3卡載客嘅車出嚟
你唸下個三卡會幾爆 :L

我真係唔明你清客個Point :L
點止清客用多兩分鐘
㗎車停親每個站
隔離幾卡嘅乘客都肯定會行上去上車
但係上車時間都唔知要多幾多時間

建議還建議
唔該用下個腦諗諗先啦好嗎? :L

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
matthew1009 + 1 + 10 建議還建議 唔該用下個腦諗諗先啦好嗎?:).

查看全部評分

GD1570 發表於 2020-5-27 12:36 | 顯示全部樓層
我只係好簡單咁諗到一個問題:
樓主話因為要拆車卡同埋,去到旺角東站用一號月台,然後再畀後車超前。
咁我想問:去紅磡及過海後憑乜要搭你前車呢..直接搭後車咪仲快?
咁不如直接把前車12卡以旺角東做總站回車好過啦...
第二:咁請問我應該要喺1號月台等車過海,還是3號月台等車呢?
你有你可愛,我有我好笑。
AlexLee 發表於 2020-5-27 17:10 來自手機 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2020-5-27 12:36
我只係好簡單咁諗到一個問題:
樓主話因為要拆車卡同埋,去到旺角東站用一號月台,然後再畀後車超前。
咁我 ...

其實成個所謂「建議」唔合理嘅地方真係太多
單單一個鐘要切割北行綫四次畀12卡入1台已經好大問題...

同埋1/3兩個唔連通嘅側式月台做同一個方向嘅車
對乘客嚟講都好混亂
呢壇嘢 越唸越多嘢唔Make Sense
ViviTse 發表於 2020-5-27 19:21 | 顯示全部樓層
如果我無理解錯,樓主應該想講類似日本 NEX 列車果種車卡分離?

但似乎喺香港,連「特急」、「快速」呢類唔同便捷度嘅做法都未有嘅時候,似乎可能性太低
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2020-5-27 19:23 | 顯示全部樓層
反建議:

如果有可能可以喺旺角東/紅磡起渡線調頭,
做北區<>旺角東/紅磡區間車,反而可能更實際,
順便可以make use of紅磡嘅舊月台,亦可以繼續用現行嘅12卡車。

但有幾項問題:
1. 訊號系統
2. 有無調頭位
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
AlexLee 發表於 2020-5-27 23:06 來自手機 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-5-27 19:23
反建議:

如果有可能可以喺旺角東/紅磡起渡線調頭,

其實MLR過曬設計壽命
已經行到五勞七傷
何必咁執著要佢繼續苟延殘喘呢

現有1-4台已經Plan咗做列車停放處
本板其他貼文已有討論相關安排
所以唔再喺呢度贅述

至於調頭開旺角東特車方面
唔知有無得改動波口嘅位
令北行可以改用現有側綫路軌