hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 港島北流水線、特快線重組 Version 2
返回列表 發新帖
開啟左側

港島北流水線、特快線重組 Version 2

樓主| boco1211 發表於 2020-5-30 15:59 | 顯示全部樓層

老實講,有幾多人會當鴨仔係北炮去中上環嘅首選,就算之前冇18,啲人都唔會搭2落中上環

2仔快又唔係最快,619/18P 係快好多兼時間穩定好多,10 平啲兼且唔使塞銅鑼灣海旁,時間其實唔差,甚至搭23係堅道行落去都有,2又要兜大坑又塞銅鑼灣海旁,搭18P係中環落車行過去仲快。

加返密 18P 同埋改快咗 25 已經可以cover 到北炮去中上環嘅問題,留2仔係都唔見得有咩作為

另外,2X/720唔係做雙向分段,而係即日回程優惠,類似九巴68E做緊既野

就算8H吸唔到街市客,起碼去東大街都叫做行少咗路,多唔多客就唔知,但起碼去愛東方便咗

愛東西行流水好難補位,我承認係有啲不足,但我冇可能用2-3部車去加密8H到4個字一架去serve個少少嘅客,拉81出去就更加無可能,興華康翠唔會咁放手,如果佢哋肯嘅,8H/81掉轉唔係問題
brianso198 發表於 2020-5-30 16:31 來自手機 | 顯示全部樓層

愛東去醫院同環翠有66,但去到愛東好唔好客呀?筲箕灣街市,東大街行去搭66又唔係遠。

連606西行10.4柴灣上耀東落都可以試過超過10個客仲要一堆非兩蚊,66愛秩序灣段就咪鬼提。

qunow 發表於 2020-5-30 16:34 來自手機 | 顯示全部樓層
boco1211 發表於 2020-5-30 15:59
老實講,有幾多人會當鴨仔係北炮去中上環嘅首選,就算之前冇18,啲人都唔會搭2落中上環

2仔快又唔係最快, ...

8H愛東…開30嘅話唔會有人專登等…
Ravenclaw 發表於 2020-6-1 22:17 | 顯示全部樓層

81因為一定要用11.3m或以下,所以如果煲大81客量,對車務調動做成好大問題...

18P東行入皇室堡之前比DC ban過,同埋$5.50做$4.80既野,唔得啦,同埋如果跟904,東行overall起碼多20分,點止10分...

18X RPP就冇話停德輔道,同88X唔同,咁我唔知西區有咩反應啦...

mingfai31 發表於 2020-6-1 23:04 | 顯示全部樓層

1.你第一句就話"減少乘客使用慢線 (2)誇區"
然後睇到你個"2S / 2X/720 / 720A / 720B 推出八達通即日回程優惠"即刻問晒號
你條2S同2仔有咩分別..俾個咁既優惠同鼓吹D人朝早搭2S有咩分別?
搭開2X/720既又駛咩要俾即日回程?你幫巴士公司倒米呀?

2.先講19P..就係7點鐘個陣2仔做唔掂先會有19P既出現(或者19P做唔掂要有2仔係度咁理解都可以)
你而家變相要7點一班19P做晒兩班車既客..唔爆煲就奇

3.中碼番愛碟灣同灣仔區屈人搭722轉車/25要俾多2蚊都叫做替代
如果咁樣都得5B應該成條線唔駛要..拉埋條18入堅城叫人搭18/18P出灣仔區咪得..又位位收多2蚊啦
5X/1/10縮埋去金鐘叫人18/P轉呀不如

4.中碼去灣仔區叫人搭11如果你搞到11中環就爆左咁山上人點?你唔記得11用緊單層?平時11都爆晒廠仲要執埋中碼死雞?
仲有948都up得出又真係幾無所不用其極

5.當初5仔CUT左已經令到威非路道居民極度不滿..而家仲想CUT 5X應該係冇可能
正如我記得邊度睇到有CHING講堆懶人連永興街密車都唔肯行去搭

6.18P日間班次咪又係10-16分..10-12都叫加密左班次..仲有722由7-8加密到6-8

7.上繁灣仔金鐘去東區陪你兜大圈又冇左15分鐘0補償

8.我又得閒冇野做幫你計下你有幾多車..2 -7, 5X -6(早-1600), 18P +1, 16 +5(0600-1900), 82M -1 (0900後), 81 +2, 25 +1
總結上繁:-7-6+1+5+2+1=-4..非繁:-7-6+1+5-1+2+1=-5..下繁:-7+1-1+2+1=-4
兩味有4部車多左同非繁有5部車多左..但以上數據係未計你既720大重組
上繁720/A寫出黎個班次同減班冇咩分別..明明而家開緊4-10同10..但俾番個合理班次加埋4部落去勉強叫夠車
非繁720 8-12分班即每小時5-7.5部車..你條720B 12-15分班即每小時4-5部車..加埋9-12.5部車..恕小弟數學差真係計唔到你個8班去灣仔點黎
再加上前車之鑑成條CUT左既非繁720A都冇客..仲要咁密去灣仔金鐘?
下繁先係最大鑊..4部車俾720X食晒..720略微減班情況下你邊度有車開720A/B?
 樓主| boco1211 發表於 2020-6-2 00:14 | 顯示全部樓層
1. 即日回程係比愛東去電車路用,搭2x/720跨區,回程灣仔中上環上車係用唔到優惠,2S開嚟係填清晨未有8H個段時段

2. 我唔見得2仔朝早靠愛東做到幾爆,愛東仲有85A可以用,電車路仲有其他車

3. 中碼番愛碟灣搭 2仔都幾無謂,不過為咗少部份流水客,已經補咗好多bbi,18P$4.8都有,仲要快咗

4. 11 停唔正中環5號碼頭個邊,應該會較少人用

5. 早繁有16,非繁要搭嘅要行出去

6. 722 起碼會加一班甚至兩班,18P 大部分時間應該會去到10分鐘一架,18P 會做西環主要快線

7. 你講緊720/720P?定係其他?720/720P 有720A 同埋722 搭救

8. 720可能唔做全日拆線,會改過個plan,但係暫時720B 會做下繁全晚

用車方面,5X/16會用同一pool車,8H有機會要加一部 可能唔使,81 加一至兩部,25 唔加(西行拉快咗),18P 會加起碼兩部甚至3部,有多嘅一係比2A/82,一係cut左去慳番啲資源,依家開2/82M係蝕到入肉,可以推比其他線,上多啲客,推高座上率

另外,81 車務可以諗下係25到調過嚟,25限制上用大車唔係問題(朝早係用大車上山)
mingfai31 發表於 2020-6-3 00:46 | 顯示全部樓層

boco1211 發表於 2020-6-2 00:14
1. 即日回程係比愛東去電車路用,搭2x/720跨區,回程灣仔中上環上車係用唔到優惠,2S開嚟係填清晨未有8H ...

1. sor你句野chop開晒好難明

2.如果係冇客就唔會兩部車一齊0700開啦..兩車只係相差5分鐘咋..定你當巴士公司傻架
我冇話靠愛東打爆2仔..2仔鰂魚涌去灣仔至上環你好似都只係推人上722而冇任何補償/BBI..現時2仔比722亦唔會慢好多而且平

3,4. 18P就N咁遠既國金個邊有站..11就中碼..其實你有冇考慮過中碼唔係只係得6號同天星碼頭囉
廢鐵同你兩條線都係要人行到腳跛咁就落晒廢鐵啦..廢鐵又密

5.你只要講一句"要人行出去"你成個方案DC即ban

7.我係講緊720P要灣仔金鐘去太古既人兜圈..呢個係我講少左既sor
722太古人一向都唔鐘意搭..因為一定比720慢10分..只係西灣河720同722先時間分別不大..而家改埋去康怡更加唔會理

6,8.用車方面同我諗既唔差幾遠..你都只係大約有4部車多左..我都係睇唔出你點靠4部車開720B下繁

漏左一樣野..你想8P/8/2X堆人點樣轉8H入東院呢?原本開8H咁行就係俾人可以一程亦可以快車轉wo
而家變左唔同站位又係咪要人遊車河定行(/輪椅碌)去轉車