hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 收車期間在九巴買咗車身廣告嘅公司會不會收到九巴賠償 ...
開啟左側

收車期間在九巴買咗車身廣告嘅公司會不會收到九巴賠償

CalvinDZ483 發表於 2020-5-29 18:18 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

cky 發表於 2020-5-29 18:22 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士沒有廣告和信心是兩回事
DR1666 發表於 2020-5-29 19:29 來自手機 | 顯示全部樓層
其實經濟唔好,大量公司閂水喉,已經可以令巴士公司流失好多全車身廣告。

另外如果冇記錯,九巴個車身廣告合約係喺今年年中到期嘅。我記得合約期滿前嗰兩三個月一般都係會少啲全車身廣告嘅
GCx468 發表於 2020-5-29 20:07 | 顯示全部樓層

記得2013年有北區某社會議題壓力團體賣車身廣告,有部o係和宜合道細炒,非巴迷o係該團體fb問,結果係冇賠償,冇延期,部車唔係大炒搞到入扣留中心算偷笑
Quanta 發表於 2020-5-29 20:18 來自手機 | 顯示全部樓層
GCx468 發表於 2020-5-29 20:07
記得2013年有北區某社會議題壓力團體賣車身廣告,有部o係和宜合道細炒,非巴迷o係該團體fb問,結果係冇賠償 ...

性質唔同嘅咁又
一個係意外 一個係巴士公司嘅行政決定
AVBWU291 發表於 2020-5-29 21:51 | 顯示全部樓層
一般廣告唔清楚。但全廣車會有安排。幾年前聽過有全廣車因某啲事(唔太記得咩事)要留廠超過半個月,結果老九安排另一部車上返個全廣做代替
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
GCx468 發表於 2020-5-29 22:02 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2020-5-29 21:51
一般廣告唔清楚。但全廣車會有安排。幾年前聽過有全廣車因某啲事(唔太記得咩事)要留廠超過半個月,結果老 ...

見過通告新城指定因全廣,要盡量行駛路線清單,全部都係全廣
AP149 發表於 2020-5-30 08:19 | 顯示全部樓層
一般廣告唔清楚。但全廣車會有安排。幾年前聽過有全廣車因某啲事(唔太記得咩事)要留廠超過半個月,結果老 ...

熊本熊廣告嘅KT6491大炒,係KR2506重上

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
AVBWU291 + 5 多謝分享

查看全部評分

低級趣味扮高級:369
kei_hk 發表於 2020-5-30 09:42 | 顯示全部樓層

我相信只係廣告合約入面﹐有無講明一些特別情況點安排。

例如 :
部車撞左/壞左﹐超出某一個日數不能出車﹐就需要搵另一部車頂替/原定廣告期加長補償。
部車有無指定地區﹐甚至指定路線行走。  (eg. 當年的 102班點狗﹐部車真係指明係102線的掛牌)

有講明這些特別情況安排 / 特別安排﹐咪收費D廣告費囉。
無講明﹐收費就平D囉﹐但係有事出唔到車就未必有補償。

商業世界﹐都係睇下落廣告一方願意出幾多錢。

dogdog002 發表於 2020-5-30 23:20 | 顯示全部樓層

分分鐘堆廣告到晒期未落畫

上廣告再落其實好多貼紙跡

所以先見多部車貼到一忽忽

而家分分鐘當免費保護貼到下一個廣告為止

好似怡寶由城巴專二去到新巴都未落畫