hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 屯門南延線項目建議書
開啟左側

屯門南延線項目建議書

AlexLee 發表於 2020-6-3 22:22 來自手機 | 顯示全部樓層

tkf_2005 發表於 2020-6-3 21:57
鬼唔知空地先起到站咩,但都要睇佢幾大先得架
定係您都係認為恆安/大水坑果堆由鐵路預留發展用地都係空地
...

你都幾好笑

本身你個Post都好地地講緊島式月台定側式月台
我個回覆都係講緊月台佈置同你所講嘅「空地」無咩太大關係
跟住你又無啦啦扯咗去講起樓
我幾時有話所有鐵路上蓋都要起樓?
(恆安大水坑嗰幾個站喺正西沙路中間,個站又唔係闊,唔好玩啦 :L)

你都識講「鬼唔知空地先起到站咩」
咁你上個Post就唔好第一句就話咩「車公廟同埋顯徑都係空地改建」啦
AlexLee 發表於 2020-6-3 22:25 來自手機 | 顯示全部樓層
20160424 發表於 2020-6-3 21:31
或者可以由湖山公園行海榮路地底去到恒福花園T字路口轉向三聖廟地底再沿屯公地底去掃管芴。
...

行海榮路個彎會唔會急咗少少
AlexLee 發表於 2020-6-3 22:33 | 顯示全部樓層
tkf_2005 發表於 2020-6-3 21:57
鬼唔知空地先起到站咩,但都要睇佢幾大先得架
定係您都係認為恆安/大水坑果堆由鐵路預留發展用地都係空地
...

其實如果TMS喺地底
好大機會A16都要落埋地底如果唔係可能無足夠距離落到地底之餘仲要避開屯門河

但係TUM-A16之間都幾多野要避開
相信有一定嘅難度
aaron 發表於 2020-6-3 22:50 | 顯示全部樓層

tkf_2005 發表於 2020-6-3 20:48
如果16區新站起得成,

應該會用側式唔會島式,

始終現有用地主要係空地,

參考之前顯徑同車公廁站,2者前身都係由空地改建

地底站機會率成數應該屯門南總站大啲

屯馬綫鑽石山站、啟德站、宋皇臺站站體,

3者前身都係由空地改建,

參考閣下邏輯,呢啲車站係應該會用側式月台啵

咁點解又會用「島式月台」呢?

按:屯馬綫鑽石山站所在地前身為已拆卸之大磡村(空地),

啟德站及宋皇臺站則為已拆卸之啟德機場(空地)

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
AlexLee + 1 + 10 唔好咁啦 陣間佢又話佢討論緊高架站XD.

查看全部評分

火車遲遲未到站
jpoon 發表於 2020-6-3 22:51 | 顯示全部樓層
如果16區新站起得成,

應該會用側式唔會島式,

我就覺得兩個站都係架空嘅機會大啲啦
屯門站同A16之間有咁多嘢,邊夠位畀佢下潛?估計都係好似兆康—屯門咁起響河床上面
既然A16都係架空,,咁屯門南更加唔夠位下潛,都係做返架空算啦

評分

參與人數 2aPower +3 HugeC +20 收起 理由
AlexLee + 1 + 10 精闢見解
aaron + 2 + 10 tkf_2005見解印證何謂「創作力量同幻想 會.

查看全部評分

http://jpoon9394.blogspot.com/
tkf_2005 發表於 2020-6-3 22:55 | 顯示全部樓層
aaron 發表於 2020-6-3 22:50
如果16區新站起得成,

您舉個三個係地底,我舉個兩個係架空
... ...
tkf_2005 發表於 2020-6-3 22:55 | 顯示全部樓層

AlexLee 發表於 2020-6-3 22:22
你都幾好笑

本身你個Post都好地地講緊島式月台定側式月台

印象中A16設站呢個計畫都聽Tony兄講咗三年幾四年都唔係啲咩最近嘅決定
不過我就唔清楚當區居民知唔知有呢樣嘢喇

咁宜家可以起多個站
另多啲居民唔駛靠輕鐵接駁(減少搭輕鐵嘅時間)都係一件好事嚟呀
就咁好似馬鞍山綫沿綫咁起個站但係上面發展唔到 (除咗車公廟個「上蓋」同埋大圍個發展)
就真係浪費喇

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=1172859&pid=4237791
咁我又無講過要起屏風樓喎

我係覺得高架鐵路已經佔用咗部分嘅地方
上蓋作適量發展都係善用番幅地嘅剩餘價值姐

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=1172859&pid=4238151

可能我誤解左您對上蓋作適量發展O既定義
唔好意思~

aaron 發表於 2020-6-3 22:56 | 顯示全部樓層
tkf_2005 發表於 2020-6-3 22:55
您舉個三個係地底,我舉個兩個係架空
... ...

又係你話「空地」嘅
火車遲遲未到站
AlexLee 發表於 2020-6-3 23:04 | 顯示全部樓層

作上蓋發展=/=要起屏風樓
之前已經有其他板有解釋咗
所以我唔再喺度贅述喇

我所講嘅馬鞍山綫沿綫
其實都係講緊沙田圍/第一城/石門呢三個站
本身車站塊地其實都唔細下(喺度Clarify 番費事誤導大家)

至於你講嘅大水坑/恆安站
本身就係喺馬鞍山路/西沙路兩邊行車線中間嘅中央鐵路專用範圍上面起
根本就係俾兩邊行車線包圍
咁窄自然係唔適合發展上蓋
同馬路咁近 車流量咁大嘅情況下
都唔係一個合適嘅選址
正如我都唔會話喺觀塘/牛頭角/九龍灣站上面起樓一樣

20160424 發表於 2020-6-3 23:11 | 顯示全部樓層

AlexLee 發表於 2020-6-3 22:25
行海榮路個彎會唔會急咗少少

心目中走線大概係咁,點都無尖東咁勁,搵專家黎答下會唔會彎度過大,但起碼上返陸地唔駛搞到避風塘先,
附近又多空地可以收返做臨時工地,海榮路又夠寛,過左恒福T字路就深挖貼住屯公去掃管笏
屏幕快照 2020-06-03 下午10.57.51.png

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
AlexLee + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分