hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 屯門南延線項目建議書
開啟左側

屯門南延線項目建議書

ryandroid 發表於 2021-1-20 16:44 來自手機 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2021-1-20 16:39
留意返屯門南延線同屯門沿海鐵路個source都唔同

邊個source 打邊個source 先
你意思係屯門南延綫個source 係西鐵拉埋去内河碼頭定點?
屯門沿海鐵路個source 除咗施政報告仲有邊個source?
20160424 發表於 2021-1-20 18:18 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2021-1-20 16:38
你條走線A玩拆樓? 建議你用政府地圖做底而唔好用Google Maps

唔駛拆樓,我覺得富健龍門中間條車路應該夠比地下鐵路通過,闊過黃埔站德民街同埋海怡怡南路。
A線點都好過政府癲到諗住行超長海隧或滅景高架橋經青山灣咁過。
屏幕快照 2021-01-20 下午5.56.12.png

屏幕快照 2021-01-20 下午5.58.36.png

屏幕快照 2021-01-20 下午6.07.39.png

eternalflame 發表於 2021-1-20 20:57 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-1-20 16:44
邊個source 打邊個source 先
你意思係屯門南延綫個source 係西鐵拉埋去内河碼頭定點?
屯門沿海鐵路個sou ...

屯門南延線係RDS-2U提出,之後成為RDS-2014一部份
屯門沿海鐵路係明日大嶼提出黎嘅新規劃
規劃個來源唔同,係屯門南延線做study個陣都未有後者
eternalflame 發表於 2021-1-20 21:06 來自手機 | 顯示全部樓層

20160424 發表於 2021-1-20 18:18
唔駛拆樓,我覺得富健龍門中間條車路應該夠比地下鐵路通過,闊過黃埔站德民街同埋海怡怡南路。
A線點都好 ...

淨係富健同龍門居之間個度都真係唔敢寫包單
德民街個度得單線軌道,車路都叫有啲闊同有行人路先到幢樓,你個Option A似乎要全程雙層路軌先夠過而又唔會影響到周圍樓宇
ryandroid 發表於 2021-1-20 22:16 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2021-1-20 20:57
屯門南延線係RDS-2U提出,之後成為RDS-2014一部份
屯門沿海鐵路係明日大嶼提出黎嘅新規劃
規劃個來源唔同 ...

我當然知啦
咁係咪RDS2014 出咗
就依家完全唔使考慮屯門沿海鐵路嘅轉乘配套先?

當年ban 咗屯荃鐵路呢條屯門第二鐵路
先搞屯門南延綫出嚟
當年都係講緊屯門站做荃屯鐵路轉乘站
屯門碼頭只係支綫
根本唔係預嚟做西鐵總站

但呢家有屯門沿海鐵路構想嘅話
就應該重新再規劃屯門南鐵路網絡
而唔係夾硬起個架空重鐵雙月台總站兼轉乘站
aaa839 發表於 2021-1-21 00:44 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-1-20 14:39
個構想明顯係事但想
連内河碼頭條鐵行地底定架空都未有研究就劃住先

只可以講,居民唔想,但政府都係硬推
RDS 2014出來之前,最早係要返到去當年保皇派班區議員
一路同政府嘈,講話要爭取延伸屯門站來屯碼。
(認真呢班人冇真係認真問過居民).當年起西鐵班保皇想爭取再延落來,但最終九鐵同政府都冇理到

落地底你要諗點到底邊到開始要落
而且屯碼個帶全部係60年代新市鎮填海返來
地底站會唔會搞到附近堆樓沉降 唔知
而屯碼依個架空站做雙層轉車去內河就更加唔知佢想點,你個站都已經伸到去海皮,
要入去唔通打算沿湖翠路一路起到近蝴蝶灣燒烤場入口再轉入內河,灣急得好緊要最大可能係先出海再L turn入內河。不過內河碼頭個位跟本盲唔岩人住,你過啲隔離就環保園同堆填區,仲有發電廠添。
隨非你真係唔介意臭/空氣唔好之類
而且佢咁起屯碼站,又拆橋又要部方地面加斑馬線,跟本倒行亦施行
本來就係唔想因為人車爭路所以先至用天橋去誇過湖景路 做人車分隔...
家陣起站又要加多一兩個過路處,咪即係叫人站下面啲車同人一齊塞燈...

jpoon 發表於 2021-1-21 02:01 | 顯示全部樓層

aaa839 發表於 2021-1-21 00:44
一路同政府嘈,講 ...

個堆填區同內河碼頭隔好遠下喎,中間仲要隔龍鼓灘,有味都唔會吹到咁遠啦,你估日出康城咁某幾座望到咁近咩
至於環保園,正常係乾淨、分好類先拎入去,唔會有味吧?
唔好為反對而反對好唔好
http://jpoon9394.blogspot.com/
ryandroid 發表於 2021-1-21 04:17 來自手機 | 顯示全部樓層
aaa839 發表於 2021-1-21 00:44
一路同政府嘈,講 ...

我自己個構想係西鐵A16 區止步
預留條件伸延去湖山遊樂場
經青山地底及内河碼頭直達東涌東

屯門沿海鐵路個内河碼頭嘅站喺地底或半地底
過屯赤隧道之後入海向東北伸延經湖景路設地底車站疊式月台
然後繼續地底向北伸延至A16 站做西鐵跨大堂轉乘
兩個月台可設扶手電梯直達來往
之後繼續地底向東入山去掃管笏

屯碼填咗海都係40 年左右啫
舊填海地起地底車站有唔少先例嘅

當然
我嘅構想前提係屯碼居民想保留重鐵站
如果當地居民無論架空定地底都不歡迎屯碼起重鐵站嘅話
屯門沿海鐵路可以由内河碼頭直達A16

或者西鐵由A16 站直達内河碼頭經湖山遊樂場不設站
穿山直達内河碼頭
西鐵預留條件由内河碼頭通往東涌
另外屯門沿海鐵路改為A16作起點
甚至改為伸延至屯門西北

問題係
過去幾年唔少場合、或者網上
包括呢度
甚少屯碼居民出嚟反對屯門南延綫
睇落仲非常贊成
少部分板友有講過屯門南延綫嘅走綫、景觀問題
都真係唔覺屯碼居民出嚟話唔需要西鐵站

依家政府只係順應當時嘅民意
再隨手加個屯門沿海鐵路當益屯碼居民
如果先嚟鬧政府依家個方案
未免有啲推卸責任

如果屯碼居民真係反對架空車站
就應該出嚟大力反對
同埋搵返當年有理冇理都大大力支持插個站喺湖景路嘅嗰班人(尤其嗰啲鐵路page) 負責
AL_71 發表於 2021-1-21 17:59 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-1-21 04:17
我自己個構想係西鐵A16 區止步
預留條件伸延去湖山遊樂場
經青山地底及内河碼頭直達東涌東

留意區議員的facebook,現時大多意見都反對屯門南延線工程,不過大多的鐵路迷是不會理會這些聲音的。加上政府限聚令,也無視區議會的聲音,很難有大量反對聲。
ryandroid 發表於 2021-1-21 22:07 來自手機 | 顯示全部樓層

AL_71 發表於 2021-1-21 17:59
留意區議員的facebook,現時大多意見都反對屯門南延線工程,不過大多的鐵路迷是不會理會這些聲音的。加上 ...

至少都要俾區議員同立法會議員知道先
暫時睇區議員冇明顯表態
同龜鐵開完會睇完圖去埋實地考察
都未見區議員企出嚟反對
只可以話屯碼居民同區議員做得未夠多

再者條屯門南延綫都唔急住起嘅
等落實屯門沿海鐵路先一齊起都未遲
睇唔到民意反對情況下政府會有硬推嘅理由

我只係覺得啲議員賴政府夾硬嚟
純粹係避免得失部分支持起鐵嘅業主選票
再為自己嘅不作為去開脫