hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 屯門南延線項目建議書
開啟左側

屯門南延線項目建議書

TYChow 發表於 2021-1-25 21:47 | 顯示全部樓層

20160424 發表於 2021-1-25 13:31

仲有一點要注意既係,現階段碼頭區新上任區議員表示無能為力去推翻延線,係因為此乃前朝民X联等人大力爭取 ...

有一個理據是可以反對「屯碼站」的,就是因為鐵路高架橋上的高壓電䌫,是會產生輻射的,影響電視和電話接收,而人體長期置身在輻射中,亦會對健康有負面影響,例如容易頭痛如作嘔。

當年九鐵英段電氣化,令到電視和電話訊號受到影響,結果九鐵要幫村民重鋪電話線。

而大埔策誠軒鐵路職員宿舍,就係因為鐵路列車所產生的噪音,令部份單位長期空置,職員不願入住,而家先至話改做「過渡房屋」,但長遠都應該會拆。
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
TYChow 發表於 2021-1-25 21:49 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2021-1-25 21:32
想當年十號幹線刊埋憲都一樣可以推倒重來
策略性文件並無binding話一定要跟
就好似RDS-2預計時間表同落實 ...

其實最簡單的回應方法就係,西鐵拉去屯碼會令港鐵蝕錢!

假設由A16站拉去屯碼站,起鐵路橋要50億,起多一個屯碼站又要用多50億,西鐵就咁樣拉去屯碼就要用多100億,但「屯碼站」沒有上蓋物業,所帶來的西鐵額外載客收入又何時才能夠收返嗰100億呀?

港鐵未來又可能要因為明日大嶼而要自行承擔四條長距離海底隧道(望后石-大橋口岸、大欖涌-欣澳、交椅洲-堅尼地城、交椅州-美孚),以及東涌-梅窩隧道嘅鐵路建設費用,條條過千億,而且中間無站,肺炎事件已令政府財政儲備和收入大跌,政府科水俾港鐵又一定俾人鬧,就算「A16站」上蓋物業有盈餘,亦應該撥入「明日大嶼」的「鐵路建設儲備金」!
jpoon 發表於 2021-1-25 21:54 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2021-1-25 21:49
其實最簡單的回應方法就係,西鐵拉去屯碼會令港鐵蝕錢!

假設由A16站拉去屯碼站,起鐵路橋要50億,起多 ...

明日大嶼果筆可以用小濠灣車廠地幫補吧?
http://jpoon9394.blogspot.com/
TYChow 發表於 2021-1-25 22:06 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2021-1-25 21:54
明日大嶼果筆可以用小濠灣車廠地幫補吧?

小蠔灣車廠上蓋物業,售樓收入頂多1000億,條數不足以應付鐵路建設開支的。(欣澳去喜靈州的鐵路隧道,也可能要花上數百億,甚至接近1000億的!)
ryandroid 發表於 2021-1-25 22:57 來自手機 | 顯示全部樓層
20160424 發表於 2021-1-25 17:22
我去FB睇返議員面對居民尖酸既質問,議員既回應似乎就係無諗住出聲反對,要大家逆來順受,仲用前朝黎做擋 ...

所以話啲新紮議員廢係冇講錯
啲選民辛辛苦苦投佢哋出嚟
講到自己點樣為民請命
選完就投鼠忌器
仲會當啲選民唔識政治唔識程序唔熟政策咁隨便耍走啲選民建議同投訴

一啲政治擔當都冇
純粹為永續反對派而尸位素餐

淨係識鬧政府就係衰人
新紮區議員一開始就投降話自己咩都做唔到
除咗人血同光環之外就係唔知選佢嚟做乜?

舊泛民以前仲弱勢都未至於咁無能
到頭來喺議會功能嚟講
無論選邊個都真係差別唔大
ryandroid 發表於 2021-1-25 23:44 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2021-1-25 21:32
想當年十號幹線刊埋憲都一樣可以推倒重來
策略性文件並無binding話一定要跟
就好似RDS-2預計時間表同落實 ...

無錯
有少少了解程序嘅都知
一日未有立法會通過撥款
所有嘢都可以變
8 號幹綫 T4 未上立法會撥款都被沙田區議會成功拖咗十幾年都仲改緊設計
就代表區議會喺工程審批有一定嘅角色同功能

但依家班區議員真係佢哋知自己廢都可以做下樣
竟然咩都冇做過就講到明話自己咩都做唔到
做樣都懶得做
質素比以前更加令人無言
Swedenscania 發表於 2021-1-26 10:13 | 顯示全部樓層

小弟就唔似其他會員有無咩大道理。本人作為屯碼既居民,只知成日迫巴士,屯公轉車永遠都係屯碼象最長, 506/507 又多人迫轉西鐵,多年來都想有重鐵直達。

可能有人會覺得西鐵入屯碼成本大(又無得起樓cover),但相信有一定客量支持。你只要問下當區要誇區工作既居民,我諗佢地寧犧牲小小綠化空間+ 多左鐵路嘈音 (會起隔音屏應該可以減低影響),都想交通便利。

係人都知今屆區議會受全方位打壓,眼見屯碼區議員好多都好認真做野, 有些便民服務最終被人瘋狂投訴而無奈終止, 我估議員唔係唔做野而係係無力改變,因為已被削權。(我什至覺得多左好多打手上網鬧議員廢,可能有人想合理化將來DQ班現任議員,如果你有不滿反映完無改變,好簡單米下屆唔投佢囉)

如果多數居民係想有重鐵,作為區議員應該嘗試優反計劃,而唔係只係反對興建。

ryandroid 發表於 2021-1-26 11:26 來自手機 | 顯示全部樓層
Swedenscania 發表於 2021-1-26 10:13
小弟就唔似其他會員有無咩大道理。本人作為屯碼既居民,只知成日迫巴士,屯公轉車永遠都係屯碼象最長, 506/ ...

覺得被削權而幫區議員開脫話係咩都做唔到
先唔好講下次選舉
不如問下自己係咪仲信議會制度同選舉先
一日坐住呢個位就要做返呢個位嘅本份

若果屯碼區議員認為多人支持喺湖景路起西鐵
咪公開講出嚟囉
有多數人支持嘅話根本冇必要隱瞞民意
但請問屯碼區邊位區議員公開正面支持及歡迎湖景路設站呢?
如果連有代表性嘅區議員都冇公開支持及歡迎過湖景路設站
那你就唔好講如果多數人支持
叫屯碼區議員做問卷調查或者公投先
搞清楚幾多人支持湖景路起站
先好出嚟講「優化」

問題係議員唔係話居民支持湖景路起站而改善湖景路車站喎
而係佢哋話自己反對唔到而退而求其次去將影響減至最低喎
咁即係話佢哋知道議員自己同多數居民都係反對
只係佢哋反對唔到先去諗將影響減至最低喎
咁我依家話區議員唔係冇得反對
成件事完全仲有得挽有咩問題?

一係你搵幾個個非建議區議員講支持及歡迎過湖景路設站
你先話鬧議員嘅人係打手

議員支持湖景路設站
咁佢哋諗改善車站設計係可以理解嘅
但話自己削權削到連表達反對車站嘅聲音都廢事出
不是廢又是咩原因唔去調解居民紛爭
就咁話自己被削權
明明仲咨詢階段都未到又話自己冇得反對
咁樣舉手投降呢?

你覺得區議員被我屈佢哋廢嘅
議員同湖景路居民多數支持湖景路設架空車站嘅
就請你搵返啲區議員叫佢哋公開反映及代表你哋支持湖景路設架空車站站
就唔好喺度講區議員被削權
唔好講自己反對唔到
自己都接受削權事實
同廢咗有咩分別?

回到正題
個站唔密封冇冷氣
齋起隔音屏又隔到幾多噪音呢?
隔音屏隔到音又會唔會影響車站空氣唔流通呢?
擋得住噪音又會唔會擋埋環境通風呢?
呢啲係正常人都諗到嘅質疑
未解決呢啲質疑嘅話
反對係合情合理
eternalflame 發表於 2021-1-26 13:19 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-1-26 11:26
覺得被削權而幫區議員開脫話係咩都做唔到
先唔好講下次選舉
不如問下自己係咪仲信議會制度同選舉先

咁我覺得區議員又唔係無積極跟進
畢竟港鐵都係最近先至開始落區開始同區議員傾
亦未交待成個延線詳細方案出黎
居民又係唔係有晒informed consent去決定是否支持呢?
例如某個區議員提到55/45嘅比率
都係基於大方向規劃加港鐵提供俾區議員的資料作出
所以現階段叫區議員完全反對興建有點無理

ryandroid 發表於 2021-1-26 16:33 來自手機 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2021-1-26 13:19
咁我覺得區議員又唔係無積極跟進
畢竟港鐵都係最近先至開始落區開始同區議員傾
亦未交待成個延線詳細方案 ...

冇話完全反對起屯門南延綫
我講過自己取向係
保留A16站
取消湖景路設站
這個同55/45 支持A16設站嘅問卷冇衝突

我認為最大問題係就係未有詳細方案都冇
某些區議員係現階段已排除咗反對湖景路設站嘅心態
部分區議員及網民甚至乎錯誤認為政府及前朝議員在Rds2014 之前做咗咨詢就冇得推翻
亦認為政府屯門沿海鐵路拍咗板要喺屯碼做轉乘冇得推翻
其他居民嘅反對訴求及憂慮亦因此被無視
這些並不符合區議員嘅功能、角色

如果屯碼區議員學富新做問卷調查
最好安排定期半年一次嘅問卷調查
咁我覺得區議員不論支持定反對
佢至少有做返佢應該做嘅工作
同時亦應向居民解釋自己會跟據居民意見去採取立場及行動
唔係依家就咁公佈完資料就等龜鐵搞居民大會
並明示暗示講定區議員呢個角色做唔到幾多嘢去反對咁囉