hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 屯門南延線項目建議書
開啟左側

屯門南延線項目建議書

053h4 發表於 2021-1-26 17:04 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
053h4 發表於 2021-1-26 17:12 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Swedenscania 發表於 2021-1-27 07:17 來自手機 | 顯示全部樓層
講起反智,會唔會有香港人反智到反對自己樓下起重鐵站,寧願日日捱接駁巴士/輕鐵去轉重鐵出市區?最多聽過隔離村啲人想將個總站搬到自己樓下,甘就日日總站有位上車/坐
eternalflame 發表於 2021-1-27 08:38 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2021-1-26 16:33
冇話完全反對起屯門南延綫
我講過自己取向係
保留A16站

問題係: 區議員真係好似鐵路迷咁將各個FF出黎嘅計劃如數家珍咩?
仲有所謂民意調查, 是否應該係鐵路公司做一做呢? 政府每次放方案上去傾, 都唔會係半年一潤啦

aaron 發表於 2021-1-27 11:11 | 顯示全部樓層
我講過自己取向係
保留A16站

唔知以後仲有無區議員,但區議員日常唔係只有交通議題。
以小弟認知,今屆區議員有若干朋友都係巴士迷/鐵路迷,難道佢哋視角就只有交通路線規劃?
單以iTalk版友Leslie為例,佢呢一年來嘅工作重心都不僅在區內交通服務,更多時間係做抗疫工作。

針對呢類社區大議題,透過量化方式(如問卷調查)掌握區內民意係Must;但有無需要就同一個議題定期(如閣下建議嘅半年)做民意調查,呢點值得討論。
若區議員/地區工作者(及其團隊)有心力Keep住做,呢度版友當然歡迎。
不過對村民而言,會唔會覺得呢班人只係識「炒冷飯」?整個社區係咪就只有「新鐵路項目」呢個議題需要關注?除此以外就無其他區務需要跟進?
如果真係無的話,大家反而應該要為呢位區議員(同埋佢嘅團隊)可悲。
再者,地區工作者掌握民情亦不限於問卷調查等量化方式,尚有其他方式知道「村民點諗」。

另,回望合併後由鐵路公司負責進行嘅公眾諮詢(包括沙中綫、南港島綫等),雖則都係以「走過程」心態處理,但部分引來強烈反彈嘅建議,依然獲得正視及處理。
例如係鑽石山列車停放處改到紅磡、利東站因當年漁安苑法團強烈反對而取消原建議出口(結果依家到漁安苑居民後悔點解無出口)。

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
I20091157 + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分

火車遲遲未到站
053h4 發表於 2021-1-27 11:15 來自手機 | 顯示全部樓層
he_01 發表於 2021-1-27 13:13 | 顯示全部樓層

我講過自己取向係
保留A16站

https://www.districtcouncils.gov ... 27/ttc_2020_007.pdf
其實議員係支持碼頭區設站架
2. 屯門碼頭區有近十萬居民,西鐵延長至碼頭區,可減少居民轉乘的不便、節省出行時間,亦能有效舒緩輕鐵及接駁巴士運載負荷。

3. 我們持續在區議會提交文件討論,不斷約見運房局局長、副局長會面反映,更向特首、政務司請願「追數」,要求盡快南延西鐵至屯門碼頭。

文件提交人:
甄紹南、江鳳儀、楊智恒、
黃虹銘、周啟廉、朱順雅

二零二零年一月八日

ryandroid 發表於 2021-1-27 13:37 來自手機 | 顯示全部樓層
he_01 發表於 2021-1-27 13:13
https://www.districtcouncils.gov ... 27/ttc_2020_007.pdf
其實議員係支持碼頭區設站架

所以咪虛偽囉
明明自己支持起重鐵站
網上俾居民鬧爆就話係上屆爭取而唔關自己事
老作政府拍咗板自己阻止唔到去
屯碼區新任議員上任應該一份問卷調查都未做過
區議員就可以動議支持碼頭區設站

依家走嚟扭曲事實、推卸責任
亦冇因應居民憂慮去調查、整合居民意見
睇唔出係負責任嘅區議員
ryandroid 發表於 2021-1-27 13:39 來自手機 | 顯示全部樓層
Swedenscania 發表於 2021-1-27 07:17
講起反智,會唔會有香港人反智到反對自己樓下起重鐵站,寧願日日捱接駁巴士/輕鐵去轉重鐵出市區?最多聽過 ...

咁你去區議員Facebook 問返啲反對居民係咪反智囉
he_01 發表於 2021-1-27 13:44 來自手機 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2021-1-27 13:37
所以咪虛偽囉
明明自己支持起重鐵站
網上俾居民鬧爆就話係上屆爭取而唔關自己事

民協係屯門咁耐 就算係新議員都好 應該都知道屯門居民對鐵路嘅需求