hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 屯門南延線項目建議書
開啟左側

屯門南延線項目建議書

aaa839 發表於 2021-1-28 18:15 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2021-1-23 22:28
拆完起返嘅係咪一定係公屋先?
拆完讓位俾西鐵站嘅單位數量係咪一定多過依家先?
居民係咪真係想重建湖景 ...

居民唔想 ->完
佢講拆來重建 安置湖景邨居民,不如成個連埋兆山 蝴蝶邨拆埋咁實唔駛嘈?本來n耐個個位本來就從來冇預過有站,講左n咁多次
基本上只要睇啲留言 講話拆邨重置 近8成以上都唔係係好似我咁真係住緊碼頭居民
重有重建之後邊到咁多地? 54區個度都唔係俾我地原本居民先啦,
未計你內河碼頭又話要收返起樓,跟住又整條線當玩simcity,...
雖則依個政府就係咁

家陣長官意志大過一切 777同689一樣,從來唔覺詻詢真係"詻詢" ,
本身自帶立場的詻詢,咁講來做咩?反對完係咪又真係會聽,唔一定反正點反對都好,要起的咩理由都俾到出來,支唔支持都好

053h4 發表於 2021-1-28 18:44 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
jpoon 發表於 2021-1-28 19:30 | 顯示全部樓層
個人立場:
其實起到A16就夠,預留條件起轉車站駁屯荃地底綫(呢條西邊再駁內河碼頭,甚至拉去大嶼山)好,反正屯門碼頭搭輕鐵只係兩個站,冇必要再起過去同輕鐵重覆
http://jpoon9394.blogspot.com/
aaa839 發表於 2021-1-28 20:32 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2021-1-28 19:30
個人立場:
其實起到A16就夠,預留條件起轉車站駁屯荃地底綫(呢條西邊再駁內河碼頭,甚至拉去大嶼山)好,反 ...

依樣不嬲,佢理畫論畫圈圈要包哂碼頭區所有居民,講就好聽話服務哂,但有冇需要強行塞落碼頭到起。)
但係個個位跟本唔係拿來起站,本來係成條邨嘅通風廊來 (而且政府自己跟本就想借機起埋去內河碼頭個新發展區,)跟手又拿馬鐵西鐵比叫靜,先唔講你南線條路軌同棟樓差唔係好遠 一條行人路咁大把,個站唔係密封咪諗下有咩聲會出現囉,仲要冇冷氣

唔好話西鐵好靜,通車無耐蔡意橋個帶啲樓都嘈過話有噪音,
個種聲係共震聲+回音......

053h4 發表於 2021-1-28 22:36 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-1-28 23:31 來自手機 | 顯示全部樓層
aaa839 發表於 2021-1-28 18:15
居民唔想 ->完
佢講拆來重建 安置湖景邨居民,不如成個連埋兆山 蝴蝶邨拆埋咁實唔駛嘈?本來n耐個個位本來就 ...

冇計啦
唔少板友覺得有鐵路站喺樓下已經係益咗你就唔好嫌三嫌四
又話居民只係細節上反對
而唔係根本上反對湖景路設架空車站

鐵路規劃居民往往係後知後覺
初期咨詢通常俾鐵路迷同業主主導
到依家開始詳細設計就話多數民意大方向都係支持起鐵
唔會諗會有地區會係真係反對
深井都反對屯荃鐵站路設站

但有啲鐵路迷就係覺得啲居民只係口頭反對又唔抗拒咁
喺佢哋眼中只要落街5 分鐘有鐵路站就係頭等大事
其他嘢都只係皮毛瑣碎嘢

啲鐵路迷無視居民意見
自行將本來字面非常清晰嘅反對設站嘅意見
都要一律曲解其他意思
完全脫離部分居民及鐵路迷嘅非湖景路設站不可嘅主張
亦脫離西鐵屯門南站喺屯碼區冇其他替代選址及興建模式嘅現實
最後好大機會就係得2個選項
一係湖景路繼續起重鐵站
一係屯碼重鐵站擱置
講咁鬼多嘢都離哂地
我都真係唔想浪廢時間同佢拗

回到正題
我仍然都係睇唔到政府有急住硬推屯門南延綫嘅理由
政府、龜鐵個咨詢真定假係一回事
最重要係區議會有冇做好本份先
如果區議員已經未戰先投降
或者已經自行掃除反對聲音
幫支持硬推屯門南延綫嘅持份者做期望管理
咁無論居民咩立場都好
所有嘢都係最終自己硬食

好在有你哋
唔係嘅話啲板友真係當咗得我呢啲「個別板友」反對
053h4 發表於 2021-1-29 09:36 來自手機 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2021-1-29 12:43 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-1-29 09:36
郁下就漠視民意,反對,而家係你嘈其他人做咩唔係做野反對。

而唔係你自己做野動員反對wor.

我唔少回文同post都講過湖景路設站有咩問題
我都唔知你想點
Swedenscania 發表於 2021-1-31 14:31 | 顯示全部樓層
屯碼人個人立場:
支持延至屯碼站,如果只起A16, 最後只會變柴灣站(小西灣居民繼續依靠巴士/轉小巴搭MTR)就夠.個人見解如下:
- 嘈音問題(用隔音屏障)
- 馬路上起站令馬路縮少 (平時違泊馬路都窄架啦,可以起單月台減少影響)
- 位置問題太貼民居 (唔貼民居點方便, 好似朗屏8 特登建起朗屏站旁, 那個位已經最平衡美樂, 蝴蝶,湖景,海趣,悅湖)
- 影響將來荃屯線/ 內河碼頭線發展 (A16 改轉車站米得, 當屯碼站係康城站甘發展)
- 莫視反對居民意見 (甘你可以帶頭發起意見團體, 好像尖碼之聲甘, 你覺得有反對道理, 市民米會企起你果邊, 洗靠所謂無用的區議員)

總之日日去市區返工的屯碼人,點都支持起站, 唔好說服我咩咩原因最好唔起個屯碼站,有本事搬入來住, 享受日日迫506,507,59M/59X既滋味
ryandroid 發表於 2021-1-31 16:25 來自手機 | 顯示全部樓層

Swedenscania 發表於 2021-1-31 14:31
屯碼人個人立場:
支持延至屯碼站,如果只起A16, 最後只會變柴灣站(小西灣居民繼續依靠巴士/轉小巴搭MTR)就 ...

隔音屏阻通風
所以龜鐵亦冇預密封車站

車站與其他民居嘅距離比其他西鐵站更近
反而冇設計密封車站
車站嘈音係可以預期有較大影響
不能與其他車站類比

單月台影響西鐵班次
如不影響班次亦要設掉頭路軌
掉頭路軌同樣可能佔用湖景路
對於本身已經設計到咁窄嘅架空車站
雙月台定單月台+掉頭路軌分別不大

再者單月台影響西鐵班次