hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦 901 藍田北↔鴨脷洲邨,以取代101及671服務 ...
開啟左側

建議開辦 901 藍田北↔鴨脷洲邨,以取代101及671服務

wingho_cwh 發表於 2020-5-31 18:27 | 顯示全部樓層

呢種行法南區 (尤其華富以東) 應該唔係好受,因為兜咗個大圈
同埋紅磡土瓜灣對於 101 嚟講意義重大,好難飛走
搵 111 拉去堅尼地城無助於改善西區 <-> 紅磡土瓜灣客量,因為問題出咗喺灣仔區慢得太離譜
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
ViviTse 發表於 2020-5-31 20:19 | 顯示全部樓層
全日行西隧咁進取?

會唔會只係試用901黎取代671X好D呢?
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
Busmtr 發表於 2020-5-31 21:14 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-5-31 20:19
全日行西隧咁進取?

會唔會只係試用901黎取代671X好D呢?

其實鴨島搭901肯定比671X慢,冇得就咁取代
ViviTse 發表於 2020-5-31 21:22 | 顯示全部樓層

藍田段吸引力不足,如果觀塘道再塞一塞,基本上 綠綫 -> 紫綫 -> 藍綫 -> 淺綠綫 仲快
ViviTse 發表於 2020-5-31 21:43 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2020-5-31 21:14
其實鴨島搭901肯定比671X慢,冇得就咁取代

照咁計,901似乎淨係堅地段提咗速,同埋可以做到瑪麗一帶;
但似乎咁樣食唔到671X堆客,更食唔到671......
kennethtsoi0715 發表於 2020-5-31 22:18 | 顯示全部樓層
九龍未過海已經塞死
啟德隧道可以隨時一出已經開始塞
仲要係加士居道塞上橋上西九龍走廊
kmb71k 發表於 2020-5-31 22:20 | 顯示全部樓層

觀塘過鴨島仲慢過671
觀塘冇車過香港仔
以上回應,是否可行?是否合適?
S3BL100 發表於 2020-6-1 00:17 | 顯示全部樓層
最後熱狗 發表於 2020-5-31 16:10
九龍灣站落既有部分都會行返過淘大,而且牛下落車行天橋過返去都唔算太遠,為咗停九龍灣站而唔重組未免因 ...

101 下繁時段分配同 111 相反,A22 係獨營線,絕對唔係左手交右手咁簡單

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| 最後熱狗 發表於 2020-6-1 05:14 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2020-5-31 18:27
呢種行法南區 (尤其華富以東) 應該唔係好受,因為兜咗個大圈
同埋紅磡土瓜灣對於 101 嚟講意義重大,好難飛 ...

點唔好受我諗都冇塞完香隧塞銅記再塞東隧禁唔好受掛

至於土瓜灣-西區,其實係需求問題,食之無味棄之可惜,遲啲仲有埋屯馬線,想快既咪搭901去山谷道之後自由發揮
 樓主| 最後熱狗 發表於 2020-6-1 05:29 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2020-5-31 22:20
觀塘過鴨島仲慢過671
觀塘冇車過香港仔

鴨島就算啦,有黨鐵
就算901唔拉入去都一定夠客
入埋去都係為咗塞住地區人士把口啫

況且我覺得如果漆咸道小塞既話未必慢過671
至少唔駛兜利東塞銅記