hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 路線38 42 72A 75 90 590重組建議
開啟左側

路線38 42 72A 75 90 590重組建議

天空之神 發表於 2020-6-2 20:19 | 顯示全部樓層

其實 38 42 應該改雙向海旁 + 黃竹坑道天橋
先係最慳車既方法黎

北角 - 黃竹坑道仲有 99 搭
返而 77 就要東行落返橋
.
 樓主| Busmtr 發表於 2020-6-3 00:43 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-6-2 13:05
就當循環線合理,但里數長左
而且新城想用590/590A價去海怡

斬590A理由好明顯,就係佢停金鐘,絕對係佢既直接死因。而中環同灣仔搭地鐵一定要轉車,有得留低住都唔出奇。

而我拉90入去海怡,目的唔係補償590A,而係補償590。始終中環灣仔搭地鐵都要轉車,590系列全家死清光,都要留番一條90,叫做維持到一架直車比海怡。

90對海怡每位雖然收少咗錢,但係同時都殺咗一條低吸引力低營收嘅線,早日將590送上路係止血。

樓主| Busmtr 發表於 2020-6-3 00:48 | 顯示全部樓層
da87 發表於 2020-6-2 13:48
38 42臨尾嗰一個鐘搞咁多嘢慳到幾多啫

其實做嘅嘢唔複雜,只係收車前一個鐘,兩條線合拼,即係42做埋置富嘅版本。如果節流有成效嘅,即使成效唔大,為何唔做? 不過我對於38A提早開持開放態度嘅~

反而怕做得太盡,置富BAN硬。
 樓主| Busmtr 發表於 2020-6-3 01:07 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-6-2 20:19
其實 38 42 應該改雙向海旁 + 黃竹坑道天橋
先係最慳車既方法黎

又係錢嘅問題,咁海旁同黃竹坑道去天后至北角都要焗搭貴車,留返條38北行黃竹坑道好,南行繼續飛天橋,42就雙向飛天橋。

兩條線由田灣至北角都重疊八九成,但係都冇聯合班次,好多時未到炮台山兩架車就黐埋一齊,入隧道嗰陣兩架車都好多位揀。

其實兩條線我甚至覺得唔使大執,非繁直接有空間減班,北角碼頭開都可以玩聯合班次。
da87 發表於 2020-6-3 01:45 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2020-6-3 00:48
其實做嘅嘢唔複雜,只係收車前一個鐘,兩條線合拼,即係42做埋置富嘅版本。如果節流有成效嘅,即使成效唔 ...

一係就搞大啲, 返到中記時代咁
kay 發表於 2020-6-3 09:57 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2020-6-3 00:43
斬590A理由好明顯,就係佢停金鐘,絕對係佢既直接死因。而中環同灣仔搭地鐵一定要轉車,有得留低住都唔出 ...

搭得590就係快,比90唔會做返原本既客
590A班客無左,一係MTR行返去,一係90行返去
呢個係上一屆區議員+南區交通炮製出黎既結果
以為無左590A就有藉口拉90入去,結果拉左幾年都無結果

自己整瓜條590A,就賴林玉珍唔肯放90

世界很簡單 人類很複雜
 樓主| Busmtr 發表於 2020-6-3 11:34 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-6-3 09:57
搭得590就係快,比90唔會做返原本既客
590A班客無左,一係MTR行返去,一係90行返去
呢個係上一屆區議員+南區 ...

面對新鐵路線通車,人人都有責任找數。

拉90入海怡唔係補償590A,而係補償番590。雖然明顯唔係做緊同一堆客,但係中環同灣仔仍然需要有直車,但係590真係做唔掂,咪要拉90入去。

而事實上,90 仍然有剩餘運載力可以載埋海怡班人,殺590再拉90入去係最直接、最高效率嘅方案。

kay 發表於 2020-6-3 13:44 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2020-6-3 11:34
面對新鐵路線通車,人人都有責任找數。

現時已有轉車優惠
592<>37A/B/70/75/90/97
90根本唔會入

592<>70時間上拍得住590

長遠而言,鴨島黃竹坑非繁應該無中環車,全部都要轉車
係差在灣仔有無辦法維持服務

因為以75/97非繁載客率推算
90應該都係介乎1-30%,平均兩成都無既話
非繁減到30分一班,同97合併,事在必行

40/40M都預備非繁減到30

而75係72A減到30分一班,共同SHARE天樂里客,都係得1-30%,其實反映72A都好慘情
世界很簡單 人類很複雜
KW2523 發表於 2020-6-3 16:57 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-6-3 13:44
現時已有轉車優惠
59237A/B/70/75/90/97
90根本唔會入

冇中環車又未至於,90B唔太差
不過建議90縮埋去金鐘東
brianso198 發表於 2020-6-3 20:22 | 顯示全部樓層

之前有提過,
38/42北行過晚上8點應該合做一條線...

而反方向玩聯合班次