hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 羅湖編組站或沙田貨場能否開闢側線做第二鐵路博物館 ...
開啟左側

羅湖編組站或沙田貨場能否開闢側線做第二鐵路博物館

AlexLee 發表於 2020-6-8 12:47 來自手機 | 顯示全部樓層

bombardier 發表於 2020-6-8 00:27
上市公司,唔會似九鐵咁鬆手.....所以又係成本效益,好多野都唔洗搞

相關安排喺其他Post已經有討論
所以唔駛再打紅磡現有1-4台主意
bombardier 發表於 2020-6-11 23:04 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-6-8 01:39
果個位如果可以用黎放區間車總站就好loo...... 可惜唔得

不過果個位要改做鐵路博物館的確好難,因為位置 ...

唔明點解唔得~ 新站四個新建月台係貨場個邊,同依家用緊嘅1至4號月台完全獨位,唔會影響車務。另外,現有月台已有路軌配置,誇張啲講你擺柴頭黃頭輕鐵 m / k / c / 東風 / 高鐵 / ICE / TGV / 新幹線 都得.....headroom高,雙層電車都擺到

Hisui 發表於 2020-6-11 23:06 | 顯示全部樓層
bombardier 發表於 2020-6-11 23:04
唔明點解唔得~ 新站四個新建月台係貨場個邊,同依家用緊嘅1至4號月台完全獨位,唔會影響車務。另外,現有 ...

咪講左用黎做"東鐵線列車停放處" 咁重點解得呀?

bombardier 發表於 2020-6-11 23:11 | 顯示全部樓層

AlexLee 發表於 2020-6-8 12:47
相關安排喺其他Post已經有討論
所以唔駛再打紅磡現有1-4台主意

雙其實我都係FF.... 只不過我覺得依個位係最易同最快就整到個新博物館

唔一定要用曬4個月台,兩個已經放到好多展品
bombardier 發表於 2020-6-11 23:19 | 顯示全部樓層
Hisui 發表於 2020-6-11 23:06
咪講左用黎做"東鐵線列車停放處" 咁重點解得呀?

聽聞都係泊四抽車....或者淨係改兩個月台黎做展覽,已經放到好多展品。

依四個月台就係"最易"可以搞到,如果唔得就要揾地方,短期都唔會有新位 (我認為好難揾到)。除非係新界區,但地點較遠唔方便遊客

(補充) 龜鐵係唔會特登做唔合乎成本效益嘅野,而鐵路博物館係好難賺錢,做到收支平衡已十分慶幸。依幾年係黃頭m車柴頭退役期,冇乜信心龜龜肯存放數卡舊車,新場地又冇,咁就..
barking 發表於 2020-6-12 00:58 | 顯示全部樓層
放邊度都好,最好有聯絡綫,無動力道岔,平時由佢生草,平交道唔阻車,亦無需保養。
貨車吊機搬運車卡不太合適。
paul2357paul 發表於 2020-6-12 01:33 | 顯示全部樓層

charlesli0104 發表於 2020-6-2 17:18
沙田貨場或者都仲有得考慮下,但係羅湖編組站嘅位置咁偏遠,用黎做博物館對訪客黎講都幾唔方便 ...

51K綠頂羅湖懲教所門口側邊行多段路過河
CRH5 發表於 2020-6-12 03:15 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-6-12 01:33

話就話個度有得去順便食豆腐花姐
上水站起計,搭 51K 特車都大約4個字,行過去當十分鐘,依度都半個鐘,仲未計你去上水既車程或者細路行得慢等等
一來一回都起碼搞半日啦,分分鐘搭車時間仲長過參觀時間
同埋入去條路都唔算好好行,有馬會同你行同一條路,裏面又多蚊
AlexLee 發表於 2020-6-12 10:46 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-6-12 01:33

上水再轉車都唔覺偏僻咩
AlexLee 發表於 2020-6-12 10:47 來自手機 | 顯示全部樓層

bombardier 發表於 2020-6-11 23:19
聽聞都係泊四抽車....或者淨係改兩個月台黎做展覽,已經放到好多展品。

依四個月台就係"最易"可以搞到, ...

宜家37抽車已經唔夠位泊要泊街
遲啲成43抽
可以泊邊?