hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解973沿線人口甚多,但都做唔掂?
開啟左側

[問題] 點解973沿線人口甚多,但都做唔掂?

castanopsis 發表於 2020-6-4 15:08 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-6-4 11:09
其實真係應該介定一下, 何為做唔掂, 以今日的成本788都可能要微蝕, 咁其實有邊條港島路線係做得掂呢?

而97 ...

以973個客量,考慮埋行車時間同隧道費
就算過海價做流水都肯定蝕錢

講真,以赤柱基本盤,假日以外係唔值得搞過海線
尤其家陣去海洋公園轉鐵其實唔慢
就算假日有需求,都應該開R線行紅隧去旺角,而唔係兜大圈行西隧去相對少人既尖沙咀

另一邊廂,數碼港/華富/置富去尖沙咀,用973做,有需求都趕走曬

973根本就要重新定位
Choi 發表於 2020-6-4 15:13 來自手機 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-6-4 10:52
53唔係想像中咁無客嗰隻。
起碼大馬路-->田廈,青龍頭-->荃灣呢兩段真係有客,中間嘅段落,大部分站都kee ...

53同973最大唔同係雙向分段,就算去程973有超平分段回程我搭73田灣落原站轉7/71/91等線仲平。
053h4 發表於 2020-6-4 15:13 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
castanopsis 發表於 2020-6-4 17:03 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-6-4 15:13
睇客量, 788都可能蝕, 睇錢箱先係最實際
乘客肯比全價搭流水, 城巴點樣係唔過海的情況下, 可以收到973個價 ...

973行車時間全程90分鐘收$14.5
每小時每座位連$10都唔到,其實並唔係特別搶錢

特別係南行
靠港島$6.5流水客,支撐一條行車時間90分鐘既西隧長途過海線,係好唔掂檔
計返數,行車成本$450,隧道費$230
我當你平均每班20個尖沙咀客(其實已經分分鐘俾多咗)
港島要上60個流水客先收支平衡

望返客量
最繁忙一小時載客率都係得 42% (南行)/ 58%(北行)
其他時間就更加不堪入目
973明顯要蝕,甚至係蝕緊唔少錢

考慮到973班流水客有唔少其實可以坐73
條線實際上做緊既客只會比牌面更少

城巴點樣係唔過海的情況下, 可以收到973個價只係做流水生意呢

你俾我,我會取消973,然後——

1.
加兩車落260,拉入屈地街,位位$11.4仲貴過973
順便解決6/6X/260中環覆蓋差既問題

2.
加一架車落73兜埋馬坑

3.
從其他南區線抽多兩三部車
開 數碼港/華富/置富<>尖沙咀 線

alan2011super3 發表於 2020-6-4 17:09 | 顯示全部樓層
本身作為西區<->黃竹坑東/海馬公園、深/淺水灣、馬坑/春磡角、赤柱獨市,其實可以做得好好

貴,唔係最大問題

但係疏,疏得來仲隨時班次不穩,就趕晒客
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
053h4 發表於 2020-6-4 17:15 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
groom1002 發表於 2020-6-4 17:45 | 顯示全部樓層

973改為173行香港仔隧道+銅鑼灣+紅隧更好,假日繞經海洋公園,66大改造,變成全日往來馬坑-中環林士街,改經香港仔,薄扶林,西營盤
castanopsis 發表於 2020-6-4 17:47 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-6-4 17:15
你應該好少搭973, 因為973係薄扶林道落車, 你拉260落屈地街無用的
反而要爭取260跟71咁落中環去取代973

見到有流水客俾過海價就莫名其妙地興奮,都唔知你咩心態
呀生,營收呢家嘢,唔係單純睇價錢,仲要考慮埋成本同客量

就算北行,收$14.5,成本$680,都要46個客先回本
當然973北行係確實有部分班次做到46個客以上
但拉勻全日計,其實唔見得有賺
計埋南行大蝕,973整體條數應該仍然係差
如果將班客倒曬落73,無錯馬坑>香港仔收唔返14.5,但整體條數都會好過宜家

然後260問題
搞清楚,973班流水客,係薄扶林道落車,定薄扶林道落車?
呢度差之毫釐,謬之千里
如果你真係班班三四十個人瑪麗落車咁我無嘢講,但明顯唔係囉

而我幾有信心,260拉去屈地街做到既新客,會多過973班流水客
家陣赤柱三條線去交廣,然後上環西營盤真空,都唔知趕咗幾多客走

另外, 其實你計落, 條條港島巴士線, 包括788都係蝕的

港島多蝕錢線,係事實
但你話788蝕錢我就真係有少少保留
條線雖然收得平,但同時回車亦好快,按呢個行車時間同價位/客量,應該有得賺

而多蝕錢線唔代表應該任由973繼續放血
特別係如果可以換 數碼港華富置富<>尖沙咀、屈地街版260返來
其實有賺錢空間
053h4 發表於 2020-6-4 18:26 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-6-4 18:29 來自手機 | 顯示全部樓層

973北行除繁時執970雞外,大部份客嘅目的地都係薄扶林到西營盤落車。我以前識人住堅尼地城,喺蒲飛路落車行返屋企。我以往重係undergrad嗰陣亦都經常靠973出入港大,北行未過海就落車。