hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士公司應該放棄遊客市場?
開啟左側

[問題] 巴士公司應該放棄遊客市場?

樓主| Busmtr 發表於 2020-6-7 12:36 | 顯示全部樓層

106116_1023 發表於 2020-6-6 21:47
完全唔關政治事囉,而係近呢十年大部份來港遊客
都係上面落黎以買日用品或買名牌為主既人
一係去上水,一係 ...

如果新巴城巴,邊度適合發展郊遊線?
paul2357paul 發表於 2020-6-7 12:36 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2020-6-6 21:47
完全唔關政治事囉,而係近呢十年大部份來港遊客
都係上面落黎以買日用品或買名牌為主既人
一係去上水,一係 ...

星期六日例如改48X,88X,798上埋華翠園識唔識?

果組民政署近代行山徑行上去睇沙市鳥瞰景又試正,行上針山及草山亦係最安全及最方便既路徑(相比起福樂村果邊條爛路而言),枉我去過好幾轉。

有時會覺得改D常規線近郊遊徑出入口好過特登開組新假日線。
kitarolo 發表於 2020-6-7 12:42 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2020-6-7 12:24
E線加價唔可能,畢竟東涌自己都住咗唔少人,仲有一大班機場從業員,都係搭E車返工... 仲有條東涌線爭客,加價咪即係送客畀人。

E11加價都可能高危啲
將軍澳E線加價都唔見得
會倒客俾0066,就算北港島線
通埋車都影響有限,龍運範圍就
更加唔洗講完全唔受0066競爭。
有冇人肯用A車價錢入東涌,我有保留。但係入後勤區可以以特別班次做埋

計劃中A42 A46今年未必開到
「A車價錢入東涌」有A無E地區
日日發生緊,絕非肯唔肯嘅問題,例如
北區去東涌,至於話明明目的地係客運
大樓,已付A線價卻被迫停東涌,咁就應該
依N線次序(青馬>客運大樓>國泰城>東涌)

kitarolo 發表於 2020-6-7 12:48 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2020-6-7 12:36

果組民政署近代行山徑行上去睇沙市鳥瞰景又試正,行上針 ...

一來咁做收唔收R線錢?
二來如果變咗每天都有咁要求呢?
Freezewinter 發表於 2020-6-7 12:59 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-6-7 12:36

果組民政署近代行山徑行上去睇沙市鳥瞰景又試正,行上針 ...

上華翠園既路又窄又斜,未必適合巴士行;而且小巴不足以應付需求嗎?

eric278 發表於 2020-6-7 18:38 | 顯示全部樓層
Freezewinter 發表於 2020-6-7 12:59
上華翠園既路又窄又斜,未必適合巴士行;而且小巴不足以應付需求嗎?

...

不過某一年BRPP的確建議280X開一班特別班,由華翠園開出
(只是因特別班收費達$11.80,結果遭到區議會反對而擱置)

還看香港公交
bennyho1004 發表於 2020-6-7 18:51 | 顯示全部樓層

一係俾A車全部淨做GTC/HZMB,
E車就全力/東涌/後勤區,總站全部改去博覽館撤出GTC
A車全部設員工價
053h4 發表於 2020-6-7 22:16 來自手機 | 顯示全部樓層
GCx468 發表於 2020-6-7 22:40 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-6-6 22:20
假日派車無咁緊張
除非要行啲較狹窄嘅路
要特定派車就稍有難度

做本地生意唔易,特別受天氣影響。
疫情升溫既4月同5月頭,香港少雨水又唔見酷熱日子。
到5月疫情降溫,到多幾個放寬/重開時,即刻大多數日子都落雨,罕有一兩日大致天晴時,隨住漸近夏至,即刻就係酷熱天氣警告,再影響郊遊人次。
剛剛6號凌晨係有3個半鐘既半影月食,天公唔造美,巴士公司損失機會接載譬如去紮營等等睇此現象既機會。如果好天,呢個仲係大好機會,難得天文現象撞星期五晚第二朝主流非工作天。
kitarolo 發表於 2020-6-7 23:00 | 顯示全部樓層

GCx468 發表於 2020-6-7 22:40
做本地生意唔易,特別受天氣影響。
疫情升溫既4月同5月頭,香港少雨水又唔見酷熱日子。
到5月疫情降溫, ...

啱啱6號7號嘅凌時都暴雨
及雷暴警告,51焗跟時間表
最密開15分鐘一班,實際上
有彈性同無彈性都好成問題。