hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦794M號及特别班次巴士來往坑口(北)至藍田鐵路站 ...
開啟左側

建議開辦794M號及特别班次巴士來往坑口(北)至藍田鐵路站

jacky03 發表於 2020-6-7 02:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

在2002年内,因將軍澳支線啟用後的公共交通服務計劃,及使用率低,使796M號巴士被取消服務,亦使93M號巴士減至只於早上開出3班,但在港鐵故障下,往來藍田鐵路站只能乘搭$14.3的694號巴士,非常昂貴,加上將軍澳─藍田隧道在2022年開通,往來將軍澳市中心前往東區海底隧道只需要5分鐘,方便快捷,因此建議開辦794M號及特别班次巴士來往坑口(北)至藍田鐵路站,為將軍澳交藍田提拱快捷往來方法

往藍田鐵路站方向班次:
全日:05:45-00:45        12-15

往坑口(北)方向班次:
全日:06:00-00:45        12-15

特别班次往藍田鐵路站方向班次:
星期一至五:05:55 06:15 06:35 06:55 07:05 07:25

特别班次往康城方向班次:
星期一至五:17:55 18:15 18:35 18:55 19:05 19:25

往藍田鐵路站方向:
1.坑口(北)($5.8)
2.明德邨
3.重華路
4.培成路
5.厚德邨
6.頌明苑
7.唐明街公園
8.將軍澳站
9.將軍澳─藍田隧道巴士轉車站($4.4)
10.油塘
11.聖安當女書院
12.藍田站

往坑口(北)方向:
1.藍田站($5.8)
2.油塘邨
3.油塘
4.將軍澳─藍田隧道巴士轉車站($4.4)
5.將軍澳站
6.唐明街公園
7.景林邨景榕樓
8.厚德邨
9.重華路
10.培成路
11.富寧花園
12.坑口(北)

特别班次往藍田鐵路站方向:
1.日出康城($5.8)
2.峻瀅
3.日出康城領都
4.日出康城首都
5.百勝角
6.清水灣半島
7.明德邨
8.重華路
9.培成路
10.厚德邨
11.頌明苑
12.將軍澳站
13.唐明街公園
14.將軍澳─藍田隧道巴士轉車站($4.4)
15.油塘
16.高怡邨
17.高俊苑       
18.康柏苑金柏閣
19.康柏苑龍柏閣
20.康雅苑
21.德田邨德康樓
22.藍田 (北)
23.藍田站

特别班次往日出康城方向:
1.藍田站($5.8)
2.聖公會基孝中學
3.康田苑
4.啟田邨啟仁樓
5.啟田邨啟旺樓
6.藍田 (北)
7.啟田邨啟旺樓
8.德田邨德敬樓
9.德田邨德樂樓       
10.德田邨德隆樓       
11.廣田邨廣靖樓
12.廣田商場       
13.高俊苑       
14.高怡邨
15.油塘中心
16.油塘
17.將軍澳─藍田隧道巴士轉車站($4.4)
18.唐明街公園
19.將軍澳站
20.景林邨景榕樓
21.厚德邨
22.培成路
23.重華路
24.富寧花園
25.蓬萊路
26.百勝角
27.日出康城首都
28.日出康城領都
29.峻瀅
30.日出康城

強烈建議重組將軍澳區巴士路線
kmb71k 發表於 2020-6-7 08:15 | 顯示全部樓層
當年將軍澳線通車93M 796M做得住就唔會分別縮班同取消啦

仲妄想開新線開全日仲要開十幾分鐘一班車

更何況巴士公司都冇資源俾你咁樣運空氣
以上回應,是否可行?是否合適?
吳宗錡 發表於 2020-6-7 11:52 來自手機 | 顯示全部樓層
將藍隧道唔會有轉車站
 樓主| jacky03 發表於 2020-6-7 12:03 | 顯示全部樓層
強烈建議重組將軍澳區巴士路線
EX-TL 發表於 2020-6-7 12:36 | 顯示全部樓層
地鐵故障時加強免費接駁巴士服務就得, 到時候隧道太多車塞到郁都唔識郁, 有巴士都冇用.

油塘走線亦都好奇怪, 藍田站走番入油塘總站入將藍, 同地鐵平行, 巴士幾快都冇用.

呢個建議同之前嗰個油塘-將軍澳巴士路線分別唔大, 全日唔會夠客.
ViviTse 發表於 2020-6-7 14:44 | 顯示全部樓層

多謝分享。

btw 將藍隧道轉車站個length好似長過東隧個站咁多嘅........?! 到時唔知會有咩線停靠呢
再btw 北行係咪都會有巴士轉車站?
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2020-6-7 14:46 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2020-6-7 12:36
地鐵故障時加強免費接駁巴士服務就得, 到時候隧道太多車塞到郁都唔識郁, 有巴士都冇用.

油塘走線亦都好奇 ...

非常同意根本鐵路故障嘅時候,應該增加多D臨時嘅巴士服務......

MTR本身有幾條線 for 將軍澳綫故障嘅時候用,但全部用處都不大......
淨係駁到咩藍田/油塘等等嘅站,客滿都仲要兜晒將軍澳區嘅站,應該增設更多故障時候嘅路線。
ViviTse 發表於 2020-6-7 14:58 | 顯示全部樓層
開線目的係好,但鐵路唔故障嘅日子睇黎吸引力可能不足......

反建議,不如直頭改做九記開線,做將軍澳市中心、坑口來往藍田、觀塘等地嘅線,
令調景嶺以外,全將軍澳都可以有觀塘道轉乘優惠。

定線大概:坑口北 -> 坑口半圈 -> 寶邑路/popcorn -> 將藍隧道 -> 藍田 -> 觀塘道 -> 牛頭角站 -> 折返
 樓主| jacky03 發表於 2020-6-7 17:11 來自手機 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-6-7 14:58
開線目的係好,但鐵路唔故障嘅日子睇黎吸引力可能不足......

反建議,不如直頭改做九記開線,做將軍澳市中 ...

算啦,九記只會講兩個字:轉車
ViviTse 發表於 2020-6-7 17:44 | 顯示全部樓層

jacky03 發表於 2020-6-7 17:11
算啦,九記只會講兩個字:轉車

如果食到市中心班客又唔同講法wo 因為果處係對家地頭嘛