hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 608脫班
開啟左側

[經歷分享/報告] 608脫班

EX-TL 發表於 2020-6-21 04:26 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-6-20 23:27
唔係我騎劫人地個 post 去 sell 我既建議,而係因為見到有版友雙重標準嫌 608 慢要拆兩條但同時又唔願拆  ...

啓德仲有大把發展, 早繁拆線有咩問題, 全港咁多區都發生緊同一情況, 舊區附近冇新發展就唔會貿然郁舊線, 秀茂坪已經有辦你睇, 以前幾頹, 呢幾年多左幾多線, 213 214 290系正班以外仲有特班.

606沿線仲有咩大發展會客量上升做拆線? 606+P變成606A+X時, 三彩係新客源, 牛下亦都陸續入伙, 九龍東轉型CBD2, 唔少公司由中區 尖沙咀和各區搬到九龍東, 鰂魚涌 太古仍然有寫字樓新供應, 咁返工要特快, 成件事順理成章配合重組, 拆線有佢道理.

608啓德大把樓起緊, 應該日日都有人入伙, 嗰啲沐×街極品嚟, 用一條線做晒, 跟住兜埋啓麗 啓祥道, 啓德去港島東返工班人就會好易畀港鐵吸走, 而事實已經擺在眼前, 東隧 觀繞仲要加多腳.

而家柴灣有咩新返工地方, 606X同小巴 地鐵係應付唔到? 我知柴灣邨附近有綠置居, 但只係細盤, 唔係麗翠苑有幾座過千個單位咁大型, 柴斜 耀興道亦未聞有新房屋發展, 明華大廈仲起緊, 有升降機落筲箕灣街市, 可以行埋去地鐵站 巴士總站, 過幾年606X因為明華, 再加上九龍東越來越多寫字樓(假設疫情後經濟V彈), 加班應付返工客搞掂.

其實以前606+P同而家606A+X都係只做早繁, 現時下繁有X但仍然keep住606, 非繁繼續一線走天涯, 係巴士公司嘅決定, 運輸署嘅同意, 市民就有咩搭咩, 巴士公司當初做唔到全日拆線, 係短途客造成, 巴士公司對全日拆線冇信心, 定係運輸署阻撓, 一切都唔知究竟係有雞先定有蛋先, 就唔好話板友反對你個方案, 因為現實都一團糟, FF嘅FF完就算啦, 咪鬼咁上心!

另外, 建議你清晰番呢幾年香港巴士路線發展趨勢係點先再話人雙重標準, 而家唔係十年前, 大長途做短途流水罪大惡極嘅年代, 亦都唔係聯營路線兩巴斯斯文文各做各時段嘅年代.

唔係有新發展區, 附近唔會有新全日線, 巴士公司唔會派新資源落去, 唔係有新屋邨屋苑落成, 巴士公司唔會得閒到喺舊區鬥插旗改善服務, 即使有一幢新樓喺舊區落成, 亦唔一定會加班.

無故拆線提速又唔加車去維持班次, 由20分鐘一班減到兩線各60分鐘一班仲講到係理所當然, 車程快左但等車耐左好多, 你不如問多啲其他板友咁樣合唔合理, 同埋唔好用埋啲「你」「你地」去指摘人哋, 好多板友之前都建議608拉去筲箕灣, 但我係反對嘅, 咁如果成事, 你第時係咪會騎劫608嘅文去話嗰班板友唔啱!

608拉去筲箕灣一事, 我就咁睇嘅, 筲總位都唔多個, 若然拉得成, 都要好似2咁繼續嘉亨灣做總站.
tunghang 發表於 2020-6-21 11:17 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-6-21 04:26
啓德仲有大把發展, 早繁拆線有咩問題, 全港咁多區都發生緊同一情況, 舊區附近冇新發展就唔會貿然郁舊線,  ...

608仲有得再快?
啟德去港島已經用緊的士走線
S3BL100 發表於 2020-6-21 23:51 | 顯示全部樓層
啓德仲有大把發展, 早繁拆線有咩問題, 全港咁多區都發生緊同一情況, 舊區附近冇新發展就唔會貿然郁舊線,  ...

咪住先,拆線同埋增加資源係兩件事

近年 RPP,新發展區人口增長,的確係增加資源既既一大理由,但唔代表一定要有人口增長先可以重組路線,就算唔加資源亦唔代表一定唔可以拆線。唔好混淆視聽

606X 投入服務果期,柴小根本無人口增長,咁說明左D咩?之後 606X 上繁做起左,仲加埋班,加左幾部車落去,就係後話

亦隨手數到好多無人口增長下依然上 RPP 重組、拆線既例子,就算唔係全日線都好

講左咁耐,你都證明唔到點解 606 一定要維持現狀,無其他出路。你最多只係證明到 606 做到某D功能,你甚至證明唔到呢D功能只能夠透過 606 去滿足。根本你連邏輯上 if 同 only if 都搞唔清楚,到而家亦未解答到點解有需要維持現狀、先照顧有其他替代品既乘客,而唔理其他未有合理服務既乘客既需要

你既論證過程係我唔同意你觀點既最大原因

fb.com/scientisthk2usa/
10598C 發表於 2020-6-22 02:21 來自手機 | 顯示全部樓層

608改去筲箕灣好似同2X改去嘉亨灣有少少捆綁措施

路過一個建議
608港島方向入埋宏照道,606全日行三彩牛頭角、縮短去耀東,然後606X全日

除咗兩個流水(九龍灣返彩雲以及小西灣往來耀東)之外,根本所有乘客都有得益
EX-TL 發表於 2020-6-22 11:12 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-6-21 23:51
咪住先,拆線同埋增加資源係兩件事

近年 RPP,新發展區人口增長,的確係增加資源既既一大理由,但唔代表 ...

「九龍東轉型CBD2」, 上班人口由其他區轉移到東九龍=人口增長, 「返工要特快」轉做606A+X係合理.

早繁限定係巴士公司 運輸署共識行左幾年, 下繁有兩班X線, 606繼續由彩雲走到小西灣.

要證明就要嚟個大重組, 你想點樣證明, 駛唔駛填份form先?
EX-TL 發表於 2020-6-22 11:43 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-6-22 02:21

路過一個建議

此建議非常之好, 快去同議員 巴士公司 運輸署反映.
S3BL100 發表於 2020-6-22 23:18 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2020-6-22 11:12
「九龍東轉型CBD2」, 上班人口由其他區轉移到東九龍=人口增長, 「返工要特快」轉做606A+X係合理.

早繁限 ...

你要證明既話,唔講港島東來往九龍東,過去幾年 RPP 既 3X 203X,沿線不論居住定返工人口都無增長,都可以照開,已經係反例,推翻左你既論調

所有觀點只有搵到一個反例已經可以推翻,事實亦係你從來只係證明到 606 有某D功能而證明唔到一定要用佢去做。同樣地只要有人提出一個可行方法,唔使用 606 都可以做得返晒呢條線咁多半獨巿或者獨巿流水位,已經推翻左一定要用 606 去服侍呢班客既理論。

S3BL100 發表於 2020-6-22 23:19 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-6-22 02:21

路過一個建議

606 唔可以就咁全日行三彩,否則耀東及打後會無左全日線往返九龍灣商貿區

而家就係因為有呢個包袱,所以就算有 608 都唔可以將 606 由九龍灣搬走

所以再一次說明 606 要維持現狀係好影響重組空間同資源運用

10598C 發表於 2020-6-22 23:41 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-6-22 23:19
606 唔可以就咁全日行三彩,否則耀東及打後會無左全日線往返九龍灣商貿區

而家就係因為有呢個包袱,所以 ...

我係話608經耀東拉去筲箕灣、606行三彩+縮短去耀東/筲箕灣、606X全日

其實就好明顯將鰂魚涌、太古去觀塘同去九龍灣嘅客源分開搞,去觀塘繼續606,去九龍灣搭608
至於筲箕灣以東一條606X做曬觀塘+九龍灣商貿區

當然我冇詳細計派車
二變三應該會用多咗車