hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [花生味濃] 極品港女聲稱被九巴遺棄在屯門公路 ...
開啟左側

[路線消息] [花生味濃] 極品港女聲稱被九巴遺棄在屯門公路

avianwind 發表於 2020-6-16 13:36 | 顯示全部樓層

試過107壞車要過車
個車長好明確地話要過返自己公司既車/班次先可以免費過車

michlui0718 發表於 2020-6-16 17:49 | 顯示全部樓層
ctb8107 發表於 2020-6-16 01:42
嘩你講到咁危險,咁[根據你既講法]呢個車長任由班客喺車頭[好危險咁]截車走哂,而自己一直喺車尾[好安全 ...

你搞清楚我講啲乜未?
車頭截車危險唔係講截緊車個人危險
係講俾人截個部車未黎得切打燈要突然停低
會對其他道路使用者造成危險

而車尾截車安全係因為可以俾後車有更多時間反應
唔係講緊對截緊車嗰位車長更加安全

至於啲客點解會自己截車 應唔應該落車 依個就要視乎公司指引
同埋到底係啲客自願落車定係車長要求佢哋落車

但係假如車長講到明要乘客留係車內
只係啲客自己心急自己衝落車見車就截
那麼主要責任就唔係車長度
ctb8107 發表於 2020-6-19 00:48 | 顯示全部樓層
michlui0718 發表於 2020-6-16 17:49
你搞清楚我講啲乜未?
車頭截車危險唔係講截緊車個人危險
係講俾人截個部車未黎得切打燈要突然停低

咁[根據你既講法]呢個車長任由班客喺車頭[對其他道路使用者造成危險咁]截車走哂,而自己一直喺車尾[唔對其他道路使用者造成危險咁]截車最後截完先知班客[對其他道路使用者造成危險咁]走哂,你都覺得冇問題???乘客自己做乜車長阻唔到,乘客有責任,但車長1%責任都冇,講聲:"我而家去截車,留喺度等我"好難?
3ASV356 發表於 2020-6-19 01:13 | 顯示全部樓層

ctb8107 發表於 2020-6-19 00:48
咁[根據你既講法]呢個車長任由班客喺車頭[對其他道路使用者造成危險咁]截車走哂,而自己一直喺車尾[唔對 ...

我而家去截車,留喺度等我"好難?

你又知人地冇講?你係現場?

真心一件小事又冇話邊個啱邊個錯有咩好拗
michlui0718 發表於 2020-6-19 01:21 | 顯示全部樓層
ctb8107 發表於 2020-6-19 00:48
咁[根據你既講法]呢個車長任由班客喺車頭[對其他道路使用者造成危險咁]截車走哂,而自己一直喺車尾[唔對 ...

「其實車頭可以截到車,唔知點解司機自己去左車尾仲要遲過班客截車」
明明你自己係度話人地車尾截車有問題wor
麻煩唔好轉移話題先

仲有 人地係安排乘客行出車頭等 而唔係叫班客截車
而我講緊有危險既係「截人地部車」呢個動作 而唔係「企係車頭位置」就係危險
你閱讀理解係咪有問題?兩個唔同概念都會搞錯?
你覺得個車長會冇常識冇良心到叫啲客自己搞掂嗎?

截車最後截完先知班客走咗?
喂大佬,乜家下啲車長有透視眼企喺車尾會知道車頭班客做緊啲咩既咩?
車長叫你落車等下班車黎
但係乘客自己又多手截人地公司車
(你都唔係第一日識香港人啦
為咗返工命都可以唔理既啦)

車長邊有咁多個分身,又要幫你截,又要欄住你唔比你截?
有啲常識得唔得?
michlui0718 發表於 2020-6-19 01:26 | 顯示全部樓層
3ASV356 發表於 2020-6-19 01:13
我而家去截車,留喺度等我"好難?

你又知人地冇講?你係現場?

係咁上下既啦
有啲人最鍾意一沉百踩

明明件事重點就係車長要上車check嗰度
人地車長冇留意清楚已經道咗道歉
有啲人無聊得滯就係要針著啲無關係既嘢(i.e.其他客點樣走)為鬧而鬧