hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 週六中午尚德出黃大仙,行山兜安達重快過行隧道唔停觀塘 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 週六中午尚德出黃大仙,行山兜安達重快過行隧道唔停觀塘道

poondriver 發表於 2020-6-13 18:57 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2020-6-13 14:16
今日觀塘道西行近油站爆水管封剩一條線, 290X要咁既情況先可以追平E22A, 證明佢有幾慢 ...

但E22A 城巴預設都係比半個鐘由尚德去黃大仙
岩岩1點幾坐796C 唔駛塞落觀塘道彩明計都坐左20分鐘先去到繞道 其實係咪樓主睇錯車
fleetline 發表於 2020-6-13 19:54 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2020-6-13 18:57
岩岩1點幾坐796C 唔駛塞落觀塘道彩明計都坐左20分鐘先去到繞 ...

剛上城巴網站睇過,
2005開E22A預計2045到黃大仙,
試問E22A又怎能10分鐘由康盛到尚德?

儲錢
EX-TL 發表於 2020-6-13 21:45 | 顯示全部樓層
一個修路工程又可以變成將軍澳行山vs隧道FF文, 真犀利!

個工程今日晨早出現, 但冇掘開, 完好無缺, 車輛仍可駛入油站.

晏晝就有挖泥機進駐, 挖開左油站轉角位, 而家仲有水湧出路面.

對車輛影響較大只係車程, 但對行人來講, 那個行人過路處被封閉, 需要兜個大圈先可以來往官塘工業中心同觀塘法院.

最快捷方法係行經敬業里-翠屏道行人天橋, 在觀塘游泳池外步行至將軍澳道交界橫過鯉魚門道及偉發道到達東九龍政府合署.

現時, 封閉路段跟今早完全一樣, 茶果嶺道剩番右線可轉出鯉魚門道, 而鯉魚門道西行封慢線.

中午龍尾一共有四條, 包括鯉魚門道龍尾觀塘警署, 將軍澳道天橋龍尾翠屏南邨, 茶果嶺道龍尾成業街, 最後者亦導致有部份車輛改行成業街 開源道 巧明街離開, 造成龍尾在敬業街.

所以, 無論要駕車 搭車 步行途經上述路段, 都應特別留意一帶路況, 以免延誤行程.
EX-TL 發表於 2020-6-13 21:51 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2020-6-13 18:57
岩岩1點幾坐796C 唔駛塞落觀塘道彩明計都坐左20分鐘先去到繞 ...

以今日的塞車程度, 樓主好大機會睇錯對上一兩班E22A.
 樓主| miklcct 發表於 2020-6-13 22:15 | 顯示全部樓層

E22A 半個鐘先一班喎,如果睇錯上一班咪即係行成個鐘先到黃大仙?!有無可能呀?
進智公交
alan2011super3 發表於 2020-6-13 23:08 | 顯示全部樓層
即係

好似要坐夜機,調景嶺去機場會坐A29P唔坐E22A,因為七點幾行將隧西行、觀塘道北行好大伏,反而行山仲穩陣

如果用樓主個case即係仲要係行上去車更稀少ge安達唔駛行秀茂坪tim,喺將隧西行、觀塘道北行伏大時份一定有所作為

情況有D似屯公塞就落青公走咁
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
dennis28a 發表於 2020-6-14 00:30 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-6-13 22:15
E22A 半個鐘先一班喎,如果睇錯上一班咪即係行成個鐘先到黃大仙?!有無可能呀?
...

你睇錯車絕對唔奇,平日淨係塞一塞將隧加法院,E22A 尚德去黃大仙要半個鐘好正常。
以今日爆大鑊到世界大亂,一個鐘頭唔奇。
惡意回復是不道德的行為。
WN4156 發表於 2020-6-14 00:39 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2020-6-13 14:54
幾個月前數過一次人頭,順手放埋出來
時間 站名

雖然290X只有30幾個客,但值得一提的是,有7個客在安秀路落車,比率超過20%,可考慮增加知途班次。
neoplan720p 發表於 2020-6-14 01:14 | 顯示全部樓層
其實我唔明仲有咩好拗。

大家都知道,如果上山同隧道(經觀塘道),都唔塞車的話,
隧道較快係正常。

問題係,觀塘道同將隧咩時候唔塞先?
將隧已經去到夜晚十點幾十一點都可以塞既地步。
退一萬步,當將藍隧道起好,可以抒緩將隧塞車既問題,
但觀塘道呢?
最慘係觀塘道塞車係無定向風,今日塞十分鐘,聽日塞二十分鐘,後日可以塞45分鐘。

新清其實都越黎越塞,
但至少唔會好似觀塘道咁難以捉摸。

將南想要快車既,
就等到將藍 + 中九龍幹線開左之後,
巴士公司肯唔肯砌條快線去西北囉。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
GW5878 發表於 2020-6-14 02:33 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2020-6-13 17:47
咁又唔應該全部行隧道既,反而而家若然新清塞車就290系所有路線都會塞死 (當然,呢個情況下龍翔道都已經會 ...

搞清楚先,因為新清塞到落龍翔道全紅,都只限星河明居至牛池灣一段既第一二線,而三四線上橋去觀塘仍然係順車可以比到3x km/h既。

講開新清塞,最近發現運吉調教過龍翔道同新清支燈,以前塞到去星河明居多數都係因為牛池灣街市多車,而家係呢支龍翔道東行去新清既綠燈時段似乎減左,變相牛池灣街市無車都出唔到,搞到塞得比以前仲耐左。

上星期五下繁搭 40 東行係鑽石山通風樓開始拉手制,5分鐘後格黎有架91M經過,之後塞左成10分鐘先出到停車線返返龍翔道,咁岩3線有架290
X,師傅經驗老到一扭出龍翔道之後就跟住架290X去到斧山道泳池先連cut兩線埋站,最後架91M就係我架40連cut兩線時係1線落龍翔道一齊到牛池灣村。如果唔係車手抽出3線,起碼要再塞10分鐘。而我架 40 埋完牛池灣村之後再cut兩線返返出觀條線,就比油去觀塘之後已經無塞車位,連死亡交叉都好順。

講真只要龍翔道東行本身無事故,車流不斷湧去彩虹,新清係塞硬但反而觀塘道無事。九巴好心諗下究竟東行係咪仲適合停鑽石山站啦,起碼建議下繁6~9 38 40 80 89 呢4組線,跟N29停沙田坳道>上元街>牛池灣村咁走,甚至係跟75X停鳳德商場就跟10落返牛池灣村算。