hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2019 十一月號 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2019 十一月號

樓主| cyc_yin 發表於 2020-6-13 23:36 | 顯示全部樓層

喺黒崎站旁邊既西黒崎站影下筑豊電氣鐵道,佢同隔離既黒崎駅前站相距200米,同佐世保中央~中佐世保一樣係日本最短既鐵道站距(雖然規格類似路面電車aka軌道,但佢屬於鐵道)

月台後面係黒崎工場

有平成同埋令和Head mark既5000形

另一部

3000形

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2020-6-14 20:15 | 顯示全部樓層

之前暑假嗰陣朝早搭特急去博多,車窗風景見到有條「金門大橋」係晨曦之下照到好靚,今次就有時間從戸畑站落車出去睇下

六十年代落成既若戸大橋喺當時被稱為東洋第一懸索橋,下面係去若松既渡輪碼頭

可惜當日陰天,無日落睇

睇完風景之後就搭普通慢慢去博多轉地鐵去天神食晚飯,最後搭西日本鐵道去酒店。當時酒店住喺西鉄久留米站附近,目的就係為左第二朝一早去佐賀睇熱氣球。

天未光就由西鉄久留米搭巴士去JR既久留米站(久大本線既キハ125形,唔係搭佢)

喺鳥栖站轉長崎本線既普通之後,再去到途中既神埼站轉呢班7點幾始發既快速「バルーンフェスタ(Balloon Fiesta)」(不鏽鋼版本既415系)

個站好科幻

車內

樓主| cyc_yin 發表於 2020-6-14 20:29 | 顯示全部樓層

大概七點半就到Balloon佐賀站

好多人都喺佐賀站搭到黎

Balloon佐賀係Balloon Fiesta時期先會停既臨時站

當時見到咁少熱氣球已經心知不妙

晨曦中既783系

樓主| cyc_yin 發表於 2020-6-14 20:46 | 顯示全部樓層

最初惹起我既興趣想去佐賀就係睇到呢條片入面熱氣球同列車既畫面,後來search到好多Balloon Fiesta既靚相,就覺得一定要黎睇下

Balloon Fiesta之中最重要既環節就係熱氣球比賽,一日有朝早七到九同下午三到五兩場,因為呢啲時段氣流影響最少。可惜當日天公太「做美」,朝早嗰場因為大風得滯而取消,呢個士多啤梨氣球之後亦收返埋

整個會場喺嘉瀬川河堤地帶,有好多九州名產、美食攤位

當時等廣播公佈取消與否之前就影下車先(キハ47連住キハ125)

811系翻新車連住813系

超逆光

喺比賽時段臨時停站既787系

樓主| cyc_yin 發表於 2020-6-14 20:55 | 顯示全部樓層

同樣都停站既783系

有人黎到,亦有人走(811系)

河堤附近既名車展示

直昇機體驗,一次要幾千円

バルーンファンタジア(Balloon Fantasia)展示環節提早開始,但因為大風既關係而縮少左規模,亦只係去到中午之前,費時越來越大風而吹郁熱氣球

台灣隊既合照攤位

樓主| cyc_yin 發表於 2020-6-14 21:02 | 顯示全部樓層

可以入去氣球參觀

喺河堤上面可以清楚見到佢地長度唔同

唔洗太近已經感受到好熱

之後有賽車示範,不過無睇

樓主| cyc_yin 發表於 2020-6-14 21:20 | 顯示全部樓層

喺會場食下小食做早餐,行曬物產攤位之後就搭穿梭巴士去到佐賀站。因為附近無咩睇,我又對吉野ヶ里遺跡無興趣既關係,於是我就搭車出去鳥栖

直通唐津線既兩部キハ40+後面兩卡キハ47

又見返呢班加班車

去到好有風情既鳥栖站

用英國既舊路軌做支柱

站外保存左呢部230形蒸汽機關車

佢以前喺鳥栖呢個「鐵道城鎮」入面眾多貨場做調度工作

樓主| cyc_yin 發表於 2020-6-14 21:39 | 顯示全部樓層

轉入長崎本線既特急

885系

從久大本線入到去鹿児島本線久留米~鳥栖呢段電氣化路段既キハ220形200番台

回送到旁邊側線(後面既鳥栖大球場好搶眼

喺九州先見到既ED76形

佢係極少數轉入長崎本線既貨物班次「鍋島貨物」(4081レ)

樓主| cyc_yin 發表於 2020-6-14 21:59 | 顯示全部樓層

大概15分鐘之後有另一班ED76形貨物班次,但唔係入長崎本線

813系

去到午餐時間就試下中央軒既便當。佢係九州最古老既月台立食店,有出名既雞肉碎烏冬、雞肉飯便當

呢款集合佢既王牌雞肉飯同燒賣

去到基山站,旁邊有甘木鐵道既月台,有機會真係要去睇下秋月既風景有幾「小京都」

國鐵style

甘木鐵道AR300形

樓主| cyc_yin 發表於 2020-6-14 22:11 | 顯示全部樓層

巧遇北行既大牟田貨物(EF81形450番台)

後期3部450番台無用四角頭尾燈

從田代站影入去鳥栖貨物站既ED76形,得番2部既基本番台

喺站外既田代平交道影下

轉入貨物站既EF81形400番台