hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 9號風球的屯馬線都幾失望
開啟左側

9號風球的屯馬線都幾失望

kei_hk 發表於 2020-6-17 11:46 | 顯示全部樓層

AlexLee 發表於 2020-6-17 11:40
但係大窩口去葵興臨入站已經有一段仔露天
同樓上講嘅何文田清客吉車調頭嘅情況唔同喎  ...

這一小段位﹐同現時西鐵紅磡站去尖東﹐又有幾大分別?

現時﹐一樣係載客行服務紅磡<>荃灣西的。

有一樣野﹐我都唔肯定有無記錯。
印象中﹐好多年前打風期間﹐曾經提供荃灣<>葵興的服務﹐係葵興<>荔景斷纜。

可能..... 只係做過一兩次之後就取消左。

成件事﹐唔係是否載客的問題﹐而係露天位置怕有外物吹入路軌範圍﹐甚至打中行駛中的列車
所以﹐去到9號波就暫停露天區域。

而現時西鐵紅磡站﹐一小段露天﹐長度短﹐MTR評估過風險低﹐所以照提供服務。

AlexLee 發表於 2020-6-17 12:24 | 顯示全部樓層
1231313 發表於 2020-6-17 10:12
何文田清曬客 冇客既話露天位調頭唔知得唔得?
唔清楚
kei_hk 發表於 2020-6-17 10:34
如果MTR 會考慮這個安排﹐荃灣線應該會提供埋 荃灣  葵興(甚至葵芳) 的服務

葵興站大窩口方向係有渡軌 ...

人地就講緊屯馬綫清客調頭你就覆緊荃灣線載客服務
吉車同載客嘅情況點可以相提並論?

kei_hk 發表於 2020-6-17 11:46
一小段位﹐同現時西鐵紅磡站去尖東﹐又有幾大分別?

現時﹐一樣係載客行服務紅磡荃灣西的。

我都知宜家西鐵綫係載客服務紅磡至荃灣西嘅...你之前回帖已經講過好多次喇

兩者唔同嘅
應該係紅磡-尖東得個頂無蓋
兩邊係有牆包住嘅

大窩口-葵興出隧道後個一小段無野包住

將來隨住紅磡改用新月台
連接新月台同尖東隧道嘅無蓋範圍大咗
龜龜有機會會Cut紅磡嘅服務

kei_hk 發表於 2020-6-17 11:46
成件事﹐唔係是否載客的問題﹐而係露天位置怕有外物吹入路軌範圍﹐甚至打中行駛中的列車

咁又唔可以話同載客無關係喎

龜龜應該係驚載客服務期間要喺半路停止服務
出現之前啲客要喺大圍站過夜嘅情形
所以先一刀切唔提供服務
kei_hk 發表於 2020-6-17 12:57 | 顯示全部樓層
AlexLee 發表於 2020-6-17 12:24
人地就講緊屯馬綫清客調頭你就覆緊荃灣線載客服務
吉車同載客嘅情況點可以相提並論?

你自己再睇番上面 #28的內容及 #29 我係點回應。
    何文田清曬客 冇客既話露天位調頭唔知得唔得
    唔清楚
如果MTR 會考慮這個安排﹐荃灣線應該會提供埋 荃灣  葵興(甚至葵芳) 的服務。

唔通﹐你唔知荃灣站掉頭要入車廠露天地方才可進行掉頭?

淨係以為葵興站有少少位露天而影響這一段路唔提供服務?
現時西鐵線紅磡站已經反映了﹐這一小段露天唔係最大的問題。

兩者唔同嘅
應該係紅磡-尖東得個頂無蓋
兩邊係有牆包住嘅

大窩口-葵興出隧道後個一小段無野包住

你敢保證打風期間﹐西鐵線個 "窿" 一定無野飛入路軌範圍?

至於將來屯馬線打風期間會唔會提供紅磡站服務﹐留待日後MTR自己決定。
不過﹐大家都覺得不會提供服務為多數。
我都係根據大家主流意見作出討論。

龜龜應該係驚載客服務期間要喺半路停止服務
出現之前啲客要喺大圍站過夜嘅情形
所以先一刀切唔提供服務
在8號波未停上露天地區的服務﹐一樣可以路軌受阻而提早 "收工"﹐一樣可以出現相同情況。
所以﹐主因唔會係因為 "驚載客服務期間要喺半路停止服務"。
主因只係好簡單﹐就係行車安全考慮。

出現這些情況﹐只可以講係天意安排。

jpoon 發表於 2020-6-17 13:17 | 顯示全部樓層

何文田清曬客 冇客既話露天位調頭唔知得唔得?
唔清楚

如果呢段都行到,起碼都去埋紅磡站啦,仲響何文田站清客做乜
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2020-6-17 13:19 | 顯示全部樓層
如果MTR 會考慮這個安排﹐荃灣線應該會提供埋 荃灣  葵興(甚至葵芳) 的服務。

你當荔景至葵芳咁大段露天軌道係透明?
http://jpoon9394.blogspot.com/
kei_hk 發表於 2020-6-17 13:21 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2020-6-17 13:19
你當荔景至葵芳咁大段露天軌道係透明?

我有話葵芳<>荔景都要提供服務?

1231313 發表於 2020-6-17 13:31 來自手機 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2020-6-17 13:17
如果呢段都行到,起碼都去埋紅磡站啦,仲響何文田站清客做乜

載客與不載客既分別
1231313 發表於 2020-6-17 13:33 來自手機 | 顯示全部樓層
同埋始終唔知何文田至紅磡既露天段實際有幾大
kei_hk 發表於 2020-6-17 13:42 | 顯示全部樓層
1231313 發表於 2020-6-17 13:33
同埋始終唔知何文田至紅磡既露天段實際有幾大

自行參詳  http://www17.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-1163365-1-1.html

AlexLee 發表於 2020-6-17 14:17 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-6-17 12:57
你自己再睇番上面 #28的內容及 #29 我係點回應。

人地講緊清客後空車調頭
你就講載客服務

我講葵興嗰一段露天
你就講荃灣係站後露天位調頭
我梗係知啦荃灣站點調頭大佬
你講到1999咁
無人知道你會係想用荃灣站後折返呢樣嘢去解釋何文田清客調頭點解唔可行
同埋葵興嗰段已經行唔到
荃灣就算調到頭都無用

同埋你叫我睇#28 #29
我都Quote得出嚟你覺得我無睇過?
我睇過又點會Quote嚟覆番你?

我係唔可以擔保無野會喺打風期間跌落去宜家紅磡-尖東嗰一小截露天位
但係嗰段淨係個頂無蓋
同埋葵興站後完全無遮無掩
點睇都係葵興個位當風啲啦