hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴287D開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴287D開辦消息

Mercer 發表於 2020-7-24 11:38 | 顯示全部樓層

Fong_2132 發表於 2020-7-21 15:42
286C係比86C快 相反 287D 就唔覺比87D快, 最好飛走第一城先叫特快, 不過以沙田的山頭主義, 第一城同濱景 ...

快少少貴一蚊, 同埋青沙個網絡太差, 架架車都疏.

山頭主義好似數數下有幾個麻煩地區都係81C 經既.

十四鄉準居民 恭喜晒!
A283-A268 發表於 2020-7-24 14:19 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2020-7-24 09:29
過50響咁趣? 你指市區?

新版E6X同E6M都有依個功能
任何路段車速過50錶板會出50警告燈
RyanPun 發表於 2020-7-24 14:39 | 顯示全部樓層
waiwai519 發表於 2020-7-23 20:51
我呢2日都坐左18:20嘅287D,昨晚果班快過18:18果班87D,今日就慢過18:18果班87D。2者其實都係取決於旺角街市 ...

呢兩日我都有特登試搭。(我諗你應該見到我)兩日仲要派同一部車至奇,不過23號的確係慢過22號,22號嗰日去耀安都係啱啱好一個鐘。
2者其實都係取決於旺角街市同大埔公路沙田段(287D)同太子至獅隧段(87D)

同埋有個外在因素,22號彌敦道好明顯車流量少過23號。琴日晚繁多車到平均行咗一兩個街口就收油,22號就反而好鬼順,好似用咗半個鐘多少少就到咗大角咀。

如果青沙之後行紅梅谷落第一城,我諗都會轉一半軚搭287d。但最理想係唔駛碌到旺角先走人,同埋唔駛塞大埔公路。依家青沙後下下衝落大埔公路條車龍,都唔係個個頂得順。

琴日落咗車之後,遇到之前喺紅磡碼頭搭開嗰班85X(實際時間我唔記得,好似~1815前後開)。即係話23號咁嘅狀況都只係同85X塞大老山嘅車程平排,287D沿線有乜冬瓜豆腐,隨時仲慢過其他線。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
waiwai519 發表於 2020-7-24 20:41 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2020-7-24 14:39
呢兩日我都有特登試搭。(我諗你應該見到我)兩日仲要派同一部車至奇,不過23號的確係慢過22號 ...

結論係:如果同正線時間接近,唔使刻意坐287D,有咩車上咩車。而加287D尾車都少左人坐(正線果段時間6分鐘一班車,算密)加上有D人試過後都覺得無咩點快到,比少一蚊坐87D算

係福安落完客之後我聽到司機同自己講:「都無快到嘅,仲蝕埋水比佢」應該超左時,好奇想知呢條線比幾耐時間個司機做

長遠真係建議改快,否則我認為1個月內一半客人會坐番正線算(同287D開車/到站時間接近嘅87D)
waiwai519 發表於 2020-7-24 20:44 | 顯示全部樓層
A283-A268 發表於 2020-7-24 14:19
新版E6X同E6M都有依個功能
任何路段車速過50錶板會出50警告燈

係因為快過50車嘅性能會下降?還是九巴設定快過50就危險,當係超速?

如果佢做大西北D長途公路線,好易狂比人爬
waiwai519 發表於 2020-7-24 20:48 | 顯示全部樓層
A283-A268 發表於 2020-7-23 22:54
E6M錶板過50會響所以就住就住咁揸
行顯田未批,唔行得

唔係批左先開線咩?我見TD個稿都話可按情況改行下路
RyanPun 發表於 2020-7-24 21:49 | 顯示全部樓層

waiwai519 發表於 2020-7-24 20:41
結論係:如果同正線時間接近,唔使刻意坐287D,有咩車上咩車。而加287D尾車都少左人坐(正線果段時間6分鐘 ...

第二次搭,上完客仲聽到有客話應該快過平時,給果一過大圍隧道就出事

最大問題係過咗中郵,轉入窩打老道個街口打後路段好受車流量影響。我唔係想特別想吹捧中郵後上公路,但好多時87D過鐘,唔多唔少都係中郵之後拖慢車程。

本來287d揀行青沙好明顯兜遠咗,再者九巴特登揀過咗山東街之後先轉入亞皆老街去大角咀,過咗青沙仲要盲舂舂衝落大埔公路,淨係呢兩點都預咗唔會有人特別等287D,九巴想屈人比多一蚊,起碼都屈得好好睇睇吖,咁搞法同拎起石頭砸自己隻腳有乜分別。
係福安落完客之後我聽到司機同自己講:「都無快到嘅,仲蝕埋水比佢」應該超左時,好奇想知呢條線比幾耐時間個司機做
星期二我耀安落車大約係1920,當駛上錦英用多15分鐘,假設星期二尾車冇過鐘,成程用60+15=75分鐘,拎個齊頭就全程80分鐘,而星期三搭287D比星期二用多咗十分鐘時間,即係話就算287D中途慢碌入馬鞍山,好難做到87d咁慢碌碌到補到水,難怪個司機咁講。
waiwai519 發表於 2020-7-24 22:28 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2020-7-24 21:49
第二次搭,上完客仲聽到有客話應該快過平時,給果一過大圍隧道就出事

最大問題係過咗中郵,轉入窩打 ...

其實如果亞皆老街無違泊車,時間上可以係大埔公路稍為抵銷少少,加上如果司機係大埔公路識行左線同走位(好似第一日首航第2班車個司機咁揸,係去沙田市中心個虛線最後果刻先CUT番出大路)對於車程時間上好睇D。

我放工行去巴士站都要6點3先到,應該都會坐287D多(因為人少可以2座位坐1個人)

不過我個人估計九巴見咁嘅客量,應該會真係改快(補番回程特快,因為去程的超特快被取消)

另外有時87D正車係獅隧後都收左火,什至有個別都慢車,學你話齋唔知係咪想博過鐘(反正都塞車遲左)。咁耐以來真係得幾個司機肯踩油,可能想有D時間休息去廁所
RyanPun 發表於 2020-7-24 22:34 | 顯示全部樓層
waiwai519 發表於 2020-7-24 22:28
其實如果亞皆老街無違泊車,時間上可以係大埔公路稍為抵銷少少,加上如果司機係大埔公路識行左線同走位(好 ...

我諗除咗89D之外,馬鞍山入面都冇乜邊條線喺下繁個個唔收火直鏟到對站。
waiwai519 發表於 2020-7-24 23:14 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2020-7-24 22:34
我諗除咗89D之外,馬鞍山入面都冇乜邊條線喺下繁個個唔收火直鏟到對站。
...

40X都無咩點收火

話說今日果班尾287D唔用新車,但換左司機如果係前2日果個司機揸,應該會發揮得好好,起碼唔使成日收油

其實如果唔行中郵走,都可以取消街市同書院呢2個站,咁就真係完全順燈直走。