hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【純屬概念】東鐵過海後,探討 170/182 轉型 ...
開啟左側

【純屬概念】東鐵過海後,探討 170/182 轉型

kmb71k 發表於 2020-6-25 19:00 | 顯示全部樓層

沙田往返南區全日需求唔大
條170基本上係搵銅鑼灣搭救救命
冇咗就廢線一條
以上回應,是否可行?是否合適?
Freezewinter 發表於 2020-6-25 19:12 來自手機 | 顯示全部樓層

976 做到沙田 < > 西區/南區,不過以現時青沙轉車站的發展程度,整體仍然唔方便返新界東既乘客;加上冇左銅鑼灣既客倉同埋九龍段流水,暫時先開繁時比較好

另外仲有紅隧 < > 南區既客源,冇左 170 即係得返 107 返香港仔/華富/華貴,而地鐵又要在黃竹坑轉車

至於 182 延長,廣黃去大老山轉 307/681 近乎的士行法,而第一城直去灣仔又似係同 88R 競爭。其實唔需要改快,巴士係輔助鐵路而不是同鐵路直接競爭,要搭巴士既都係會搭

改完反而影響左部分地區( 富豪花園/新翠/九龍 )
KW2523 發表於 2020-6-25 20:56 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-6-25 18:14
問題係灣仔去會展站唔單止可以行路,仲可以搭 2A/2X/8/8P 車海駁腳,
據聞現時已有不少人由灣仔中部搭 2A ...

其實因為時間基數唔大,搭車會展行過去快得唔明顯
反而想知而家嘅去轉咩車,如果係轉104真係有快過?

RG28482X 發表於 2020-6-25 22:13 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2020-6-25 12:19
其實我唔清楚到底依家 88R 城專係賺定係蝕,
因為兩繁直出港島夠快自然有客有市,但非繁吉車遊街可能會係 ...

因為88R要養多一批車, 仲要有啲中段擺海廠曬太陽, 我諗非專都唔會好好賺
btw, 作為濱景居民+成日去富豪, 如果我係一城/愉翠/濱景/富豪要過海嘅話, 肯定唔會考慮182, 就算灣仔返歸都係去灣北搭88R再行返去多過搭680
Waiyin12 發表於 2020-6-25 22:48 來自手機 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-6-25 18:01
982X 食 182 個問題係灣仔中部算係全日都有客嘅位,
全日改行西隧會令沙田來往灣仔嘅車程變得唔吸引,
倒 ...

東鐵過海後巴士路線重組得嚟,西隧專營都應該完咗
隧道費應該唔係問題

廣黃出港島經大老山正路過獅隧紅隧(至少非繁係)碌到乙明甚至大圍都唔多開胃
比我都係落返大老山轉車
拉182上去客量未必多好多

全日改行西隧為咗避公主道、紅隧塞車
灣仔車程長咗都無辦法
(加上東鐵直達灣仔而唔係中環,中環尾站可以吸客)

至於681/P
我都好同意681拉上錦英利安
681P全日就算經廣黃,對富安而言都快過680
(89D飛廣黃前都略快過89c, 加上681P唔停北角)
cz9328 發表於 2020-6-25 22:55 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2020-6-25 19:00
冇咗就廢線一條 ...

170號線在1970年代開辦日起計前數年好似只係假日線俾人去沙田郊遊...

之後可能係想吸引更多人搬入華富邨吧,就搞到華富邨往返沙田嘅巴士都星期一至日都日日有服務。

睇怕呢類古典路線都係前無古人後無來者。

tszhinchan3 發表於 2020-6-26 09:09 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2020-6-25 12:36
東鐵過海後,681兩繁未必有優勢(東廊、觀繞大塞車)
但非繁假日35 - 40分鐘到灣仔未必無優勢
仲要一程過唔 ...

容生一直想681入富安
BTW就算681可以一程過去灣仔,都唔代表運吉唔會勒令cut
當年馬鐵開已經想殺681,但當然反對聲音夠大
今次東鐵直接過海,被取消既機會就更大
要自救就一定要拉去烏溪沙經錦英
 樓主| SE7378 發表於 2020-6-28 14:58 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2020-6-25 19:00
冇咗就廢線一條 ...

其實到底係沙田南區本身需求唔大,
定係 170 本身嘅問題導致沙田南區巴士客量差呢?

一來,170 做緊嘅沙田南區客範圍其實好有限,
沙田區得沙田市中心、沙田圍、車公廟同大圍,
南區得海洋公園、黃竹坑、香港仔同華富華貴,覆蓋唔夠大;
二來,中九龍、紅隧口加鵝頸橋香隧塞車導致 170 車程過長,
回程仲要走入怡和街、興發街同外吿鬥塞車,無可避免削弱 170 嘅吸引力,
於是南港島線一通車就搶走咗唔少客,但反映唔到沙田南區全日需求低。

而家望落沙田銅鑼灣當然繼續係客倉,週六中午景隆街都落到十幾人,
但之後東鐵線過海加會展站銅鑼灣頻密駁腳會係另一個故事,
與其攬住沙田銅鑼灣唔放然後成條 170 等陰乾,
不如趁而家去搶返沙田甚至新界東去西區同南區嘅客源啦。
 樓主| SE7378 發表於 2020-6-28 15:27 來自手機 | 顯示全部樓層
Freezewinter 發表於 2020-6-25 19:12
976 做到沙田 < > 西區/南區,不過以現時青沙轉車站的發展程度,整體仍然唔方便返新界東既乘客;加上冇左銅 ...

所以青沙轉車站網絡係好應該重組去擴大規模,
例如 240X/272E/281X 全日、286C 變馬鞍山真特快、第九區白石角開新線等等,
不過,976 學 249X/287X 直達大圍站其實都方便左西區南區客轉鐵去新界東,
情況就好似 798 去到沙田站都有唔少人落車轉鐵北上。

至於 170 九龍段流水,我諗他日又唔使太擔心,
假設係愛民村來往尖東,行得去紅隧口不如直接落紅火去何文田站啦,
沙田來往何文田預計都係保鐵,但搵 85 改造一下補位亦非壞事。

182 拉上廣黃其實都係搵功課交,當然上水泉澳亦可,
但觀乎依家大隧觀繞東隧加東廊塞車,隨時拍得住紅隧塞車嘅狀況,
廣黃經紅隧去港島未必差得過經東隧去太多,下繁回程飛橋隨時仲快。

至於 88R,觀乎 #24 版友所提到嘅營運狀況,
我覺得城巴非專放手俾 182 做第一城灣仔特快嘅可能性又未必會無,
至少咁就有空間俾 88R 改行西隧食曬第一城中上環特快兼拉疏班次,
甚至好似 61R 咁削減到得翻兩味,盤數應該會好好多。

最後,富豪花園去港島鬥唔過 86K/89X/284 轉東鐵,
新翠有啲座數直頭係正大圍站對開,就算翠田街都只需駁多程 80K,
九龍塘去港島更加係東鐵一程過,都係放棄吧啦。
 樓主| SE7378 發表於 2020-6-28 23:20 來自手機 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2020-6-25 22:48
東鐵過海後巴士路線重組得嚟,西隧專營都應該完咗
隧道費應該唔係問題

如果 182 變 982 而賺多咗嘅中上環客可以抵銷倒走咗嘅灣仔客,
隧道費成本增加的確唔係大問題,但而家中上環客似乎都幾兩味限定,
非繁需求未必高過灣仔,做全日版 982X 未必會 cover 到甚或賺多左,
到時巴士公司少左灣仔客收入,又俾多咗隧道費就唔抵啦。

當然,我個建議係直接將 170 變成 976,沙田銅鑼灣係一班不留,
但若俾 170 同 976 並存,但前者縮去銅鑼灣,南區交俾後者做亦可以並穩陣,
所以 182 繼續做灣仔,棄灣仔北取灣仔內街算係比起變成 982 較穩陣嘅做法,
不過有啲位好明顯要放棄,例如富豪花園、大圍及灣仔北。

至於 681,都係勸得掂馬市嗰位大帝先啦。