hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙中綫南北走廊通車後沙田區過海巴士的前途探討 ...
開啟左側

沙中綫南北走廊通車後沙田區過海巴士的前途探討

jocosben 發表於 2020-6-28 20:56 來自手機 | 顯示全部樓層

hkbw 發表於 2020-6-28 19:18
咪傻啦..

其實..要搭鐵就會搭鐵..要搭680/ 681既人, 就點都會搭返呢兩條線...

如果681客要轉投鐵路,時間穩定性會係主因吧,現時東隧大老山擠塞問題已經係恐怖程度,而且塞車時間難掌握,要準時翻工真係寧願搭鐵
Waiyin12 發表於 2020-6-28 21:35 來自手機 | 顯示全部樓層
680X 發表於 2020-6-28 15:59
馬鞍山出銅鑼灣好多人係唔搭 680 而係去晒鐵轉隧巴
681 非繁假日南行掟佢落老銅係可以搶返呢班人返嚟
再 ...

想澄清返,我係建議681南行東廊落橋後加停景隆街一站,然後出返外告士打道去舊灣仔警署

銅鑼灣最繁忙應該係祟光希慎同鵝頸橋一帶,景隆街勉強照顧到
係就係做唔到天后同天樂里一帶,但考慮到怡和街同內告士打道路況唔理想,會增加去中環灣仔車程太多

我唔否認景隆街埋站係長年塞車,但點都好過塞怡和街,對班次影響無咁大
Waiyin12 發表於 2020-6-28 21:38 來自手機 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2020-6-28 20:56
如果681客要轉投鐵路,時間穩定性會係主因吧,現時東隧大老山擠塞問題已經係恐怖程度,而且塞車時間難掌 ...

東鐵通得車,三隧分流都應該做咗
無可否認繁時東隧大老山係塞得非常恐怖
但繁時要中環金鐘特快嘅都去咗980X

681不論繁時非繁都唔少客
hkbw 發表於 2020-6-28 21:56 來自手機 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2020-6-28 20:56
如果681客要轉投鐵路,時間穩定性會係主因吧,現時東隧大老山擠塞問題已經係恐怖程度,而且塞車時間難掌 ...

就係唔係....
Waiyin12 發表於 2020-6-28 22:35 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-6-28 13:53
咁問題係有時候唔可能有一個 solution 一次過解決晒所有問題,要取捨,但至低限度唔好製造新問題先

全日 ...

無可否認,聯營線重組係比一般線難
680, 681嘅時段問題係幾難搞

但因為時段問題而唔比681拉長,亦未必係好事
680, 681都唔係客量差無肥豬肉嘅線
東鐵過海後,無論係680拆線、681拉上利安,或者其他重組方案,無非都係為咗吸客救線

要兩巴坐埋枱傾,應該唔太困難
就算只係681拉上利安同南行加景隆街站,都足以令兩巴重編680 681時間表,解決時段問題
就算680拆線,都唔會對680 681時段無影響

消極d諗,
就算到最後兩巴傾唔掂數,大不了學307梅花間竹派車,雖則有可能影響班次穩定,但而家大部分人都係睇ETA等巴士
jocosben 發表於 2020-6-28 22:41 來自手機 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2020-6-28 21:56
就係唔係....

講真,宜家朝早南行都流失唔少客啦,我朝早成日係大老山轉車,681,307埋站要有位坐都唔係難,以前邊有呢支歌仔唱
S3BL100 發表於 2020-6-28 22:42 | 顯示全部樓層

680X 發表於 2020-6-28 15:59
馬鞍山出銅鑼灣好多人係唔搭 680 而係去晒鐵轉隧巴
681 非繁假日南行掟佢落老銅係可以搶返呢班人返嚟
再 ...

680 拆線,恆耀直出線一樣可以搶返馬鞍山去銅鑼灣既乘客返來

反而 681 加兜銅鑼灣,就真係倒灣仔客。你都識講南北線,但 681 直落灣仔,非繁行車時間仍有一定優勢。加兜銅鑼灣,塞一塞景隆街,就肯定慢過鐵

兜北角其實就算非繁都唔係用多好多時間,繁忙時間更加會快過興發街入東隧。但重點都係因為係聯營線,所有 681 改慢食 680 客既建議都係不切實際,任你地講得幾理想都好,兩巴都唔可能肯做

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2020-6-28 22:51 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-6-28 22:35
無可否認,聯營線重組係比一般線難
680, 681嘅時段問題係幾難搞

你太低估要兩巴坐埋來傾既難度,脫離現實

時段問題,唔係下下好理想地話「不如坐低傾」就叫做解決左

681 而家一個時段長 80 分鐘,除左部分時段北行外無過鐘問題;680 行車時間長咁多,一個時段又係長 80 分。680 拆線,基本上時段都唔使改,只係順手將過鐘問題撥亂反正

但 681 拉上山加兜銅鑼灣就會過鐘,不過你又肯定一定會重新編時間表?重編時間表就可能令到下繁黃金時段送左畀另一間公司,呢樣係絕對無得傾;另一個選擇係唔重編時間表,學大部分其他聯營過海線跳飛機甚至對私,好似 914 出六部車開四班車咁樣,投放不成比例資源去維持班次同舊有時段分配

either way 巴士公司都唔會有誘因去咁做。傾唔掂數既結果唔係梅花間竹,而係唔重組,因為梅花間竹都係送客畀對家

唔好忘記山上而家唔係 681 服務範圍,681 拉上山係搶客;但山下係 680 服務範圍,就算 680 拆線改快都係做緊本來覆蓋地區,亦唔會搶到前往灣仔打後乘客。再加上而家下繁本身都已經有條 680X 同 681 搶緊客,680 拆線改快大致上只係維持緊兩間公司利益分配現狀,阻力都會低好多

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| tszhinchan3 發表於 2020-6-29 09:40 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-6-28 22:51
你太低估要兩巴坐埋來傾既難度,脫離現實

時段問題,唔係下下好理想地話「不如坐低傾」就叫做解決左

680拆線難度仲大過89C
682反而有得搞
但早繁覆蓋範圍大,就變左第一城冇直車。
AVW28 發表於 2020-6-30 09:13 | 顯示全部樓層

火車過海後,雖然減到得返9卡,但金鐘是終點站,始終比乘客可以揀快定揀坐。
對於680系和682系是安全,呢點我有點保留。
因為東隧和觀塘繞道在呢10年來,繁忙時間塞車既情況越來越嚴重,令到行有關路段的巴士線行車時間不穩。
雖然搭鐵都是擠迫和轉上轉,但時間上相對較穩定。

馬鞍山西隧過海線的開辦,旋即大受歡迎,
因為能夠避開上述路段,雖然上繁西隧港島出口、下繁中上環和油麻地連翔道樽頸位都會塞車,
但都未去到東隧和觀塘繞道晚晚都塞到炮台山/西灣河/九龍灣Megabox咁跨張。
我已經無係下繁搭682好耐,柴小返馬鞍山個半鐘都未落到車的滋味都唔好受。
不過返工就會搭682,因為我通常都係搭頭兩班車。

當然,火車過海後,沙田和馬鞍山西隧線基本上都好難打,尤其金鐘肯定少咁d客。
LL3850