hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙中綫南北走廊通車後沙田區過海巴士的前途探討 ...
開啟左側

沙中綫南北走廊通車後沙田區過海巴士的前途探討

znc1911e 發表於 2020-6-27 09:58 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2020-6-26 21:00
大埔同北區已經叫過好多次要求加強往返東區路線服務甚至全日307P/678
但係兩間巴士公司唔想搞

307P全日
一定就北區嘈大細超
678全日
就倒轉大埔嘈
兩邊一齊全日
又無咁多資源

307/673補5蚊左右轉606/608/613就算啦
Waiyin12 發表於 2020-6-27 10:38 來自手機 | 顯示全部樓層
znc1911e 發表於 2020-6-27 09:58
307P全日
一定就北區嘈大細超
678全日

一齊開非繁60分一班應該夠資源嘅
znc1911e 發表於 2020-6-27 10:51 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-6-27 10:38
一齊開非繁60分一班應該夠資源嘅

60分鐘一班不如唔好開
邊個得閑等你

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
I20091157 + 1 + 10 過海巴士60分一班,有冇誇張D ?.

查看全部評分

SaintAngolmois 發表於 2020-6-27 11:09 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2020-6-26 19:48
華明、百和路、清河同彩園唔近條鐵,978有一程過優勢

唔夠客嘅兜埋入新田又得

新田繁忙時間入一入唔係一下出得翻去咁簡單
一入去趕走嘅客會比條鐵搶走嘅客仲多

另外
978而家嘅客流唔係話條鐵過左海就會好明顯影響到
東鐵將來減卡換來“加密”
身爲北區人,個人并唔睇好
上水、粉嶺郊區同市區邊陲越來越多人住
但交通接駁幾乎都將居民塞去上水+粉嶺站
最理想情況下、東鐵實際運載能力只會打個和
請給我一個良好討論環境
AtrHenu 發表於 2020-6-27 11:18 | 顯示全部樓層
eric278 發表於 2020-6-27 09:19
不過不少北區人早已因東鐵線故障頻生,已棄用鐵路過海而改坐巴士
這才是978及其前身373A爆紅的主因

仲有係因為北區大部份民居地方唔近火車站而且紅巴又有月票計畫抵消特貴車費下先做就咗673,978有固定大量客支持;即使日後東鐵可以直達金鐵,中環一帶應該影響373系甚微(因為該區人口會持續上升之餘而且仲要唔近鐵路站!!)
HV7025 發表於 2020-6-27 11:26 來自手機 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2020-6-26 21:01
問題係89D經黃泥頭年代仲好客過89C,其實係觀感問題。
有85M同286M既例子,馬鞍山人會有個錯覺係沙田醫院 ...

如果用恆耀上車做例子,89D快過89C並唔只係小瀝源,89C仲要行錦泰欣安,即使當年89D要上黃泥頭,兩者時間應該打個和
點解89D vs 89C,同87D vs 81C,都係前者較受歡迎,主要係前者的確班次密啲,重疊客源都偏向等密車嗰架
但更重要嘅係前者馬鞍山服務範圍集中啲,新港城天橋網四通八達,客源遠比其他站集中
HV7025 發表於 2020-6-27 11:38 來自手機 | 顯示全部樓層

znc1911e 發表於 2020-6-27 09:58
307P全日
一定就北區嘈大細超
678全日

以現時班次同客量,都係307P比678有睇頭
而且307去到銅鑼灣經常頂閘,連星期六日都會,如果307P開到全日,可以喺天后炮台山輔助307
當682做半個沙田都養到全日,以大埔集中嘅客源,絕對夠條件開非繁30分鐘一班嘅307P試下
Enviro50D 發表於 2020-6-27 12:04 來自手機 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2020-6-26 19:07
104同171就真係唔樂觀,特別係104來回灣北同紅磡嘅轉車客直接俾會展站吸走,車都轉少次
171尚且行車時間 ...

但係可以搭到會展站先轉720/722,應該仲快

不過如果紅隧轉110平應該影響唔太大
 樓主| tszhinchan3 發表於 2020-6-27 12:11 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2020-6-27 11:26
如果用恆耀上車做例子,89D快過89C並唔只係小瀝源,89C仲要行錦泰欣安,即使當年89D要上黃泥頭,兩者時間 ...

我用富安上車做例子
bennyho1004 發表於 2020-6-27 12:27 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2020-6-26 11:39
冇咗濱景一城嘅85X通完屯馬可以直接取消

第一城/石門/大老山先係85X客源85X個餅其實係全個新界東所以先唔死得