hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 608非繁客量討論
開啟左側

[經歷分享/報告] 608非繁客量討論

Ravenclaw 發表於 2020-6-26 17:23 來自手機 | 顯示全部樓層

死火囉,非繁港島上得最多果個叫嘉亨灣,將來改去筲箕灣又唔經嘉亨灣,點算呢
roquelcm 發表於 2020-6-26 18:07 | 顯示全部樓層
當年唔知邊條友話606死期到,點知606仲好客過608
密切關注耀東、筲箕灣、西灣河巴士服務
roquelcm 發表於 2020-6-26 18:11 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2020-6-26 17:23
死火囉,非繁港島上得最多果個叫嘉亨灣,將來改去筲箕灣又唔經嘉亨灣,點算呢 ...

跟720咁行,掂哂
密切關注耀東、筲箕灣、西灣河巴士服務
EX-TL 發表於 2020-6-26 21:17 來自手機 | 顯示全部樓層

608 BBI係就係好用, 不過車長有時要指引乘客轉車位置, 一時間未必醒起, 例如今日如常搭城巴606去鰂魚涌, 有女乘客錯過咗東隧轉681去灣仔, 佢以為巴士站喺港島, 去到民康街問車長時, 車長醒唔起可以健康村落車過對面有722一站直達灣仔, 結果被點咗去民新街落車轉地鐵.

608有好用BBI都要各位車長記得咩站落車再行去邊度轉車先得掂.

至於話行到新光戲院先調頭返東廊過海, 先旨聲明, 我唔係608往九龍用家, 但各線兜電照街圈, 先前已經被板友插到飛起, 成日話要逆走用西灣河出入東廊較快.

行多兩個街口到書局街先調頭, 即是四個街口後先返到電照街, 82嗰段七姊妹道同健威坊後面嗰段一樣唔暢順, 經埋北角肯定會有客上, 不過都要諗埋西灣河人感受, 係咪值得改到去新光戲院咁遠先返轉頭.

再者, 以現走線行走, 繁時已經夠客.

電照街巴士站覆蓋到的客源北至海璇, 南至柏蔚山, 仲有中間的繼園街 健威花園和未來新居屋.

係, 往九龍加停港運城 新光戲院 北角匯, 雙向客源即刻大增, 但跟傳統上往九龍東巴士站在東行線, 停西行線的608很大機會被遺忘.

所以, 若有心搭608, 北角新光戲院行兩個街口去電照街巴士站已經搭到, 巴士兜多兩個街口對鰂魚涌以東乘客並唔著數, 而若九龍方向改得到, 港島方向應如何處理, 才可做到相同客源呢, 恐怕加經幅度比九龍方向更大, 惹來更大反感.
jocosben 發表於 2020-6-26 21:35 來自手機 | 顯示全部樓層
講真,20日間非繁如果唔係放學時段,客量都係好一般
paul2357paul 發表於 2020-6-26 21:45 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2020-6-26 17:23
死火囉,非繁港島上得最多果個叫嘉亨灣,將來改去筲箕灣又唔經嘉亨灣,點算呢 ...

可以揀行愛勤道在愛東邨擺街,
唔使下下都要拉直哂行多段電車路。
gu9434@24 發表於 2020-6-26 22:45 | 顯示全部樓層

先搞清楚 608只係轉大部係港島線唔使錢

西行轉77(A)/99/2X/18系/720/722都要補錢..

其實608既情況同33好似
兩繁確實有條件打爆架車 但非繁客量確實唔好 搞到兩條線非繁都要開30
 樓主| AV296 發表於 2020-6-26 23:09 來自手機 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2020-6-26 22:45
先搞清楚 608只係轉大部係港島線唔使錢

西行轉77(A)/99/2X/18系/720/722都要補錢..

所以話,新巴城巴D優惠真係計到好盡,特快就收足特快錢,跨區就收足跨區錢,想搵嚹仔搭平D都唔得。

其實我只係對608覺得好可惜啫,明明有個咁好咁強大嘅BBI網絡,而且可以咁快由北角去九龍灣,柴灣至金鐘都可以任揀密車免費轉608 (連A11都免費),城巴都未係善假於物,浪費咗咁多架車

但願啟德發展咗之後,會好D啦掛
 樓主| AV296 發表於 2020-6-26 23:12 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-6-26 21:17
608 BBI係就係好用, 不過車長有時要指引乘客轉車位置, 一時間未必醒起, 例如今日如常搭城巴606去鰂魚涌, 有 ...

608有無可能開條炮台山特別班次?港島區跟680/619咁行,行到去城巴基地摩頓台做總站? 如果驚九巴反對,咪改以天后做起終點囉
gu9434@24 發表於 2020-6-26 23:31 | 顯示全部樓層

AV296 發表於 2020-6-26 23:09
所以話,新巴城巴D優惠真係計到好盡,特快就收足特快錢,跨區就收足跨區錢,想搵嚹仔搭平D都唔得。

其實 ...

由觀荃線開始招標起 大家都已經有個共識 做得商貿區係要預左非繁會無客..

但事實係經過招標後 巴士公司低價入標 更加難回本.. 33同608都係一樣

兩條線都等緊新發展區壯大自身客源
但這個時勢 兩條線最多都係開疏d 守著個基本盤就算