hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 608非繁客量討論
開啟左側

[經歷分享/報告] 608非繁客量討論

castanopsis 發表於 2020-6-27 18:43 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2020-6-27 04:36
每班 606 平均有 15-20 個過海前港島流水客,同 10-15 個過海前九龍流水客,依批客其實幾好搵。

608 有 ...

話說608九龍灣<>土瓜灣一段係養到一定既流水客,不過數量就確實係唔多

606話就話有流水客
但塞一塞車,兩粒鐘都唔知行唔行得完一單
而班流水客唔少都係流於執雞角色,無咗606巴士公司仍然有錢落袋
咁既情況下,我唔認為有幾好搵

然後606X
我絕對同意你既講法,筲箕灣上橋已經係極限,要碌到西灣河真係咪搞
castanopsis 發表於 2020-6-27 18:52 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-6-27 13:44
大方向係贊成
606自拆A線X線各自全日(A線來回程唔入九商)
608經耀東拉落筲箕灣(仲可以補返鯉景灣)

四順樂華多客過四彩好多
我仍然傾向606跟619行,繁時開特班做三彩,正線使唔使拉返落彩雲就後話

606X擺九商唔夠客全日,甚至家陣早繁南行有唔少班次載緊半車空氣
拉直行觀塘道,再做多一區,我會覺得係全日既先決條件,當然做邊區可以另議(黃大仙樂富/九龍城二選一)
講真,柴小去九商,就算606X停觀塘道,時間上仍然有優勢
頂盡繁時開返幾班按原線行
castanopsis 發表於 2020-6-27 19:04 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-6-27 14:14
西行608唔專登埋鯉景灣的話連西灣河都做唔到。
但拉埋入去,假如觀塘道唔塞車,九龍灣塞燈位,坐原606去九 ...

我係傾向608兜埋鋰景灣
正常交通情況下,606塞觀塘迴旋處點都耐過608兜鋰景灣
我唔認為608取代606耀東服務有乜問題
608好小小,但你唔埋西灣河無得傾。但耀東落山啲路一埋鯉景灣,筲箕灣批潛在客即時被趕。

呢個真係曬氣
606X若然全日化,就算行觀塘道,筲箕灣班客都一定係搭606X去九龍灣/啟麗
呢批所謂潛在客源真係可以唔理

所以都係維持原判

606:四順樂華<>觀市<>鰂魚涌太古<>耀東<>筲箕灣(早繁北行停開)
606X:全日,飛走九商行觀塘道,拉去樂富
608:筲箕灣開,經耀東鋰景灣返原線,九龍灣拉直行宏照道

繁時另設——
早繁南行606A:彩雲>三彩>觀市>港島東(三彩港島東)
早繁北行606P:筲箕灣>耀東>西灣河>觀市>九龍灣商貿區(西灣河特快)

brianso198 發表於 2020-6-27 19:10 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-6-27 19:04
我係傾向608兜埋鋰景灣正常交通情況下,606塞觀塘迴旋處點都耐過608兜鋰景灣
我唔認為608取代606耀東服務 ...

點解有608情況下606九龍灣果段仲未死?
仲有,608拉得去筲箕灣想方便埋啟德客囉。

關於606嘅嘢全不討論。
castanopsis 發表於 2020-6-27 19:25 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-6-27 19:10
點解有608情況下606九龍灣果段仲未死?
仲有,608拉得去筲箕灣想方便埋啟德客囉。

606耀東柴小客搭唔到608,而南行唔經宏照道亦係致命傷
若果608拉經埋耀東行宏照道,606X全日,606真係無必要留喺九商,專心做無地鐵既樂華四順好過

如果按我心目中個方案
啟德<>筲箕灣,想快既一早識轉606X
其中啟德啟麗部分位置,直接搭606X落車行過去都唔會慢過608
如果搭得608,都係貪一程車過,兜埋鋰景灣唔見得會好大影響
brianso198 發表於 2020-6-27 19:32 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-6-27 19:25
606耀東柴小客搭唔到608,而南行唔經宏照道亦係致命傷
若果608拉經埋耀東行宏照道,606X全日,606真係無 ...

關乜事?606同608做緊兩批人,特別南行。
北行疊無錯,而606A早繁事實係跌咗一堆,但港島去觀塘牛頭角班通勤客都仲支持到條線。

最慘係608周不時甩到嘔,結果堆客一樣流返去606。
一日唔諗點改善608穩定度,606要脫離九商係有難度。

你可以話我轉變立場,但太多事例顯示608自身有問題。

10598C 發表於 2020-6-27 20:41 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-6-27 18:52
四順樂華多客過四彩好多
我仍然傾向606跟619行,繁時開特班做三彩,正線使唔使拉返落彩雲就後話

但區議會唔係話冇客就可以唔理,尤其係你計劃中606+608二拆三後一條都唔上彩雲

四順某程度上可以去613,唔係是必要搭新線仲要行而家619條線塞牛頭角觀塘

我反而諗緊606好唔好直行觀塘道加快車程返彩雲,唔好兜上裕民坊牛頭角站,只限南行先上一上彩盈,之後落返九龍灣站
gu9434@24 發表於 2020-6-28 00:13 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-6-27 19:32
關乜事?606同608做緊兩批人,特別南行。
北行疊無錯,而606A早繁事實係跌咗一堆,但港島去觀塘牛頭角班通 ...

唔好講606a 隨時連608都趺一堆人

事實係早一段時間608係可以早繁雙向頂閘.
但觀繞早繁例塞 日日海鮮時間到九龍灣
都趕左唔少客落地底

收工唔趕時間 就有本事兩站打爆12.8M..
但606九商又有班支持客 要抽走的確唔係咁易(最少兩繁)

S3BL100 發表於 2020-6-28 00:31 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-6-27 04:36
每班 606 平均有 15-20 個過海前港島流水客,同 10-15 個過海前九龍流水客,依批客其實幾好搵。

608 有 ...

28a 先生,早幾日你畀其他版友圍插完叫你連 608 都嫌慢就唔該搭的士,鬧你雙重標準,唔知你有何回應?

當然你可以選擇唔回應,但只係顯得你理據薄弱

咁而家事實係有 608 後,606 無需要再去做鰂魚涌太古往來九龍灣商貿區呢段,就算堅持要死攬鰂魚涌往來觀塘巿中心一段,都唔見得要入九龍灣,走去做觀塘半山無鐵路無 613 盲點可能仲方便到更多人;但堅持要一條線做晒咁多野去「送死」(學你既言辭)既話,因為有耀東至柴小一段包袱,又係甩唔到九龍灣商貿區

咁我好同意 606X 真係要快既話,最遲筲箕灣就要尾站架;但到時耀東又點搞?定係因為唔合你心意,你又打算指責耀東阻住地球轉,係千古罪人?唔好忘記,耀東自己都有班柴小流水

而 606 資源係得咁多,拆線方法有限咁多個,總有部分問題解決唔到,問題係你選擇唔去解決邊D問題、點樣取捨

但至低限度,唔好為左解決你心目中既問題就去製造其他問題,然後走去指責其他人製造問題出來,想解決左提出問題既人就算,呢個唔係解決問題既方法

事實係現實生活入面,好多問題根本唔會有 100% solution,做到七八成已經好好

我心目中三個可以收貨既 606 拆線方案入面,的確有一個係為左做觀塘半山來往港島東,同時 keep 住鰂魚涌太古往來觀塘巿中心呢段,做唔到 606X 全日,變成 606 兜完耀東後西灣河尾站直出。我同意咁樣係唔快架,但無 100% solution 之下,做到七八成都好過無。其他做法,一係就放棄觀塘巿中心至鰂魚涌,一係就耀東無任何得益下變非繁 30 分一班。點都好,至低限度,唔好製造其他本來無既問題先

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2020-6-28 00:34 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-6-27 13:44
大方向係贊成
606自拆A線X線各自全日(A線來回程唔入九商)
608經耀東拉落筲箕灣(仲可以補返鯉景灣)

608 代 606(A) 做耀東,最大問題係 608 獨營,606A 聯營,但耀東上繁過九龍、下繁回程過港島,都係九巴食緊黃金時段

呢個建議應該連上 RPP 既機會都唔會有

fb.com/scientisthk2usa/