hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 930 /930X 港島頭車問題
開啟左側

[問題] 930 /930X 港島頭車問題

castanopsis 發表於 2020-7-2 18:28 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-7-2 16:55
最後你都只係舉得出毛記算係比較高增值,
不過毛記都係創意產業,加上本身主打貼地平民,
除咗老細之外有 ...

你上面思維停留喺1970年代
講到好似荃葵堆工商廈得窮人會打工咁,真係大錯特錯

我舉毛記做例子係因為大家都識
你就以為我只係可以舉毛記做例子

你想多啲例子呀嘛,我奉陪,隨機同你抽三棟大廈玩

偉倫中心:寰亞傳媒、G2000
九龍貿易中心:中移動、富國銀行、金管局、三洋電子、中海運
亞洲貿易中心:香港工程質檢中心、HWL International

基本上你Google任何一棟工業大廈,都會有一堆公司做headquarter
當然大部分都係SME,但就肯定唔係好似你講到全部返工既人都係做工廠咁囉

後面你個數可以話係完全唔啱
首先,無人一年返足365日工
其次,據過往經驗,返荃葵一般集中喺八點左右
930朝早每20分班,當你做到最好前後三班車坐得滿,一日只不過多200個客左右,
相比同時段荃葵出港島,淨係930X最多人半個鐘都車緊500個出去,( J3 Z) R% R8 a) [- h4 i
同時930又車緊250個,夾埋750個客,200個絕對唔係咩大數
但係如果估算失準,最差可以係改完連原本舊客都倒走哂,& y: B( u( z6 H1 n9 i
先不論有冇得入葵涌道設站,葵涌道返荃灣條20分班930P就肯定執唔到流水/ @2 q% n" B; N' }5 a7 c( A

唔好搬龍門,鬼唔知早繁南行多客過北行,我係回應緊你站牌成本論

你上面話改線需要重新造過站牌好高成本,that's just not true
我計數,係為咗證明改線只要上多幾個新客,帶來既額外收益,遠遠多於改站牌既成本
你講咗去邊?

你話我堆假設有問題,我純粹係唔想同你鑽牛角尖,因為根本完全唔會影響結論
但既然你要準確,好,我就同你計

先計日數
一年365日,其中約100日係星期六日,我再豪埋50日假俾你,當200個工作天

然後人數
930P若果景光街/胡忠大廈/聯發街三個大站平均每班上4個新客,已經有12個新客
呢個數其實係嚴重低估,平均每班上4個我估連頭班都做到
如果講繁忙時段班次,每站上十零二十個都唔奇

最後班次
930十點前開緊15班車,十點至十一點本身開始會有新區客搭,改唔改要再討論

埋單,一年最少收多200×12×15×17=612000

除非你請林鄭月娥去改站牌,否則我點計都唔會用61萬咁多
根本改站牌/改路線表令等開支,係完全唔significant
為咗唔好改站牌,而唔去realise灣仔>荃葵客既full potential,係完全唔make sense

記住,我呢個數字已經保守到不能再保守
930P改完平均每班肯定遠超12個新客,無咗流水客收益之類,真係搵來講
更加唔好話葵涌道一樣有流水,1P/1亦有機會有豪客上930P

你舉嘅25,似乎只係政策問題不得不改

老友,我上面好似講緊23B,點解無啦啦變咗25?

AdagioEG 發表於 2020-7-2 19:06 來自手機 | 顯示全部樓層
hihiman 發表於 2020-7-2 23:51 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-7-2 12:07
灣荃聽聞930X全日後都無心戀戰
銅荃糖街個位完全吸唔到港島客搭佢入荃灣
出港島服務時間亦短過934,係入 ...

佢唔想同人戀愛, 自己多情想分手JER
看筲旺, 果D 老銅版112特車, 102,106 式行法, 未一樣都係咁做

收人$18, 希望會快過MTR, 930X , 結果有時傻更更咁行原裝路塞入紅隧
我係乘客都走啦

hihiman 發表於 2020-7-2 23:59 | 顯示全部樓層

AdagioEG 發表於 2020-7-2 19:06
你要明白大連排道唔止得葵芳邨個邊
係由屏麗徑下低一路延伸落去
葵興站隔離仲要有棟 KCC 添

佢識鬼咩, 係呢度做Google 地圖派ja ma
在橫龍街收工, 係呢度就話100%上238X , 轉頭隻腳又係行去巷仔上MK直通車

佢係想像唔到有人會在青公業成街/ 紅A 落車去大連排道番工

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
AdagioEG + 1 給你一個like

查看全部評分

jx6215 發表於 2020-7-3 10:31 | 顯示全部樓層
如果城記要提升早繁既北行服務
好大機會只係再搵車去加北行930X
而唔係郁現有北行930 更加唔會再拆新線
要搞新意思既話 N930已經做左
JCTK 發表於 2020-7-3 12:11 來自手機 | 顯示全部樓層
hihiman 發表於 2020-7-2 23:51
佢唔想同人戀愛, 自己多情想分手JER
看筲旺, 果D 老銅版112特車, 102,106 式行法, 未一樣都係咁做

筲旺都好似好多車跳咗去銅荃咁
053h4 發表於 2020-7-3 12:52 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Ricky403 發表於 2020-7-3 22:09 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-7-2 18:28
你上面思維停留喺1970年代
講到好似荃葵堆工商廈得窮人會打工咁,真係大錯特錯

呢個理論可能唔啱你心意但事實係而家無論有冇經RPP討論,改動規模都愈黎愈縮
以前成日吹話要做嘅乜乜重組全部唔見哂影
我嘗試去整理個理論出黎,只係試圖解釋現象
你話唔make sense,OK,咁可能係巴士公司策劃部本身就唔「make sense」

大站就唔代表有客,有太多因素控制條線個站上幾多個客
934港島夠只停大站,初初半全日嗰時,假日咪又試過一個客都無
你舉嘅930P,皇后大道東跑馬地本身並無類近路線,點樣保證估算個客量唔會太大出入?
只可以話你聽,如果去改,城巴可能憂慮倒走咗原先新區同葵芳客,
但吸番黎嘅大連排新客,唔夠填番條數,
又或者,雖然係可以填到,但考慮埋機會成本,吸呢舊細客仲要倒走部分舊客,哂氣
.
castanopsis 發表於 2020-7-4 22:22 | 顯示全部樓層
AdagioEG 發表於 2020-7-2 19:06
你要明白大連排道唔止得葵芳邨個邊
係由屏麗徑下低一路延伸落去
葵興站隔離仲要有棟 KCC 添

不如問你一個問題
如果你認為直行葵涌道有問題,咁你覺得290/290A/290X需唔需要兜入葵興站?

兜入葵興站,KCC附近班客行少啲,表面睇落係好事
但你有無考慮過,為咗令KCC班客行少幾分鐘,要全部荃灣客兜多幾分鐘,值唔值得?
究竟係兜入葵興站吸到既客多啲,定同時間趕走既荃灣客多啲?

0q9w8e 發表於 2020-8-30 09:21 | 顯示全部樓層

跑馬地連去鰂魚涌太古西筲既線都養唔起。。