hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 930 /930X 港島頭車問題
開啟左側

[問題] 930 /930X 港島頭車問題

castanopsis 發表於 2020-6-28 03:50 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-6-27 23:56
我係建議用962/962B/969本身部分北行班次改開930X
咁做只係由兜青公屯碼/天南改做兜荃灣,紅隧吉回/跳其 ...

如果要做早繁北行,無論車從何來,我都唔建議直接跟930X走線行

灣仔既住宅區,集中喺跑馬地同皇后大道東
呢班客如果要去返電車路搭車,巴士吸引力已經差唔少
跑馬地開跟1P,吸到既客會多好多

中環朝早有少量半山客
但唔值得為咗呢班客碌曬全條德輔道中
以朝早交通情況,跟A17轉出去停砵典乍街會好好多

另外,930X唔停皇后街,對荃灣客固然節省到時間
但朝早北行皇后街路路暢通,附近又有住宅,飛走完全唔make sense、

最後,荃葵段930X固然荃灣食正市中心,但大連排完全做唔到,都係差

我建議開930P(跑馬地>大道東>砵典乍街>皇后街>葵涌道>荃市)
唔係無原因
kay 發表於 2020-6-28 08:44 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-6-28 03:36
所謂“受影響人士”係邊班?
930朝早北行改做930P(跑馬地-大道東-葵涌道-荃灣),受影響人數多極有限
問 ...

呢條問題無爭議空間
930除左港島有人上
西隧口都有堆人上佢去荃葵
另外930都有堆人葵芳至荃灣流水

加上城巴係人地地頭
要改似乎都有D難度

不過問題係
荃灣近市區
摩頓台私走
半個鐘跑西隧點都返到愉景
930X行法,愉景15-20分鐘上高速

比你開回程,最低消費都1個鐘車程,又未必做到好多生意
一部車做兩轉出港島點都搵得多錢
世界很簡單 人類很複雜
leo_ku 發表於 2020-6-28 09:57 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-6-28 10:02 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-6-28 09:57
人地930P 個建議係過左西隧三幹後跟290走去荃灣,
咁有咩影響?港島、西隧口、荃葵流水照可以上930P, 除非 ...

我剩係知早繁930北行都做唔到2000蚊一程車

做生意從來係睇機會成本
好似978 673頭車北行都係遲又點計

世界很簡單 人類很複雜
leo_ku 發表於 2020-6-28 10:05 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-6-28 10:08 | 顯示全部樓層

有時巴士公司寧願私牌都唔肯提早頭車,除咗回車考慮,慳唔慳到油係其中一個因素。

個人對開930X,甚至乎開930P無咩特別意見,搵一兩架試吓反應無壞嘅。
但最後,我覺得好大機會叫930抽車做囉。
leo_ku 發表於 2020-6-28 10:12 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-6-28 10:43 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-6-28 10:05
咁馬鞍山的680/681/682港島頭車開幾點先?

早期開既東西隧全日線多數有早開車
當回返一架車返新界,但大量車都係私返去再做多一轉

之後開或者全日化既 673 978 962B 930X 967 307 一類先推遲到 9 點至 10 點先頭班
就算係 692 臨死前幾年都推到 10 點頭車

係得中巴先會諗逆通勤 307 336 337 348 幫自己運車
10598C 發表於 2020-6-28 13:10 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-6-28 10:02
我剩係知早繁930北行都做唔到2000蚊一程車

正正係930北行一程車連2000蚊都做唔到,所以先要改朝早930北行落返大連排,吸引早上入葵荃乘客,改善營收喎

順帶一提,比起跟290行,930朝早我會想佢入埋德士古道一帶
Ricky403 發表於 2020-6-28 13:48 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-6-28 03:50
如果要做早繁北行,無論車從何來,我都唔建議直接跟930X走線行

灣仔既住宅區,集中喺跑馬地同皇后大道東

城巴唔同九巴
本身無做過大連排,擺條線落去唔係咁容易
荃葵走線唔係咁易改,識得搞新分支荃灣段學930A咁走已經好好

況且930朝早擦邊都有葵福路同北面半截大連排行到過去,所以我覺得930朝早北行保留20分班無壞,反而962同969朝早北行做到嘅返工客仲少,要搵車不如由佢地搵,反正佢地區內都要兜
最後如果堅持港島站位要就腳,咁可以開條分支930B,朝早摩頓臺開經禮頓道皇后大道東出去,再跟930A返荃灣