hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 930 /930X 港島頭車問題
開啟左側

[問題] 930 /930X 港島頭車問題

天空之神 發表於 2020-7-1 12:02 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-7-1 11:54
直行葵涌道,盡量縮短荃灣客車程

咁即係經過大連排。既出面
一個站都做唔到葵興果排工商廈
.
Ricky403 發表於 2020-7-1 12:08 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-7-1 11:52
唔講其他,家陣連978頭車都要到10點先開
936全日,九巴會肯做朝早入新界既機會真係低到.....
我覺得解決 ...

有930分流,九巴可以開少啲33A/34/43
葵涌新區流水唔賺錢㗎
Ricky403 發表於 2020-7-1 12:11 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-7-1 12:02
咁即係經過大連排。既出面
一個站都做唔到葵興果排工商廈

大連排入面啲路唔啱巴士行
同柴灣角一樣,喺出面大路設站基本上就可以
JCTK 發表於 2020-7-1 12:17 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-7-1 11:41
唔知你有無爬文
我係建議將930朝早北行班次改曬做930P
既然唔牽涉額外資源,又唔會點影響現有乘客,我見 ...

要踢部車入跑馬地真係唔牽涉額外資源?雖然唔上葵涌山可以追返啲時間

之前好似已經成日回唔切車攪到南行脫班, 而家唔知情況有冇好咗.
castanopsis 發表於 2020-7-1 12:22 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-7-1 12:08
有930分流,九巴可以開少啲33A/34/43
葵涌新區流水唔賺錢㗎

以呢三條線既載客率
930班流水客分曬俾九巴,都應該唔使加班
而呢三條線雖然因為成本高無錢賺
但成本亦未至於高到頂閘都無錢落袋

都係一句,930無義務幫九巴處理呢班流水客
日間要兜新區,順便做埋當然大家happy,但無理由要放棄過海客去遷就流水
樂仔〞 發表於 2020-7-1 12:27 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-7-1 11:54
直行葵涌道,盡量縮短荃灣客車程

又做地圖黨?葵芳邨下個站就光輝圍,成個大連排幾乎飛起哂,真係做到大連排嘅客?

再講,我唔係唔支持你開 930P
但 930P 係咪真係有需要入到去跑馬地?
跑馬地有幾多人真係需要去到荃灣同葵涌返工,而唔選擇揸車?
皇后大道東最多人口嘅範圍,行出去軒尼詩道明明都只係 10 分鐘內,又係咪真係有需要咁樣兜入去?
吹還吹,吹到 930P 入跑馬地同皇后大道東後,加埋商業區中上環同少量西營盤就可以打爆部車,未必吹大咗少少呀嘛?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
brianso198 + 1 + 5 又做地圖黨?

查看全部評分

Ricky403 發表於 2020-7-1 12:30 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-7-1 12:22
以呢三條線既載客率
930班流水客分曬俾九巴,都應該唔使加班
而呢三條線雖然因為成本高無錢賺

城巴呢頭TW7同愉城總站搭埋沙咀道做起到全日930X
如果嗰頭又話要做港島返荃葵通勤客,難食嘅葵涌新區流水又塞番畀九巴食
九巴肯定有意見,仲係好有意見嗰種
castanopsis 發表於 2020-7-1 12:40 | 顯示全部樓層
JCTK 發表於 2020-7-1 12:17
要踢部車入跑馬地真係唔牽涉額外資源?雖然唔上葵涌山可以追返啲時間

之前好似已經成日回唔切車攪到南行 ...

呢個問題我有詳細考慮過,係做得到,但車務上面要做得聰明少少

930灣仔北總站明明喺紅隧口隔離,要私過去跑馬地,沿途又食燈又塞車,係非常唔理想
反之,銅鑼灣摩頓臺私過去跑馬地,只係10分鐘樓下
最理想既做法係,930堆車落到灣仔北,本來要開回程,宜家全部直入紅隧私返荃灣做930/930X南行
然後930X摩頓臺堆車,本來私牌走,變成每15/20分鐘踢一架車去跑馬地開930P返荃灣
入跑馬地開車既10-15分鐘額外時間,只要中環跟A17行,然後拉直行葵涌道,係追得返
930P甚至可能有剩時間可以擴展下荃灣服務範圍,做埋柴灣角

leo_ku 發表於 2020-7-1 13:13 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-7-1 13:15 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2020-7-1 12:27
又做地圖黨?葵芳邨下個站就光輝圍,成個大連排幾乎飛起哂,真係做到大連排嘅客?

再講,我唔係唔支持你 ...

以前不時會搭290,當然知道葵芳邨下站光輝圍
但就算近葵興站堆樓,對比起家陣930興芳路,甚至葵康苑落車行過去,其實已經方便咗
落車站位比起上車站位,相對唔重要,我覺得可以接受
特別係東北葵果邊930更加係完全做唔到,而望返38/42C既客量分佈,果邊係有潛力

然後需求問題

跑馬地明顯唔係人人用車出入,話說朝早1/1P開6分鐘一班都打爆
當然比起港島東,個人口基數肯定細好多
但點都會有一定需求

最後出到幾多客,係水晶球問題
但930走線垃圾成咁都有班人朝早搭入荃葵,930P攞埋跑馬地新客,執返好荃葵走線
坐滿一班半班唔係難,真係未必咁難
(嗱,戴定頭盔,我上面無話打爆呀,只係話客量幾級跳,部分班次載客率可以拍返住上城巴大西北堆線咁)

最後
930P改落跑馬地,就算連埋私牌,行車時間都唔會長過930
所謂特登兜入去浪費時間,我覺得唔係太成立