hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 930 /930X 港島頭車問題
開啟左側

[問題] 930 /930X 港島頭車問題

castanopsis 發表於 2020-7-1 17:13 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-7-1 13:36
荃灣無鐵路?

雖然沙咀道果堆搭地鐵唔就腳係事實...

我估你無爬文,先澄清返兩點,避免誤會

一、

我提出既930P走線
港島大致跟A17行,荃葵大致跟290,亦即——

跑馬地>大道東>雪廠街/砵典乍街>皇后街>葵涌道>沙咀道>柴灣角

二、

我唔打算用新資源開930P
純粹係將朝早北行堆930改做930P

雖然我唔反對做跑馬地, 但唔好諗呢個係重點客源...3 @! a' Q! s( l7 @, q" s; a

擺返重點係東區班轉車客好過...& ~" Q- W! ]7 Q* H3 M! R- p9 N
只不過班客會唔會真係肯用就另一問題...
5 R3 i6 [  S' V, \8 z% f) B
因為930中環行緊電車路, 想做東區班轉車客係有一定困難...% Q/ \! }' V6 T
行外面都仲有得傾...

由於唔打算用新資源
夠唔夠客唔係重點,只要好過宜家就得

我當然知道跑馬地/皇后大道東唔可能打得爆車
但呢兩區加埋都有兩三萬人,如果用返新界標準,係多過康盛翠林
如果開返15/20分鐘一班車,我有信心每班車都會上到可觀既人數,至少會好過宜家好多

至於東區客
佢地值得開條全日線去荃葵,行繞道,跟290行,入唔入興芳路另議
而由於930P係跟A17行,站位會掟返去砵典乍街,短期內尚且可以頂住先

castanopsis 發表於 2020-7-1 17:32 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2020-7-1 13:55
港島返新界仲要係荃葵,早繁本身就好難夠港鐵打
你開 930P 都係以方便為主架啦
真係要快嘅話,一早就唔揀 ...

朝早港島返新界
最好做其實係荃葵沙田,其次元朗,然後北區/屯市/大埔,最後屯碼/天水圍/青衣

朝早入荃灣,930P隻走線係幾乎完全唔會塞車,鬥快未必會輸
而賣就腳亦唔代表可以唔理速度,你觀感差/時間太慢,班客都會走
你見930明明對荃灣唔少人係就腳過地鐵好多,但未開930X之前,無客肯搭佢入荃市

兜葵興站值唔值得,係觀點與角度既問題,按現有數據無得估
我自己既判斷係,德士古道工業區/沙咀道/柴灣角,會多客過葵興
為咗葵興就腳,影響荃市客觀感,得不償失

另外,自從西港島線開咗之後,除非搭回頭車,否則金鐘轉荃灣線北行,好大機會企全程
當然東涌線轉兩次都係選項,但香港站段路.....well....好影響觀感

hihiman 發表於 2020-7-1 20:49 | 顯示全部樓層

大家講咁多做MUD

如果真係早上番荃灣有得做, 灣荃/ 銅荃MARCH 哥 都搞早上班次番荃葵/直通車番荃灣

如果真係有得做, 我諗做大河班人都會搞一搞呢條線, 而唔需要在北角碼頭做$6 番太古坊。

如果真係有得做, 咁多條入荃灣的線, 灣銅最有資源開好多條分線去滿足荃葵番工客
brianso198 發表於 2020-7-1 20:57 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-7-1 17:13
我估你無爬文,先澄清返兩點,避免誤會

一、

你拎一個有錢人地區同一個屋邨同一堆私人樓既地區直接比較?
 樓主| da81 發表於 2020-7-1 23:58 來自手機 | 顯示全部樓層
JCTK 發表於 2020-7-1 10:14
真係有咁多客要由中上環灣仔去荃灣返工?
而且朝早地鐵反方向又冇客仲大把位坐又平啲開巴士吸到幾多客?
...

朝早641 中環開,正路諗呢啲工商區呢個時間都係入既人多過出,但641 可以坐滿企幾個上東廊,而搭曬全條荃灣線入荃灣,再行一大段路先到目的地,就算有位坐都係重口味選擇
 樓主| da81 發表於 2020-7-2 00:04 來自手機 | 顯示全部樓層
hihiman 發表於 2020-7-1 20:49
大家講咁多做MUD

如果真係早上番荃灣有得做, 灣荃/ 銅荃MARCH 哥 都搞早上班次番荃葵/直通車番荃灣

小巴問題得19 個位,有無車,點行睇司機心情,老實講我一次都無搭過銅荃,就算荃旺線都少搭,就算有service 我都無心情去了解條線既性格
dydx 發表於 2020-7-2 10:35 | 顯示全部樓層

da81 發表於 2020-7-2 00:04
小巴問題得19 個位,有無車,點行睇司機心情,老實講我一次都無搭過銅荃,就算荃旺線都少搭,就算有servi ...

而家灣荃咪係咁,無定向班次
下下等幾個字先有車
俾你上到車又唔知等幾耐客先走

搭番930X或西鐵冇咁嬲

Ricky403 發表於 2020-7-2 12:03 | 顯示全部樓層
da81 發表於 2020-7-1 23:58
朝早641 中環開,正路諗呢啲工商區呢個時間都係入既人多過出,但641 可以坐滿企幾個上東廊,而搭曬全條荃 ...

荃葵嘅商廈有排都去唔到九龍灣個程度...
除咗柴灣角有線電視附近好少少之外,大連排同德士古都仲係工廈為主...
問題係要做柴灣角點解唔係九巴開934去直入而要陪兜其他地方...
.
Ricky403 發表於 2020-7-2 12:07 | 顯示全部樓層
hihiman 發表於 2020-7-1 20:49
大家講咁多做MUD

灣荃聽聞930X全日後都無心戀戰
銅荃糖街個位完全吸唔到港島客搭佢入荃灣
出港島服務時間亦短過934,係入荃灣因為擺糖街可以夠客開到兩三點
.
castanopsis 發表於 2020-7-2 13:06 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-7-1 20:57
你拎一個有錢人地區同一個屋邨同一堆私人樓既地區直接比較?

無話跑馬地同康翠可以直接比較,但可以作一個參考,否則人口數字無意思
而講真,跑馬地/灣仔堆舊樓,唔少連車位都無
如果佢地全部揸車出入,使搞到1/1P開6分鐘一班都頂曬閘?

都係一句,930變930P行跑馬地/皇后大道東,行車時間唔見得長咗
既然電車路人口唔多,服務多兩三萬獨市/半獨市客,唔使同地鐵正面鬥搶,何樂而不為?