hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴十大賺錢線係邊幾條?
開啟左側

九巴十大賺錢線係邊幾條?

AVBWU291 發表於 2020-6-28 15:15 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2020-6-28 01:07
5c畀地鐵玩到好殘,87D頭10未輪到,74X近年有唔同路線分流咗佢客量,所以頭5應該唔係,個人認為73x同49X有 ...

齋計74X未必有頭十,但成個系列計應該有機會。
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
noname617 發表於 2020-6-28 15:16 來自手機 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-6-28 14:45
290微蝕? 佢賺到偷笑啦?雙向頂閘,仲要收10.7,流水客雖然冇290a咁多,但係都唔少, 290a更加唔洗講。29 ...

行山路,維修唔洗計?
AVBWU291 發表於 2020-6-28 15:17 | 顯示全部樓層
258/9D兩繁同假日雙向頂閘,如果東九唔塞車嘅話,係上到頭十
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
Anonymous 發表於 2020-6-28 15:21 來自手機 | 顯示全部樓層

noname617 發表於 2020-6-28 15:16
行山路,維修唔洗計?

仲有同本身已經收得平,再加大西北/荃葵線一大堆轉乘都令佢收少左。唔敢講佢蝕,但唔似大賺
Freezewinter 發表於 2020-6-28 15:35 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-6-27 23:17
準則應該有幾個,起碼都要中番一兩個
1. 收得比相若里數嘅線貴
2. 回車快,可以做多幾轉/投入較少車都做到 ...

286X/287X 至少符合第 2/3/4 點

兩線都係大循環,就算非繁都偶然坐滿,繁時更經常頂閘
而兩線都有唔少流水客,沙田區內或區外都有

不過 287X 太平,雖然里數上 $7.1 差唔多

另外 48X 應該都賺唔少?
沙田淨做源禾同市中心,比起其他城隧線算短

兩個方向任何時段都多客,沿線又有大量流水客
就算荃灣都有唔少客俾全費搭返梨木樹
s3bl469@73a 發表於 2020-6-28 15:51 來自手機 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-6-28 16:08 來自手機 | 顯示全部樓層

Freezewinter 發表於 2020-6-28 15:35
286X/287X 至少符合第 2/3/4 點

兩線都係大循環,就算非繁都偶然坐滿,繁時更經常頂閘

青沙雙寶回車應該唔夠快,佐敦道+亞皆老街同長沙灣道始終太容易受塞車影響

48X都唔算太短,沙田區走線ok,但去沙田方向入沙咀道同行和宜合道都令車程長左,加上又係同大西北線有轉乘優惠,都會少一筆收入(雖然有屯轉同欖隧,會落荃灣嘅人已經少左)
talktogether 發表於 2020-6-28 16:11 | 顯示全部樓層
276A,40X?
ViviTse 發表於 2020-6-28 16:17 | 顯示全部樓層
74X, 263, 98D, 214?
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
peterson 發表於 2020-6-28 16:30 | 顯示全部樓層

『最賺錢』點計先?

年毛利最高?
還是年毛利率最高?

折舊點計先?
人力成本又點計先?

可能流水客多嘅線分分鐘最好賺我地都唔知
支持巴士裝主動安全系統,長遠推駕駛自動化