hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯赤重組傳聞整合
開啟左側

[小道消息] 屯赤重組傳聞整合

GW4866 發表於 2020-6-28 22:49 | 顯示全部樓層

好心條N30順道改編號啦(例如改做N34)
同第日A30/NA30撞
當E34A/B都理順改做E36 E37唔明點解係佢唔改
打開門,行出去,去遠啲!
3asv@59x 發表於 2020-6-29 00:02 | 顯示全部樓層
其實條A33應該順手改埋編號A39,直情改由掃管笏開出
因為講真轉車站至黃金海岸一段其實需求量唔會好大,用252甚至52X 61M轉乗咁就已經可以
而轉車站相信會有A38,所以問題應該唔太大。
反而做掃管笏新發展區仲有機會執多少少新嘅客

至於A34,如果去到洪水橋咁就真係太遠,服務範圍有啲太大
因為本身睇返龍門居良景54區一帶都係一啲大嘅區,其實個乘客量唔會差嘅,我反而建議佢去到兆康總站咁就算
但良景後可以改行青田路丶震寰路丶杯渡路返回青雲路
同我下面想講嘅E34分開少少,做大興同埋消防局則邊嗰兩間酒店

至於A33X就可以建議佢改返做個編號A33
由洪水橋開,如258P路線去到景峰,之後如K51去到屯門鄉事會路,之後就返回原有路線

E33P就應該改為編號E34,大致上路線都唔使點樣改

E33碼頭區就應該好似K52咁樣樣行

E36冇乜意見,我估佢都係會喺水邊圍轉上公路,但其實去到洪天路先上去會好啲可以做埋屏山

E36A反而建議可以考慮擺總站喺鳳翔路
經形點丶朗屏丶天慈丶天耀丶洪福

E37其實我估佢只係唔經聚星樓
流星☆雨 發表於 2020-6-29 01:06 | 顯示全部樓層
一定程度上同我上次F1份建議有少少似

最大分別係一條E36A做晒東涌西/北/東往返屯元天,同埋A線洪水橋+屯門西岸一條 天水圍又得一條

----
A43如果只係改經彩園路都尚可,不過由大站改左去停細站,班次難免會有縮減
趕客路上 理_得你
WHYB630 發表於 2020-6-29 04:28 | 顯示全部樓層

eric278 發表於 2020-6-28 22:40
不過初步用graphopper maps計算過,A43改經屯赤至少節省6至7公里車程(單程計),現時A43全程已達55公里 ...

里數係少咗,不過皇豬路經常塞車同埋意外
cx838 發表於 2020-6-29 05:51 來自手機 | 顯示全部樓層
其實連元朗線經屯赤都冇乜著數的時候,還要上水線經,這方案有點那個囉
kitarolo 發表於 2020-6-29 06:41 | 顯示全部樓層
cx838 發表於 2020-6-29 05:51
其實連元朗線經屯赤都冇乜著數的時候,還要上水線經,這方案有點那個囉

對龍運唯一好處係隧道費
但又唔見得欖隧移交政府後
再執一次,而且巴士公司易受
政府影響,例如青沙使用量已
不低於城隧,政府一樣話公共
交通車流量可以再增加。
地鐵屯門線MTR 發表於 2020-6-29 09:09 | 顯示全部樓層

mak5052 發表於 2020-6-28 22:20
屯赤海隧作為出入大嶼山第二通道,不知 N30 會不會比照 N31 咁做全晚通宵?(順便改行青山道,做西北鎮間通 ...

E33P 會轉去屯門泳池站,再入悅湖
所以 E33 其實冇需要再跟 K52 咁行,成十分鐘都未出到屯門碼頭

話晒機場後勤區員工多數住安友,豐景園同龍門富健,一條線就服務晒客倉
642 發表於 2020-6-29 09:44 來自手機 | 顯示全部樓層
地鐵屯門線MTR 發表於 2020-6-29 09:09
所以 E33 其實冇需要再跟 K52 咁行,成十分鐘都未出到屯門碼頭

對比E33
E33P服務範圍多咁多
拉E33落屯碼區平衡返兩邊服務範圍

E33P應該去經返龍門居直去
E33就停埋友愛先轉左停屯門泳池
再跟K52兜一個圈先行龍門路
GD1570 發表於 2020-6-29 09:49 | 顯示全部樓層
地鐵屯門線MTR 發表於 2020-6-29 09:09

與其要E33P轉入屯門泳池落悅湖兜圈..我唔明點解唔直行龍門路,
兜圈由E33負責,起碼叫做兩邊都順路..
你有你可愛,我有我好笑。
GD1570 發表於 2020-6-29 09:51 | 顯示全部樓層

E36及E37會唔會喺紅橋及屯門市廣場/華都花園設站呢....
你有你可愛,我有我好笑。