hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 以後新界九龍A/E車係咪會大減價?
開啟左側

[問題] 以後新界九龍A/E車係咪會大減價?

E351 發表於 2020-6-29 21:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

屯赤路機場巴重組計劃出來之後,票價減幅係前所未有咁大
龍運大西北A車減到同E車無乜分別,應該就係區內居民福音。
睇番屯赤路個plan係會連青馬都變免費,唔知城巴啲A同E又會唔會減埋呢?
如果龍運減咁多但城巴無作為,區議員應該都會嘈一餐。
以後九龍去機場有望廿蚊之內搭A車?
YY487 發表於 2020-6-29 21:06 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Quanta 發表於 2020-6-29 21:06 來自手機 | 顯示全部樓層
唔好ff咁多啦。減價唔係因為成本低咗,而係因為里數短咗。城巴啲里數幾時會因為屯赤而縮短?何況就算點縮,本身城巴個fare scale 貴近倍,所以唔會有龍運嘅十幾廿蚊A線,繼續俾42蚊由九龍去機場啦
Ricky403 發表於 2020-6-29 21:30 來自手機 | 顯示全部樓層

城巴機場快線旅客多好多
佢地唔熟香港交通,亦唔會咁計較錢
所以嗰堆線定價較高
天空之神 發表於 2020-6-29 21:36 | 顯示全部樓層
唔會

因為新界 AE 車係里數縮左好大截先減到

城巴純粹係青馬平左 ,減輕左成本同加價壓力
.
I20091157 發表於 2020-6-29 21:39 | 顯示全部樓層
如果咁,點解市區分段收費又相反,龍運D市區區內價又咁貴,反而城巴咁抵?
3asv@59x 發表於 2020-6-29 21:54 來自手機 | 顯示全部樓層

I20091157 發表於 2020-6-29 21:39
如果咁,點解市區分段收費又相反,龍運D市區區內價又咁貴,反而城巴咁抵? ...

九龍市區嘅原因咪就係要搶市場囉
paul2357paul 發表於 2020-6-29 21:56 | 顯示全部樓層
I20091157 發表於 2020-6-29 21:39
如果咁,點解市區分段收費又相反,龍運D市區區內價又咁貴,反而城巴咁抵? ...

例如E22A果啲係念在有91M造就1毫之差
martin2000 發表於 2020-6-30 23:58 | 顯示全部樓層
樓主係咪唔記得而家專利巴士過青馬已經唔洗收錢
況且不嬲收費都唔關路費事
3ASV174 發表於 2020-7-1 02:09 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2020-6-29 21:56
例如E22A果啲係念在有91M造就1毫之差

只係因為九巴加左好多次價,而城巴專二從來未加過
91M 收緊 $4.9 既時候 E22A 已經係收 $6
如要討論,請先自貼差餉單一次