hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [正式文件] 屯赤通車後屯門元朗北區A/E線重組計劃 ...
開啟左側

[正式文件] 屯赤通車後屯門元朗北區A/E線重組計劃

GD1570 發表於 2020-6-30 10:38 | 顯示全部樓層

groom1002 發表於 2020-6-30 09:19
R33是否改路同全日?

R33好似係唔改。

你有你可愛,我有我好笑。
GD1570 發表於 2020-6-30 10:39 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2020-6-30 08:07
行唔行始終都係荃灣區嘅事,未必會起屯門區入面討論,
不過而家咁睇就好明顯 A38 站位應該唔會有改變。

有睇開RRP嘅都知道,其實經過無站都係會放上區議會討論的。

Ricky403 發表於 2020-6-30 10:39 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2020-6-30 00:31
博愛交匯處最大問題係由元朗公路往錦田(北行右轉東行),
及新田公路、青朗公路往元朗市(南行右轉西行) ...

睇過下街景好似連接路出龍富路仲有左轉專用道,連接路來往龍富路應該會比較暢順
係可能轉入屯赤嘅車頂住內河碼頭啲貨車出唔到,減慢迴旋處車速姐

.
ccchhhuuunnn 發表於 2020-6-30 10:39 | 顯示全部樓層

hongcch 發表於 2020-6-30 09:19
同960ABCDE系列一樣
由唔知幾時開始,好鍾意將良田線GROUP埋洪水橋一齊
其實洪水橋個邊早繁整幾班都已經乜 ...

似驚畀人拎洪水橋出嚟bid
乜狗屎垃圾都延長入去插定支旗先

佢肯開960P/960S回程,已經好過嗰堆960A/B/X
ccchhhuuunnn 發表於 2020-6-30 10:45 | 顯示全部樓層
3asv@59x 發表於 2020-6-30 00:51
所以其實A34應該去埋富泰就收線
A33X就反而北延洪水橋(可以經景峰又可以唔經景峰,反正佢對出虹橋嗰個站 ...

A34去富泰 A33X正路好多
景峰就最好唔入,要塞鄉事會路仲慢過行路
但停紅橋唔行嶺南變咗A34又要再由富泰延長落返去兆康南
整整下就會A34同E33P就好似
kitarolo 發表於 2020-6-30 10:51 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-6-30 10:34
唔通A38唔停轉車站...停完嘉龍村就直飛港珠澳?

定係怕沿路嘈迪士尼補償,加上改完路時間都慳得唔多,所以唔改...

皇珠路始終係一大問題
A38嘅情況更加係屯門西
繞道落成都幫唔到,疫情之前
都係每小時一班,撤出青馬分流
作用太低,咁都係維持現狀好。
3asv@59x 發表於 2020-6-30 11:35 來自手機 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2020-6-30 10:38
R33好似係唔改。

正路,得果一兩班,唔係唔順路,唔改都啱
3asv@59x 發表於 2020-6-30 11:39 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-6-30 10:51
皇珠路始終係一大問題
A38嘅情況更加係屯門西
繞道落成都幫唔到,疫情之前

唔太同意,而家路線係迂回,反而屯轉後直飛港珠澳係理順走線
汀九橋,有得避開應該全力避(我甚至覺得可以小試牛刀,將258X改行屯赤丶北大嶼出青葵,259X暫不變,但改碼頭開,行湖景路丶豐景園丶友安丶市中心),無左堆機場車唔見得佢唔會日夜塞
GD1570 發表於 2020-6-30 13:19 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-6-30 10:39
睇過下街景好似連接路出龍富路仲有左轉專用道,連接路來往龍富路應該會比較暢順
係可能轉入屯赤嘅車頂住 ...

嗰條專用道短到爆,去到尾又係讓線匯入,所以都係一樣塞。
GD1570 發表於 2020-6-30 13:21 | 顯示全部樓層

3asv@59x 發表於 2020-6-30 11:39
唔太同意,而家路線係迂回,反而屯轉後直飛港珠澳係理順走線
汀九橋,有得避開應該全力避(我甚至覺得可 ...

A38好明顯未必想塞屯公,
加上屯公汀九青馬北嶼到時會少咗一部份車流,
所以A38唔改都無傷大雅⋯⋯

258D改行屯赤加北嶼依個建議簡直係笑話。
里數多咗時間又無慳到,早繁南行屯公又有巴士專線,
無端端兜大圈為咗避汀九橋?
唔見得連接路個迴旋處唔會塞囉!