hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 本年度油尖旺區巴士路線計劃結果出爐
開啟左側

[經歷分享/報告] 本年度油尖旺區巴士路線計劃結果出爐

GZ4031 發表於 2020-7-1 19:40 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-7-1 18:20
33A係有D怪,
其實條線睇落唔算兜得好緊要,
但唔知點解D行車時間行行下行到屯門去佐敦D時間出黎...

新區燈多同埋葵興慢車加上葵芳都唔順燈..。
Freezewinter 發表於 2020-7-1 21:30 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2020-7-1 18:53
我對41既期望係0,反正有條41a特快已經夠,係山上慘d

41 對青衣南既作用近乎零
出何文田/九龍城搭 42A 轉車一早去到
最多回程做下青衣區內流水,執下 43B 243M 既客

不過如果換到 242X 或 X42C 全日就好好多
GW4866 發表於 2020-7-2 00:52 | 顯示全部樓層
無敵風火輪 發表於 2020-7-1 04:39
42A他日改快之後,46呢d線可以塞住d人把口,費事佢地話冇長深荔-佐敦流水線46反正收得平,入到去都可以塞 ...

講過好多次青南特快應該用43C變242X全日
根本42A唔容易搞得郁

以46個班次做條毛咩,搭返6仔好過
打開門,行出去,去遠啲!
S3BL100 發表於 2020-7-2 02:16 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-7-1 17:56
呢個正正就係我個方向
根本何文田就無人搭41/45去旺角,何文田長深荔無必要入旺角陪塞

調返轉,我會覺得 18 塞入旺角既問題比起 41 45 更大

18 來回改行果欄果邊,可以更深入大角咀,行車時間亦較為穩定。而 41 45 入旺角,其實上繁係唔會點塞的

當然個人喜好呢D野無得拗,想何文田深長荔唔入旺角亦有其道理,但一次過拖埋 30 落水重組,難度極高,仲未計 30 自己有荔景山荃灣客

就算要咁做,都要斬件

另外,始終未能同意 6C 拉上麗瑤。用車限制以外,另一個問題係荔景山自己都唔見得會放手何文田紅土線。更大問題係條線到時應該入青山道元州街,定係直行長沙灣道?兩個選擇都各自有問題而且都好難過到關

當然我同意何文田深長荔段應該合返做一條

如果目的係純粹慳車,基於 41 收檔後 45 點都要加返兩部車落去做到全日廿分班既緣故,241X 直接變帝線,青衣站 - 長安 - 北橋 - 西廊特快 - 旺角/油麻地(去程)- 佛光街直行 - 海逸豪園,應該都可以做到一單連休一粒鐘搞掂,派四部車 30 分班就算,整體同 RPP 方案一樣都可以慳到兩部車

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2020-7-2 02:19 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-7-1 18:57
葵涌新區啲路同旺角深水埗內街太惡頂...
如心開車,閒閒地廿分鐘先轉出葵涌道,再廿分鐘到太子,跟住要多 ...

最弊係頭尾兩段都有少少白做,但又唔係完全無客

33A 直接拆兩條,一條荃灣經新區做旺角循環特快,一條深水步大窩口葵涌邨循環,各廿分班都只需要加多部車落去。但 43 或者其他葵青線搵多部車唔難。重點係拆完後回車快唔少,當中深水步線一轉等於 33A 一單但做得返 33A 大部分客,旺角特快應該點都有客回流,加埋盤數會好好多

無敵風火輪 發表於 2020-7-2 10:25 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2020-7-2 00:52
講過好多次青南特快應該用43C變242X全日
根本42A唔容易搞得郁

甘242X就要拉長佢,起碼出到紅磡
2076 發表於 2020-7-2 11:06 | 顯示全部樓層

241X重組會唔會做單向特快好過? 基於深長荔返何文田已經有E21A,41做其實都冇乜意義,所以41去九碼方向飛橋係應該冇負擔,咁樣可以慳到一部車
抗議962B重組
還我962全日服務
castanopsis 發表於 2020-7-2 16:19 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-7-2 02:16
調返轉,我會覺得 18 塞入旺角既問題比起 41 45 更大

18 來回改行果欄果邊,可以更深入大角咀,行車時間 ...

何文田<>油麻地,已經有8號
窩打老道<>大角咀,已經有20
大角咀<>何文田,行窩打老道燈陣唔見得有幾快,朝早甚至可以由彌敦道倒塞到落亞皆老街

完全唔理解點解你覺得18比41/45更有需要撤離旺角

當然個人喜好呢D野無得拗,想何文田深長荔唔入旺角亦有其道理,但一次過拖埋 30 落水重組,難度極高,仲未計 30 自己有荔景山荃灣客
8 U+ F* o; v* D. e' e0 L2 E; w
就算要咁做,都要斬件

30/41/45/46加埋,有25部車
如果砌條新30,做 九碼<>何文田<>長深荔<>葵涌道<>荃市<>荃景圍
唔塞車車程67分鐘,我當塞埋車連休90分鐘,就算做12分鐘一班,都只係15部車
連埋拉6C上麗瑤所需既4部車,都仲有6部車剩

呢6部車
擺幾部落拆42A
擺幾部落去荔景山做東九特車或者旺角/佐敦特快

我覺得要過區議會,唔係無可能

甚至青衣荔景山各自三部車,開兩條廢線做返區議員嘈既嘢
例如荔景山公路直飛何文田、青衣直飛紅土,各自40/60分鐘一班咁
都係可行選擇

另外,始終未能同意 6C 拉上麗瑤。用車限制以外,另一個問題係荔景山自己都唔見得會放手何文田紅土線。更大問題係條線到時應該入青山道元州街,定係直行長沙灣道?兩個選擇都各自有問題而且都好難過到關

6C一樣做到紅土
而且速度同站位都仲好過45

青山道定長沙灣道呢個可以再傾
始終呢個仲要視乎你打算點樣處理6F
感覺上屯馬線通車之後唔可能兩者繼續並存
可能將搬6C出長沙灣道殺6F,維持相對密既班次,好過睇住6C/6F步41/45後塵

Mercer 發表於 2020-7-2 17:27 | 顯示全部樓層
36X 如果快D 開到好似35X咁既班次就好

最後係咪怕左紅小走去行富榮?
十四鄉準居民 恭喜晒!
S3BL100 發表於 2020-7-3 01:11 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-7-2 16:19
何文田油麻地,已經有8號
窩打老道大角咀,已經有20
大角咀何文田,行窩打老道燈陣唔見得有幾快,朝早甚 ...

全日計,旺角塞車風險遠比油麻地高,18 仲要做循環。塞兩次旺角係 18 最大問題

問題反而係旺角街巿點補,我其實有初步方案

30/41/45/46加埋,有25部車
如果砌條新30,做 九碼<>何文田<>長深荔<>葵涌道<>荃市<>荃景圍
唔塞車車程67分鐘,我當塞埋車連休90分鐘,就算做12分鐘一班,都只係15部車

做何荃原意係好,但始終認為呢種令部分人受益但又有唔少人完全無得益既大型重組係好難過到關,近年九巴亦少見會將超過三條線拉埋一齊重組

而想做到何荃,亦唔見得必然要燒埋 30 社會責任果疊

6C一樣做到紅土
而且速度同站位都仲好過45

青山道定長沙灣道呢個可以再傾
始終呢個仲要視乎你打算點樣處理6F
感覺上屯馬線通車之後唔可能兩者繼續並存
可能將搬6C出長沙灣道殺6F,維持相對密既班次,好過睇住6C/6F步41/45後塵

6C 搬出長沙灣道就等同放棄埋最有價值一段,條線而家同時分擔緊 6 仔青山道至油麻地一段流水,搬出去亦同鐵路更重疊,往來紅土客流失得更多

但行青山道元州街就會顯著拖慢荔景山來往旺角車程,兩個方案應該都唔會過到區議會

而 6F 做緊深旺道往 QE,條線應該死唔去,我估計最大可能結果係 6F 全日 30 分一班,而 6C 全日 10-12 減少少車就算