hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討58X不經屯公轉車站的原因
開啟左側

[問題] 探討58X不經屯公轉車站的原因

Anonymous 發表於 2020-7-6 23:00 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-6 21:55
傳統M/X線難成條cut係合理
至於60X做轉車功能唔好而成為60M唔比cut嘅理由就唔合理
講轉車功能,如果有長轉 ...

其實點解唔想玩長轉短呢,係因為長轉短同短途雙向收費一樣都係會拖慢長途線嘅車程,而長途客喺屯門區內亦難左上車,令長途線喺繁時嘅競爭力大減。
同埋1M1X入轉車站非常合理,唔需要入嘅只係繁時線。最重要係,冇屯門人想去荃灣都要轉一程車

Anonymous 發表於 2020-7-6 23:04 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-7-6 22:51
除左 60M 263
同路仲有 61X 60X 961
爆鑊有排都未到 VIP 區

我用左個誇張啲嘅例子姐,實際上都冇幾可會發生

不過話263唔入安友係撥亂反正係好有問題,都係嗰句,放市中心不如放轉車站啦。衰啲講,263市中心直出仲難聽過粗口

ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-7 01:18 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-7-6 23:00
其實點解唔想玩長轉短呢,係因為長轉短同短途雙向收費一樣都係會拖慢長途線嘅車程,而長途客喺屯門區內亦 ...

其實唔會,至少針對VIP區而言

之前都講過,VIP區覆蓋甚廣,除咗大窩口至葵芳、尖沙咀紅磡站同青衣之外,絕大部份都有直達車覆蓋,要轉車嘅乘客好有限
其次,咁少嘅轉乘客仲有4條長線(先計埋60X,同埋61X/263/961)去攤分,平均每部車要轉乘嘅人數少得可憐

長線每部車喺轉車站因轉短線而落車乘客而多咗嘅時間,相信少過1分鐘
本身區內走線已經短,市中心總站落屯公只需8-10分鐘,多1分鐘比起其他屯門線區內走線都仲係好快
相比起平均化前段同後段嘅客量,做到類似城隧高效率多人落同時多人上嘅快換轉乘效果
為乘客同巴士公司帶嚟最大效益,遠遠多過嗰1分鐘

我認為長轉短然後成條60M取消係無可能
長線轉短線嘅乘客亦會太多,反而維持而家大窩口至葵芳、尖沙咀紅磡站同青衣要轉車,但開放長轉短
資源會比較平均分佈

至於拎走/取消邊條線,其實現實嚟講冇咩可能,唔使點諗
反而陰乾減班先會容易實行
ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-7 01:22 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-7-6 23:04
我用左個誇張啲嘅例子姐,實際上都冇幾可會發生

不過話263唔入安友係撥亂反正係好有問題,都係嗰句,放 ...

VIP居民慣曬VIP服務真係唔同啲
唔理邊區,市中心直出都出師有名
VIP區死都要黐住屯市
唔經VIP寧願攬炒埋市中心
真係完全套用子華神嘅魚蛋論

如果屯轉生於263誕生之前,應該唔會入安友
Anonymous 發表於 2020-7-7 09:32 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-7 01:22
VIP區死都要黐住屯市

先講長轉短:
諗諗下,你都不無道理,加埋你只係想陰乾,可能我過分擔長途客問題。轉車本身係冇問題,但理想中嘅轉車角色應該由短線擔當。但如果真係強硬到唔殺60m唔得嘅話,莫講話有回水,冇回車都要轉架啦。

反而陰乾減班先會容易實行

贊成60系陰乾架,但唔係cut成條 60m

再講263:
本身區內走線已經短,市中心總站落屯公只需8-10分鐘,多1分鐘比起其他屯門線區內走線都仲係好快

其實你都講到咁,隔離板個樓主嗰啲改263走線嘅理由都唔成立架啦,反正宜家咁行回車唔會最快亦唔會最慢。講陪兜,屯門站上到60-70個客先講啦,真係繁時出到人嘅咪開支線
VIP區死都要黐住屯市
唔經VIP寧願攬炒埋市中心
真係完全套用子華神嘅魚蛋論%

就等你講呢句:如果我係魚蛋論,我就唔會講263放碼頭/良田啦,61x同理,直接企硬屯轉見啦。再講,市中心直出嘅車都唔少,點叫攬炒市中心。宜家263嘅市中心客量喺非繁都根本冇保證,上座率都係不足,唔排除直入會多左市中心客,但唔會多好多,咁姐係冇解決過問題(如果市中心真係咁多客,一早就上區議會討論啦)。263如果市中心直達可以改放良田,甚至逆走安友都可以架,咪大家開心 (個人意見)。

仲有要明白263非繁去邊到都唔會坐得太滿 (如果去其他區:繁時屯門段坐爆都可能只係去轉車站),就算去邊區,如果上座率唔高,我都可以話「須繞經多處,又不順燈,要其他乘客陪兜,浪費時間」。繁時嘅話,歡迎開多啲263支線(最少碼頭區可以開)以令少啲人轉車。

如果屯轉生於263誕生之前,應該唔會入安友

呢點我認同
至於拎走/取消邊條線,其實現實嚟講冇咩可能,唔使點諗

咁你覺得263唔入安友,cut 60m有可能?當然,我見到你後尾講番60m陰乾到非繁20,個人表示感謝

利申番先:我唔係住正安友區,一定程度上依賴青公嘅線出入

WongKinYat_WKY 發表於 2020-7-7 10:39 來自手機 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-7-7 09:32
先講長轉短:諗諗下,你都不無道理,加埋你只係想陰乾,可能我過分擔長途客問題。轉車本身係冇問題,但理 ...

60M陰乾唔緊要,60X就不了
2076 發表於 2020-7-7 11:00 | 顯示全部樓層

263反而唔迫切郁,最需要郁果條叫259D
VIP區去九龍東有61X轉車,連轉車站轉258D/259D冇位坐呢個理由都唔需要理,因為可以出黃大仙先轉,仲未計有一部分乘客係去黃大仙可以直接搭61X
不過259D抽走VIP區係咪都要來回入市中心總站就難講,個人認為259D應該支援59M/59X,做好番龍門路-屯轉的接駁功能,所以要擺返屯碼行龍門路出
而259D $16.6的收費,亦都可以支持返59M/X->960/1的乘客
抗議962B重組
還我962全日服務
andy92 發表於 2020-7-7 12:07 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2020-7-7 11:00
263反而唔迫切郁,最需要郁果條叫259D
VIP區去九龍東有61X轉車,連轉車站轉258D/259D冇位坐呢個理由都唔需 ...

九巴肯整個 61X BBI 38, 40, 42C, 80, 89, 89B, 268C, 269C = $16.6

相信有助提升 61X 客量
Anonymous 發表於 2020-7-7 12:14 來自手機 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2020-7-7 12:07
九巴肯整個 61X BBI 38, 40, 42C, 80, 89, 89B, 268C, 269C = $16.6

非繁可以呀,只要繁時唔cut 62X,呢個alternative method 可以接受。但唔知其他居民同幾位議員有咩睇法

但259D真係放得入屯碼? 59系用車本身已經多
2076 發表於 2020-7-7 13:28 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2020-7-7 12:07

其實剩係加42C.268C.269C都已經好足夠
而呢個亦都係我建議259D撤出VIP區的一個好重要的配套

不過我諗緊如果259D剩係唔行VIP區,屯碼區內唔行龍門路的話都分流唔到乘客轉用259D棄59M/X
同埋259D仲入唔入屯門市中心都係一個問題,如果唔入的話會唔會改用258D/推人用61X?

屯門碼頭總站泊位問題,一係259D擺悅湖山莊,一係就將59A踢去擺友愛南,改去埋荔景北,掛牌同61M合併用,方便管理
抗議962B重組
還我962全日服務