hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討58X不經屯公轉車站的原因
開啟左側

[問題] 探討58X不經屯公轉車站的原因

Anonymous 發表於 2020-7-7 14:23 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2020-7-7 13:28
其實剩係加42C.268C.269C都已經好足夠
而呢個亦都係我建議259D撤出VIP區的一個好重要的配套

加38其實都幾緊要,想去九龍灣嘅客如果就到時間嘅話,就可以skip新蒲崗,反正38唔疏,同埋要轉車,緊係轉架快啲嘅。
259d改快就唔好市中心啦,以後皇珠路轉出屯公都唔知塞成點
2076 發表於 2020-7-7 14:46 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-7-7 14:23
加38其實都幾緊要,想去九龍灣嘅客如果就到時間嘅話,就可以skip新蒲崗,反正38唔疏,同埋要轉車,緊係轉 ...

我個人其實有時朝早轉車站見258D冇位坐,259D又冇車,61X又有車到站,會上61X出黃大仙先轉車去觀塘
個人偏好轉268C/269C/42C,因為牛池灣塞車問題,同埋九巴未必想屯門唔駛補錢就去到平田(38)/麗港城(40)

至於259D飛走VIP區,同時飛走市中心,其實個人覺得唔可行,市中心議員一定投訴冇直車去觀塘
但259D要塞皇珠路上橋位 (屯赤通車後) 又唔理想

所以我建議出市區方向,259D照舊入市中心總站,返屯門方向就飛走市中心 (方便埋龍門路乘客叫多一飛)
而屯門市中心仲係覺得有問題的話,就只好改258D停屯門公園、屯門消防局、鳴琴站
抗議962B重組
還我962全日服務
Anonymous 發表於 2020-7-7 15:42 | 顯示全部樓層
我個人其實有時朝早轉車站見258D冇位坐,259D又冇車,61X又有車到站,會上61X出黃大仙先轉車去觀塘

正常,就算有258D/259D真係咁好彩上到仲坐到,都有人黃大仙照落轉鐵去觀塘。繁時只要有62x,之後點搞悉隨尊便

個人偏好轉268C/269C/42C,因為牛池灣塞車問題,同埋九巴未必想屯門唔駛補錢就去到平田(38)/麗港城(40)

268C/269C/42C冇問題,仲可以入開源道行少兩步,要補錢咪16.6+1.8, 18.4點都有得傾啦。非繁塞極有限,夾到時間+焗轉車嘅情況下緊係搭架觀感好啲嘅

至於259D飛走VIP區,同時飛走市中心,其實個人覺得唔可行,市中心議員一定投訴冇直車去觀塘

講議員投訴,你覺得只有市中心投訴,安友++南浪唔會投訴冇直車去觀塘?個人覺得非繁可以轉一次車,但區議員/其他居民會唔會咁容易放手?仲要安定個區議員都唔係浪得虛名。你不如擔心下九龍東啲議員投訴冇直車入市中心好過啦
所以我建議出市區方向,259D照舊入市中心總站,返屯門方向就飛走市中心 (方便埋龍門路乘客叫多一飛)

259D照舊入市中心總站嘅話,其實冇解決過問題,因為有比較。兜過59系嘅話,都係兜架。同埋到時皇珠路都係塞嘅話,情況只會仲差。要259d改快就改直出啦。當然,碼頭區接受到嘅話我唔反對
而屯門市中心仲係覺得有問題的話,就只好改258D停屯門公園、屯門消防局、鳴琴站

不如睇下66, 66m咩樣先?雖然好大程度上同班次有關,但連大興都覺得兜嘅時候,你肯定真係冇問題?

andy92 發表於 2020-7-8 09:22 | 顯示全部樓層

Anonymous 發表於 2020-7-7 12:14
非繁可以呀,只要繁時唔cut 62X,呢個alternative method 可以接受。但唔知其他居民同幾位議員有咩睇法

...

屯赤開通後 A33 搬離悅湖

將 59A 搬去悅湖咪有位擺 259D 落碼頭
Anonymous 發表於 2020-7-8 12:14 來自手機 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2020-7-8 09:22

你喜歡就好,只要真係幫到屯碼居民就冇問題
天空之神 發表於 2020-7-8 12:20 | 顯示全部樓層
其實將 258A 雙向全日咪解決到 市中心問題

VIP 咪上轉車站轉車
.
Anonymous 發表於 2020-7-8 13:15 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-7-8 12:20
其實將 258A 雙向全日咪解決到 市中心問題

VIP 咪上轉車站轉車

再重申非繁轉車唔係問題,屯轉去到黃大仙起碼要20-25分鐘,都訓到一陣。但cut走人地條全日線都唔該俾番啲靚嘅轉乘線人地(i.e 38, 40)。

By the way, 真係想問下非繁轉車站會留後咩?如果非繁唔留後,咁點解要改259D非繁嘅路線呢?59X/59M非繁最疏都10分鐘,就算轉車站坐唔到都未必要留後掛?繁時咪成條線改成59系嘅走線
ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-9 00:00 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-7-8 13:15
再重申非繁轉車唔係問題,屯轉去到黃大仙起碼要20-25分鐘,都訓到一陣。但cut走人地條全日線都唔該俾番啲 ...

258D/259D真係有機會非繁留後
屯門東九無論非繁同逆向都成日頂閘
東九不斷發展其實屯門需要多一條全日東九線分擔下

慣咗直出或轉車站轉
其實已經冇人轉38/40/42C
呢幾條都成日頂閘都好難上到車
既然出到荃灣又難上車,仲要荃灣轉車前前後後停幾個站,我去到荃灣不如搭返地鐵好過
ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-9 00:03 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2020-7-8 09:22

搬59A不如搬59M順便增加下轉車站覆蓋範圍
ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-9 00:19 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2020-7-7 14:46
個人 ...

個人認為需要第3條全日東九線

本身認為62X延長兆康、欣田、富泰並全日,259D飛安友但照停市中心,258D唔郁
咁樣分佈較平均,市中心叫兩飛亦解決259D碼頭住宅區喺通勤以外非繁無乜人去東九嘅問題
不過屯赤為皇珠路帶嚟隱憂,為咗兜市中心可能會塞喺中間

而家我認為62X/258D/259D都可以唔使郁
只要258A全日,並稍為改路線
出九龍過完藍地,去富泰、嶺南、彩暉,再經兆康站底下通道停兆康站北
然後經返藍地交匯處落紅橋
洪水橋至藍地比63X/68A多5-10分鐘上屯公但有直車,仍然可以合理地等佢
又經市中心客量有保證