hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組九巴 7B 8 18
開啟左側

建議重組九巴 7B 8 18

SE7378 發表於 2020-7-5 09:43 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-7-4 23:22
但旺角街巿正正係 18 今日存在既主要原因

何文田往來旺角不同位置,搭車選擇都會有分別。例如先達的確會 ...

填海區去何文田邨同愛民邨,搭屯馬綫的確無咁就腳,
但觀延一通車,成個何文田得翻 17 同 E21A 仲叫做似模似樣,
前者仲試過逆市加班,但 7B 8 18 41 45 109 搞成點?
更何況愛民邨有行人設施去何文田站,何文田邨有駁鐵小巴,競爭力唔細。

至於九龍仔去何文田,我係用 208 名義去做嘅,
但就算用 8 名義延長至廣播道都好,九龍仔一段都係跟 208 行法而唔係 7B,
順手做遠離鐵路嘅九龍塘內街去何文田,樂富去何文田搵 85 補就算。
 樓主| S3BL100 發表於 2020-7-5 13:36 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-7-5 09:43
填海區去何文田邨同愛民邨,搭屯馬綫的確無咁就腳,
但觀延一通車,成個何文田得翻 17 同 E21A 仲叫做似 ...

想拉埋 85 落水,就要問埋沙田區,同時可以預見土瓜灣下路亦會有好大反對

一次過拖咁多區、咁多條線落水,近年一般情況下都唔會做

而且 7B 唔止做緊樂富往來何文田,仲有樂富往來九龍仔學校區,呢個位 85 完全做唔到

結論係:唔好搞咁多野

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
流星☆雨 + 1 + 10 結論係:唔好搞咁多野

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
SE7378 發表於 2020-7-5 23:43 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-7-5 13:36
想拉埋 85 落水,就要問埋沙田區,同時可以預見土瓜灣下路亦會有好大反對

一次過拖咁多區、咁多條線落水 ...

想簡單到極致,咁點解唔索性將 7B 縮做樂富九龍仔何文田循環就算?
8 照擺九龍站行佐敦去何文田,但佛光街落橋後跟 41/45 去九龍城碼頭,
再將你條 8B 改做何文田尖西尖碼特快,18 照改拆 18A 去補償紅磡舊區,
咁就無論係咩地區都會開心到飛起,如果之後唔使對 41/45/208 下手嘅話。
 樓主| S3BL100 發表於 2020-7-5 23:51 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2020-7-5 23:43
想簡單到極致,咁點解唔索性將 7B 縮去做樂富九龍仔何文田循環呢?
8 照擺九龍站行佐敦去何文田,但佛光 ...

我一條 8 號仔做晒你個版本 7B+8B 所有野喇

但之後你將條 8 變成九龍站往來九龍城碼頭,用車數目又比起我個版本、只循環來往九龍站至愛民既 8B 要多一截

我就費事拖埋 41 45 下路往來何文田功能落水喇,我成個建議仲考慮埋價錢牌

SE7378 發表於 2020-7-6 00:15 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-7-5 23:51
我一條 8 號仔做晒你個版本 7B+8B 所有野喇

但之後你將條 8 變成九龍站往來九龍城碼頭,用車數目又比 ...

新 7B 用三部車,8B 用四部車,8 短左里數又可減到用六部車,
加埋 18+18A 同以前一樣用六部車,重組後用車數目雖然多咗,
但 41/45 下路流水價值被削弱,唔需要大動作就可減多三四部車,
最後個用車數目分分鐘同而家一樣,甚至有空間去減翻一兩部車。
 樓主| S3BL100 發表於 2020-7-6 00:57 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-7-6 00:15
新 7B 用三部車,8B 用四部車,8 短左里數又可減到用六部車,
加埋 18+18A 同以前一樣用六部車,重組後用 ...

條數好似唔係咁計

首先而家 7B 8 18 加埋實際係 17 部車,18 SOS 好似仲寫緊用六部,但實際上只係得四部車

然後,我一條來往樂富至尖碼既 8 號仔,六部車已經做晒你 7B+8B 用七部車做緊既野(留意我條 8 實際上等同 7B 改經紅磡繞道去尖咀,但時間實際同去紅鸞道相若,只係因為去尖碼所以保留 8 呢個編號)

再之後,你因為將 8 變成九龍站往來九龍城碼頭,無啦啦踩入去而家 41 45 做但 7B 8 18 都無做緊既位置,比起我條九龍站愛民循環 8B 要用多至少兩部車(我條 8B 實際上等同斬走 8 何文田往來尖沙咀一段)

結果你個方案比今日安排要用多兩部車,比我個方案用多三部車

亦唔好以為用條 $5.1 巿區流水取代 41 45 部分功能有著數,銀碼差太遠而且你想因此縮短 41 45 都要問過新界一邊先,唔縮但又要維持何文田往來深長荔班次就減唔到車

就算想咁做,都唔係事必要 day 1 就無啦啦拖埋 41 45 增加重組複雜程度同難度,等第二步先算啦,唔係下下都要一步登天

SE7378 發表於 2020-7-6 08:42 來自手機 | 顯示全部樓層

OK I lose ⋯⋯

小弟才疏學淺,但妄想在諸位面前班門弄斧,
實在是貽笑大方,徒添諸位之不耐煩,小弟蒙羞就此致歉。
KX8724 發表於 2020-7-6 10:34 | 顯示全部樓層
感覺你條8B叫返做8,條8號叫做8B易明D
 樓主| S3BL100 發表於 2020-7-6 11:36 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-7-6 08:42
OK I lose ⋯⋯

小弟才疏學淺,但妄想在諸位面前班門弄斧,

師兄你言重了⋯

不過見師兄你平時係明事理、思維質素唔算差既人(而且比起 F1 版見到既好多野都要高質),見到你近期有個別諗法呈走火入魔之勢,的確令我幾詫異

區域重組名存實亡,唔會再有成區十幾條線一齊重組。巴士重組既框框,就係如果有兩個方法做到類近效果,一定係揀改動幅度最少既方法,兼且盡可能斬件做

咁每個人都一定有自己思考盲點,重點反而係肯唔肯接受他人意見,明白且接受現實種種限制,學會點樣喺現實限制下仍然能夠突破框框,做到實事出來

可惜我見到既係唔少人都只活在自己既幻想世界入面,唔肯接受他人批評之餘,仲要否定真相同客觀事實,表面講得頭頭是道,實情真假不分,將偽真相當事實、事實當偽真相。唔止呢個版,現實生活都見到唔少⋯

樓主| S3BL100 發表於 2020-7-6 11:39 | 顯示全部樓層

KX8724 發表於 2020-7-6 10:34
感覺你條8B叫返做8,條8號叫做8B易明D

可以咁講。路線編號呢家野,有讓步空間

不過大 8 同小 8 多年以來都係來往尖沙咀,要何文田街坊接受到 8 原來唔去尖沙咀應該有少少難度。加上我承認我有個位數編號情意結,點都想 keep 返 1 2 5 6 7 8 呢幾個編號去尖沙咀碼頭。(改走左條 9 號就算啦,當時根本無理由唔改)

最衰 20 呢個編號已經畀城巴用左