hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組九巴 2D 10
返回列表 發新帖
開啟左側

建議重組九巴 2D 10

SE7378 發表於 2020-7-5 09:18 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2020-7-3 23:13
2D 點都係做 30 分一班架啦,澤安至大坑東一段亦唔見得有可能大改,極其量只能好似我個建議,改窩仔街直 ...

如果 2D 點都飛唔甩大坑東,個人寧願將佢改去觀塘,
點都好過將條半生不死嘅 203C 進一步打殘,
雖然近乎與綠綫平排,但澤安白田離地鐵遠,應該都有一定優勢,好過做太子。

白田出旺角同彌敦道又唔一定要比 104 做嘅,
可以比 117 做(你懂的),跟手拉埋條 301 一齊 bye bye,
麗閣麗翠去銅鑼灣?叫佢行出大路坐 102/112 吧啦。
 樓主| S3BL100 發表於 2020-7-5 13:26 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-7-5 01:10
原有3 仔去油麻地/何文田窩打老道果班點算?

呢個正正係 10 取消循環穩定班次既其中一個 trade-off,暫時無其他解決方法

不過東頭村開始本身就有條 210,黃大仙有 3C 9,鑽石山都有 3C 203E,一樣可以去到油麻地。10 仔站位來講,改坐其他路線,係得何文田街一個站行得遠少少

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2020-7-5 13:32 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2020-7-5 09:18
如果 2D 點都飛唔甩大坑東,個人寧願將佢改去觀塘,
點都好過將條半生不死嘅 203C 進一步打殘,
雖然近乎 ...

其實我真係唔認為 2D 改去做太子旺角會對 203C 有幾大影響

大坑東來往太子旺角佔左 203C 幾多客量?203C 仲做緊南山邨、又一村,京士柏、佐敦、尖沙咀,重組後 2D 完全唔會做呢幾個位

而 2D 做旺角 vs 做觀塘,邊樣會做到更多新客、盤數比較靚,好難估;亦好難好肯定答到邊樣更合乎居民需要。但要留意做旺角,一轉一粒鐘每位 $4.9;如果係去觀塘,一轉兩粒鐘每位 $6.8

不過最大問題都係 2D 去觀塘,要用多兩部車,應該邊度抽。我就對 2D 應該去旺角定去觀塘持開放態度,呢個亦係成個建議出街前唯一一個改過幾次既地方。但暫時真係諗唔到合適車源…

Anthony99 發表於 2020-7-5 14:11 | 顯示全部樓層

2D與其放澤安, 不如食埋畢架山花園, 反正小巴32M客量一般
miklcct 發表於 2020-7-5 14:12 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2020-7-3 19:56
石硤尾至旺角小巴都幾乎做唔住
而且好多位斷左,唔郁好過

九龍仔有啲內街係1唔到嘅,一定要搭10
進智公交
天空之神 發表於 2020-7-7 19:22 | 顯示全部樓層
反建議,反正都爛做不如 10 仔延長落九龍站
雙向經亞皆老街,海泓道,改用 10.6 米雙層車

同時 14 繞經九龍站一帶

11 就可以安心上路
.
 樓主| S3BL100 發表於 2020-7-8 00:46 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-7-7 19:22
反建議,反正都爛做不如 10 仔延長落九龍站
雙向經亞皆老街,海泓道,改用 10.6 米雙層車

你咁搞倒不如 203E 繞經黃大仙總站仲好,問題係應該過唔到區議會

10 一腳由旺角拉去九龍站,恐怕要加至少三部車先得;14 又繞經九龍站,都要加一部車。但 11 就算唔死,估計都要縮短作黃大仙來往九龍站,六部車已經可以做廿分班。可見 10 拉去九龍站,效益唔大

更何況,11 要死既話,唔使搞咁都野都死得

P.S. 已修改重組後 10 開車時間,稍為增加 25 分一班時段,並調整 20 分一班時段開車時間,以更適切反映行車時間,上午非繁五部車夠跑

天空之神 發表於 2020-7-8 12:22 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-7-8 00:46
你咁搞倒不如 203E 繞經黃大仙總站仲好,問題係應該過唔到區議會

10 一腳由旺角拉去九龍站,恐怕要加至 ...

其實 10 仔本身南行都去到西九龍站邊皮

來回九龍站以今日班次加一車解決哂
.
 樓主| S3BL100 發表於 2020-7-9 00:10 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-7-8 12:22
其實 10 仔本身南行都去到西九龍站邊皮

來回九龍站以今日班次加一車解決哂

要留意我本身由 2D 10 用車個 pool 抽左三部車開 210 補窩打老道同海泓道

所以要比較既話,係應該同我個方案條縮左落旺角東站既 10 比較,一腳再拉落九龍站真係用多好多車

除非你打算唔開 210,唔補窩打老道,但你先前先問過昔日條 3 仔做緊既窩打老道客點補償,我諗你都同意唔擺返條線落窩打老道係唔會過到關

再者可唔可以塞多條線經亞皆老街西行係一個好問題⋯