hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 北區區議員要求加強 277 系及 278X 線服務 ...
開啟左側

[其他] 北區區議員要求加強 277 系及 278X 線服務

ryandroid 發表於 2020-7-4 13:57 來自手機 | 顯示全部樓層

Neutroginger 發表於 2020-7-4 13:41
龍深路,馬會道果個路口成日都塞架喎....

唔停龍琛路個新成路站就可以順燈入馬會道
嫌太兜咪齋經順欣囉
至少唔使新運路得一條綫等上橋又多燈

新豐路>寶運路>寶石湖路去翠麗、順欣亦可
重點係粉嶺人話佢哋冇投訴279X 兜
意味279X 可以有空間去學華明圈兜路咁解
兜埋翠麗順欣嘅時間都及不上278X 及270系喺華明圈兜「中」字兜到傻
ricky 發表於 2020-7-4 16:20 | 顯示全部樓層
277X通宵線要經上水、粉嶺,甚至停大埔廣福邨及沙田市中心總站,按277X走線去藍田
前荃葵青區居民
hihiman 發表於 2020-7-4 18:02 | 顯示全部樓層
當270S 而家週末都可以頂閘的時候
開277S 又唔係冇可能, 架車有20人已經回到本,

跟N290 的模式都有得做, 至於老九夠唔夠膽做到962N 咁的地步, 就難D 了
mak5052 發表於 2020-7-4 18:53 | 顯示全部樓層

toby_tl10 發表於 2020-7-4 12:09
277E就算真係拆都唔會獨立拆清河啦
我覺得如果要拆,應該拆做
1. 天平開,唔經清河

不如連埋277X、皇后山新區一齊重組:
277X:延長至皇后山,全日不經華明
277E:取消途徑清河
新線往返清河及觀塘市中心,經置福圍、華明、大老山隧道、觀塘道,取消 277P
expertuser2004 發表於 2020-7-4 19:17 | 顯示全部樓層
mak5052 發表於 2020-7-4 18:53

277 系肯定做不到 290 系聯合班次, 一條沙頭角公路全段(277X), 一條百和路全段 (278X vs 277 系), 一條上水站駁大型公屋村

上水站太多人坐277E, 清河尾站上高速, 華明上繁上不到 277X, 百和路全日沒車去東九
E 拆線應就沒可能, 用特別班次明義設全日空車中途起載有可能(本身 277E 都是由 277X 供車+order其他線, 非獨立派車, 實際不空降新資源=不會直接有提升班次)

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
oldmancheung 發表於 2020-7-4 20:16 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2020-7-4 13:57
唔停龍琛路個新成路站就可以順燈入馬會道
嫌太兜咪齋經順欣囉
至少唔使新運路得一條綫等上橋又多燈

其實繁時塞上雞嶺加埋幾支燈都好耐架

成個上水粉嶺計最好好似屯門咁,每個小區都可以有線落去轉車站
大家咪係果道轉車羅,但係壞處屯門都見到繁時塞入去轉車站,都會SIN時間
同埋班次要平均D,例如大家都係8-15分鐘內有車,咁等車唔耐先會OK
加埋繁時開番部份特別線去服務番原本居民有直達車

**假設姐,唔係真既,當然線既話可以再諗
1.277E服務上水北(天平,翠麗,上水站)
2.278X服務上水南(彩園,太平,清河)
3.270A服務粉嶺南(華明,欣盛,牽情間)
4.277X服務粉嶺北(聯和墟,祥華)
*270B諗唔到,因為太過疏車

唔知咁大家又會唔會接受到呢?*但轉車呢個位,其實反應一般都比較大

但回程未有轉車站,又要另外諗辦法
同樣假如新田公路有轉車站,261,276系,279X都可以咁樣一GP去重組
jocosben 發表於 2020-7-4 20:41 來自手機 | 顯示全部樓層

oldmancheung 發表於 2020-7-4 20:16
其實繁時塞上雞嶺加埋幾支燈都好耐架

成個上水粉嶺計最好好似屯門咁,每個小區都可以有線落去轉車站

屯門叫玩緊一小區一線,但其實就唔係搞到每一塊得番一條線甘可憐囉,實際上屯門區巴士路線數量繁多
計落屯門每一個小區最少都有一M線去荃葵、一X線去深水埗旺角、一條過海,各區分258D/259D/62X去東九龍,去北區又有兩條小巴同261覆蓋各區,真係要轉車得沙田、尖沙咀,大嶼山。
搭巴士始終係講求直接同點對點,轉車純粹補足需求,北區巴士資源少過屯門甘多,分豬肉下得番一小區一線甘可憐,咩選擇都無哂,仲唔趕哂班客去港鐵咩
castanopsis 發表於 2020-7-4 22:32 | 顯示全部樓層

大方向無錯
但無啦啦抽走清河尾站市區線,唔可能亦唔理想
我會建議你將277E變成 天平翠麗>寶石湖路>彩園路(上水站)>上水官立中學>雞嶺上公路

咁做既話
上水站唔需要塞兩次雞嶺
清河想就腳可以上新線277B兜華明,想快可以行過去上水官立中學上277E直出

oldmancheung 發表於 2020-7-4 22:43 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2020-7-4 20:41
屯門叫玩緊一小區一線,但其實就唔係搞到每一塊得番一條線甘可憐囉,實際上屯門區巴士路線數量繁多
計落 ...

北區真係好慘,拆完都只係每個小區得1條線...
反而屯門果邊早就係8,90年代已經係咁開線打好左個底
10598C 發表於 2020-7-4 22:47 來自手機 | 顯示全部樓層

算啦,277X+277E咁長途全日二拆三真係太難,除咗資源問題,拆完嘅班次會唔會好樣衰都係一個問題

何況拆完後清河仲要冇咗直出特快,無可能

最多277X全日延長至皇后山就算,上繁277X拆線時段就一半班次延長,其餘維持聯和墟開;又或者277A開特別班次搶錢18.4皇后山往觀塘
不過今年都有條皇后山至啟德大逆走招標線,某程度上窒礙277X延長嘅空間

如果真係有資源開一條全日線比皇后山出市區,倒不如做一條由皇后山開,經聯和墟、祥華邨、青沙、旺角、油麻地,去尖沙咀嘅巴士線