hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 671 點解咁坎坷
開啟左側

[問題] 671 點解咁坎坷

PC2625 發表於 2020-7-7 07:14 | 顯示全部樓層

用九巴 88X 模式:

(1) 平日上午至下午 1:00/2:00 往九龍方向出香隧後直行堅拿道天橋/維園道/東廊/東隧,而 往南區照舊英皇道/清風街天橋;

(2) 平日下午 1:00/2:00 後至收車往九龍照經怡和街/英皇道, 而往南區出東隧後行東廊/維園道/堅拿道天橋;

(3) 星期六及假日照舊不改路.

既可照顧上午往南區客 (避開東廊塞), 又可照顧下午銅鑼灣/北角往九龍東客, 可以嗎?
ViviTse 發表於 2020-7-7 11:38 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-7-5 22:38
有坐過 671 既朋友應該都會發現,一般情況下港島方向明顯快過九龍方向

九龍方向落天樂里同怡和街,好影響 ...
有坐過 671 既朋友應該都會發現,一般情況下港島方向明顯快過九龍方向

會唔會因為觀塘道北行D燈位塞得耐D?印象中南行通常順少少

飛起北角炮台山隨時因快得慢
同意,其實北角果頭都執到唔少雞,飛完可能要塞東廊之餘,又做少咗水客

同時亦可以滿足彩雲爭取銅鑼灣車既訴求

好奇一問,其實最初點解 671 揀去鑽石山,但 606 揀入彩雲嘅?
671 入彩雲似乎效益更大(鐵路優勢問題),不過 606 拎唔拎到出鑽石山又另一回事
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2020-7-7 11:39 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2020-7-7 01:20
遲D有沙中線,671拉入慈南會唔會有少少兜呢?

如果九龍段跟302停又諗唔諗得過 (但觀塘又設唔到站 ...

入得慈雲山,應該唔會碌足全條觀塘道(?)
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
JX9097 發表於 2020-7-7 11:46 | 顯示全部樓層

WN4156 發表於 2020-7-6 10:05
如果興發街上東隧可能仲有得救。(南區車程加快+全日銅鑼灣特快)

興發街上橋唔係想像中咁美好
繁時興發街自己都塞到九彩
上到東廊又要排長龍
對比行電車路再上東廊short cut入隧道而言,冇乜著數
JX9097 發表於 2020-7-7 11:48 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-7-7 11:38

同意,其實北角果頭都執到唔少雞,飛完可能 ...

606同671係兩個唔同年代嘅產物
WongKinYat_WKY 發表於 2020-7-7 11:53 來自手機 | 顯示全部樓層

其實呢606擺喺彩雲就係順路嘅啫, 咁你彩雲去九龍灣都順路過鑽石山去九龍灣啦, 鑽石山去九龍灣行車裡數好多個彩雲去九龍灣嗰邊呀。

彩雲呢的確係一直都好想有一架車呢係去銅鑼灣嘅,  但係671呢咁樣嘅班次又唔太掂, 你畀彩雲,彩雲亦都未必可以養得起671, 所以即使67-去到彩雲呢, 671呢班次都未必好過而家
EX-TL 發表於 2020-7-7 12:03 | 顯示全部樓層

606開線時, 鑽石山鳳德道 斧山道仲係一片荒涼之地, 只係得龍蟠苑有人氣, 居民出入去黃大仙居多, 龍翔道兩旁木屋遍野, 地鐵鑽石山站係全條觀塘綫最少人車站, 多數會見到月台黑媽媽冇人, 彩虹道亦已經有106服務新蒲崗 黃大仙-港島東.

90年代先後有鳳德邨 星河明居 荷里活廣場 志蓮淨苑發展, 慈雲山公屋重建, 斧山道有更多屋苑落成, 該帶才開始旺起來, 而671就係呢段時期開辦.

開辦新開發地區的路線好多時唔會與同區另一處已有路線去重組, 最多只會加經, 隔座山嘅彩雲邨同鳳德邨根本連加經的條件都沒有.
EX-TL 發表於 2020-7-7 12:14 | 顯示全部樓層
letter_li 發表於 2020-7-6 11:41
671 可以放棄鑽石山, 改為慈雲山南.

改去慈南, 只要係直行蒲崗村道, 唔會再入龍蟠街 鳳德道係有得諗, 至少鳳鑽苑呢段蒲崗村道人口集中, 又冇全日過海線, 行車時間唔會大幅增長之餘, 避開左荷里活廣場停車場車龍, 車程有望更穩定.

龍蟠苑 星河明居有新地鐵綫, 換走671上山係合理之舉.
WongKinYat_WKY 發表於 2020-7-7 13:26 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2020-7-7 12:03
606開線時, 鑽石山鳳德道 斧山道仲係一片荒涼之地, 只係得龍蟠苑有人氣, 居民出入去黃大仙居多, 龍翔道兩 ...

你憑咩覺得彩雲邨同鳳德邨冇條件?
EX-TL 發表於 2020-7-7 13:58 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2020-7-7 13:26
你憑咩覺得彩雲邨同鳳德邨冇條件?

606彩雲邨開出經鳳德邨去東隧?

671鑽石山開出經彩雲邨去東隧?