hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將軍澳隧道轉車站啓用消息
開啟左側

將軍澳隧道轉車站啓用消息

關閉 [複製鏈接]
3ASV174 發表於 2020-7-10 02:10 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2020-7-9 11:54
要畫就要畫到好盡 例如寶順路寶康路上隧道個灣位都畫埋 迫所有私家車兜到去運動場個邊入

但而家塞得最 ...

正解,
參考返屯公巴士線畫線,係連入去個路口都唔俾其他車行,即係成條慢線巴士霸晒先得,
以呢個畫法,唯一可能就係寶康路連帶寶順路北行都變早繁巴士專線,但上左公路仍然點都要塞,同一時間區內道路會全面攬炒,因為條車龍打散晒去區內就塞,
睇返之前朝早將隧有意外或者年初一歡樂塞既時候,根本係全將軍澳都會塞晒。

依家將隧塞到癱係因為機樓個位佢係 5 線收 3 線上到頂再收 2 線,本身已經 overload 既道路一次過 5 收 3 根本點都死無得救,
所以最樽頸根本係機樓,寶順路北行同寶康路南行早就有巴士線俾隧道車打尖,問題係寶康路龍尾塞到仲遠過個打尖位,打尖位前面係虛實線,而未到龍尾仲已經要讓埋運隆路出黎既車,塞一大輪先靠巴士線爬兩個車位,所以呢段先塞咁耐。

有時見o的巴士抽左出快線過去巴士線打尖,連直行既 290x 都要陪塞,
仲要返將軍澳陪塞既 290x 好多時仲多客過塞緊上隧道既巴士,真係戳佢地無奈 。

如要討論,請先自貼差餉單一次
ViviTse 發表於 2020-7-10 03:26 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-7-10 02:10
正解,
參考返屯公巴士線畫線,係連入去個路口都唔俾其他車行,即係成條慢線巴士霸晒先得,
以呢個畫法, ...
唯一可能就係寶康路連帶寶順路北行都變早繁巴士專線

我認同 短期內應該劃設巴士及小巴專線 去紓緩公共交通喺將隧塞車嘅情況,
但唔認為全條路變晒做專線會係好線,而反而可能係果條路嘅其中一部分改會更好。

原因:
如果任何一條通上公路嘅支路變成專線,私家車就會改行另外幾條支路,始終仍然塞死。
例如寶順路北行轉上將隧變咗專線,咁調景嶺、市中心嘅私家車就會行晒全段寶順路再u-turn上公路,塞爆景林迴旋處。
例如寶順路南行轉上將隧變咗專線,咁寶琳、坑口嘅私家車亦會行晒全段寶順路再u-turn上公路,塞爆尚德迴旋處。
例如環保大道上將隧變咗專線,咁市中心、坑口、康城嘅車就分別去晒寶順路,區內嘅道路都塞死埋。

建議:
現時係影線嘅部分,就盡量改做新嘅行車線,而成為巴士及小巴專線。
例如寶順路南行與北行分別轉上公路果個位有條幾長嘅影線,若改為專線,可以比尚德、寶林、坑口上公路嘅車插隊;
寶康路轉上公路都應該學似寶順路北行上公路咁,加個專線位;
但缺點係上到公路之後專線唔係最左邊嘅行車線,唔可以令成條公路都有一條行車線係專線(因為寶林/尚德上嘅私家車要cut右)。

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2020-7-10 03:36 | 顯示全部樓層

多謝分享。

原來圖1係講緊喺影線果度偷位,但原來都係泊得多果1部巴士,我之前仲估緊會唔會泊多最少2部添
poondriver 發表於 2020-7-10 08:48 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-7-10 03:26
我認同 短期內應該劃設巴士及小巴專線 去紓緩公共交通喺將隧塞車嘅情況,
但唔認為全條路變晒做專線會係 ...

我以前有講過唔駛畫專線 直接隧道拉雙白落來應該都ok
其實只要令到部份大車同私家車乖乖地行慢線 塞車個情況應該可以由“行得極慢“變成“慢“

不過香港人渣車既態度 一陣雙白都同你照cut
poondriver 發表於 2020-7-10 08:54 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-7-10 02:10
正解,
以呢個畫法, ...

仲有而家早繁寶邑路個邊都係咁 坐290 要係個迴旋處等d車開個位比你巴士出 明明架290完全唔關事
有時仲會見到798B已經入左環保大道 但塞死左係度

但而家個政府相信都係懶理 大家都係等條新隧道開 忍下吧
ViviTse 發表於 2020-7-10 16:35 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2020-7-10 08:48
我以前有講過唔駛畫專線 直接隧道拉雙白落來應該都ok
其實只要令到部份大車同私家車乖乖地行慢線 塞車個 ...

雙白線意思拉去邊個位?
poondriver 發表於 2020-7-10 17:18 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-7-10 16:35
雙白線意思拉去邊個位?

電話機樓
GW5878 發表於 2020-7-10 17:29 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-7-10 03:26
但唔認為全條路變晒做專線會係 ...

聽佢隻漢奸豬吹水就死啦,佢吹幾多水都改變唔到由龍尾排隊去到頂都只需 10 分鐘呢個事實

今日我架車 0802 去到機樓, 係巴士廠出面果個路口先開始塞,0811 已經入到洞

佢講果個情況,話有巴士會騎單白咁由快線 cut 過去,
我搭過咁多次,係真係有既,
見條龍尾伸到去寶康公園巴士站,通常巴士就唔耐煩就直接抽去快線 (同一個司機都試過,day 1 塞到勁就抽快線走, day 2 塞到去巴士廠就乖乖用慢線)
但同時間,抽快線走 = 無視寶康路排隊 = 架巴士由路口先需要開始塞 = 只需 10 分鐘就入到洞

相比起剩係塞寶達邨果段 + 康翠停站
入洞始終快d
GW5878 發表於 2020-7-10 17:32 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-7-9 01:56
你講笑?
由細到大日日聽住交通消息每朝都係講緊將隧龍尾電話機樓
一係就環保大道

同上個post一樣 10 分鐘內上到隧道,快過爬山,完。

RH7685 發表於 2020-7-10 17:36 來自手機 | 顯示全部樓層