hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將軍澳隧道轉車站啓用消息
開啟左側

將軍澳隧道轉車站啓用消息

關閉 [複製鏈接]
214P_world 發表於 2020-7-11 04:36 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2020-7-10 20:05
又真係唔到你唔服,
佢次次都拎到個 special case 做所謂 proof,
今日隧道的確係全星期最唔塞,運隆路一 ...

如果平時朝早塞,塞隧道快D定行山快?
獨學而無友,則孤陋而寡聞
RH7685 發表於 2020-7-11 12:23 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-7-11 13:47 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2020-7-11 04:36
如果平時朝早塞,塞隧道快D定行山快?

兩邊火力全開基本上係一樣,
不過山路一到學校假期就唔點塞,隧道就即使係之前 Home office 期間都係塞既。

有o的人成日覺得將藍通車隧道就唔會再塞,但山路唔會改善,其實係錯的,
因為山路之所以會塞,寶達巴士龍唔係主因,而係因為隧道太塞車所以有堆車跑左上山,只要行隧道時間短過行山,呢堆車就會返返晒去行隧道,
所以將藍通車後,將軍澳隧道都一定會繼續塞車,只係第日將軍澳隧道再有咩意外,車龍就會去晒將藍,寶琳路變返清泉唔使再被攬炒。
如要討論,請先自貼差餉單一次
kc_loo 發表於 2020-7-12 00:38 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-7-11 01:01
唔使咁肉緊住
好似係半年前左右(我又好均曾唔會武肺時走去睇人地拖卡然後話冇客冇需求嘅)
而你有印象的 ...

你話11點, 咁我又唔反對
番左工既又番左工, 轉車又唔會轉佢,
唔出奇呀,
off peak 坐唔滿19, 我覺得正常, 一向都係
大把巴士線都唔會上得到19人
如果你話番工都唔滿就話

10598C 發表於 2020-7-12 02:27 來自手機 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2020-7-12 00:38
你話11點, 咁我又唔反對
番左工既又番左工, 轉車又唔會轉佢,
唔出奇呀,

我都係學下人嘅表達方式,順便推斷102係咪滿足到地區需求啫
kc_loo 發表於 2020-7-12 02:52 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-7-12 02:27
我都係學下人嘅表達方式,順便推斷102係咪滿足到地區需求啫

1. 需求夠唔夠唔可以睇單一時間, 如果唔係我相信香港唔知有多幾大比例巴士線可以轉哂小巴
2. 講左N 次, 除左有無車出市區, 另一個問題係轉乘
不過又真係幾好玩, 有個人而家係咁係度話, 102朝早出九龍都坐唔滿, 好似執到寶, 好過癮

RH7685 發表於 2020-7-12 03:11 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-7-12 03:24 來自手機 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2020-7-12 02:52
1. 需求夠唔夠唔可以睇單一時間, 如果唔係我相信香港唔知有多幾大比例巴士線可以轉哂小巴
2. 講左N 次, 除 ...

唔知你get唔get到我係度抽緊人水
唔get就算啦 ._.

以下認真討論:
如果你係為咗條BBI九巴,其實可以死心
客觀環境唔容許呢件事去發生,有102又有91M 98A 290,個運輸署文化係唔會搞咁多嘢

真係要搞的話,諗下點搞條98A繁忙時間隧道特好過

而爭取坑口直出的話,其實最理想就98C拆線,呢個講咗好耐,唔再重覆
ViviTse 發表於 2020-7-12 03:47 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-7-12 03:24
唔知你get唔get到我係度抽緊人水
唔get就算啦 ._.

回認真討論果部分,我個人同意大方向係98C/S拆線:98C寶林經山路,98S坑口經隧道。
如果想做埋康城,就C仔由坑北開(唔入坑口圈),而S仔由康城開(經半圈),但呢個又牽涉到兩巴「插旗」問題,呢度唔重覆。

所以如果喺避咗「插旗」問題嘅前提,即係架C仔淨做坑口:一係行觀繞,一係行觀塘道。
- 如果行觀繞,不如學區議員建議,招標「寶坑<>旺角」24hr小巴更好。
- 如果行觀塘道,去到晒觀塘、旺角、長沙灣,等於一條線KO晒坑口個基本盤嘅迂迴問題。

而兩者之中,我會認為後者較實際:因為前者運輸署可能唔想再開小巴落旺角,而如果用巴士開,
全日客源會過窄(情況可能比將南架796C更差,亦都係尚德架296C要經觀塘道嘅原因);
而後者可以用呢條線一次過解決晒多年來對98AC嘅不滿聲音,$10.5將隧出旺角、長沙灣,
亦都可以加觀塘道轉乘優惠(點都平過小巴,但貴過296A/98A),因為收$10.5,所以102難反對。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2020-7-12 04:06 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2020-7-11 01:13
繁忙時間 102 未滿應該都唔會肯開車,
反而坑口直出觀塘除左 102 102B 其實仲有條 103 好多選擇既,而 10 ...
繁忙時間 102 未滿應該都唔會肯開車

咁梗係啦,大佬呀,上繁打住蛇餅上緊客,點開車呀?上到一半閂門咩......?!

除左 102 102B 其實仲有條 103 好多選擇既

唔係1條 2條 定3條嘅問題,問題係有邊條 合理行車/候車時間+收費
 - 102,B 走線OK,但收費過高(比296A出觀塘轉車價貴 966.67%),候車時間亦都唔短。
 - 98A 班次&收費OK,但10分鐘嘅車程可以行咗半個鐘出黎。
 - 98A(特別班次)、98B 收費OK,但班次&車程都唔掂。
 - 103 車程&收費OK(雖然無轉乘優惠),但有緣人班次,繁時客滿飛站,
  非繁可以無車,即係無論繁唔繁時,都可以等半個鐘/九個字完全無車上......
 - 296A 係隔黎尚德區嘅線,班次、車程、收費樣樣精,但缺點係要行幾個字去隔黎區。
 - A29 車程&班次都ok,去程收費唔使講,回程亦過高,但勝在total等車+搭車時間快。
 - 將軍澳綫>觀塘綫 車程&收費中中挺挺,但缺點係要轉車、候車時間/上唔上到車唔係必然。
結論係,根本上述無一條線勝任「坑口<>觀塘道BBI轉乘線」嘅角色......

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
240798790262289 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆