hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將軍澳隧道轉車站啓用消息
開啟左側

將軍澳隧道轉車站啓用消息

關閉 [複製鏈接]
fleetline 發表於 2020-7-15 18:41 | 顯示全部樓層

ctb8107 發表於 2020-7-15 16:15
即係唔肯比錢既就優待 , 肯比貴啲既就要罰跑。 以後應該無論前者定後者都會集中等又平啲又密啲既新巴去市 ...

為左方便管理, 香港大部份轉車站都係以巴士公司去分泊位,
加上而家有ETA, 見到對家車仲有1分鐘到站再行過去都趕得到.

不過新巴堆線論班次及車程都不及296系頻密及直接,

企定定等新巴真係有點奇怪.

儲錢
ViviTse 發表於 2020-7-15 18:45 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-7-15 13:35
798 咪係搶九巴客,只係抵比人搶姐。

都唔算搶啦,798開辦之前,相數多數人都係搭地鐵出沙市,轉89X嘅相信唔會佔多數

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2020-7-15 18:54 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2020-7-15 18:24
睇完#283張圖,
估計690有8成以上機會可以三巴互轉.

我又唔覺「九巴班次轉九巴,城巴班次轉新城」機會會低wo

btw 依家690一直都有296M、798轉乘優惠,但其實兩間公司係點拆帳嘅呢?
fleetline 發表於 2020-7-15 19:16 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-7-15 18:54
我又唔覺「九巴班次轉九巴,城巴班次轉新城」機會會低wo

btw 依家690一直都有296M、798轉乘優惠,但其 ...

因為普通市民未必識分巴士公司, 如果只限轉乘某公司,

肯定制做好多混亂,
所以到現時都未有某路線只限轉乘某公司路線例子.

試想, 如果你打算到將隧轉車站轉690到港島,
咁岩你第一程果班車行慢左,
之後到轉車站送車尾仲要撞正轉對家時段,
你的感受又會如何?

聯營線可轉乘不同巴士公司反而有相關例子,
個例子仲要係690.

儲錢
dennis28a 發表於 2020-7-15 20:50 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-7-15 18:45
都唔算搶啦,798開辦之前,相數多數人都係搭地鐵出沙市,轉88X嘅相信唔會佔多數

798 開辦之前,有唔少人 98A 同 296A 轉 89 系,正如而家繼續轉大隧線原理一樣。
惡意回復是不道德的行為。
0q9w8e 發表於 2020-7-15 20:52 來自手機 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-7-15 18:45
都唔算搶啦,798開辦之前,相數多數人都係搭地鐵出沙市,轉88X嘅相信唔會佔多數

88X遲過798開。。
89/89X都話
ViviTse 發表於 2020-7-15 23:11 | 顯示全部樓層

fleetline 發表於 2020-7-15 19:16
因為普通市民未必識分巴士公司, 如果只限轉乘某公司,

肯定制做好多混亂,

其實真係好好奇 690 依家點拆帳(意思係轉乘 798/296M 果part)
如果技術上面 798/296M 轉乘對家班次都OK,其實經轉乘站嘅所有路線都可以同到兩巴互轉......

p.s. 市民應該分到巴士公司掛...... 九巴月票係先例

利申:支持 690 所有班次都加晒兩巴轉乘

ViviTse 發表於 2020-7-15 23:13 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2020-7-15 20:52
88X遲過798開。。
89/89X都話

sorr 手殘打錯,89X先啱(已改),謝提點
ViviTse 發表於 2020-7-15 23:16 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-7-15 20:50
798 開辦之前,有唔少人 98A 同 296A 轉 89 系,正如而家繼續轉大隧線原理一樣。
...

的確有唔少乘客咁轉,但似乎同798嘅主要客源唔完全係同一班人......

因為296A/98A轉89X基本上只係尚德、山上嘅居民居多,寶林北都有少少。
但798主力嘅客源之中嘅將廣、坑口、寶林,以前估計係地鐵/小巴轉乘客黎。
798成功「搶」咗嘅客相信只係尚德、寶林北一部分嘅客。
dennis28a 發表於 2020-7-16 00:06 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-7-15 23:16
的確有唔少乘客咁轉,但似乎同798嘅主要客源唔完全係同一班人......

因為296A/98A轉89X基本上只係尚德、 ...

班 10M / 102 小巴客出到觀塘咪又係轉大隧九巴線。
798 出現咪變左沙田轉東鐵。
惡意回復是不道德的行為。