hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將軍澳隧道轉車站啓用消息
開啟左側

將軍澳隧道轉車站啓用消息

關閉 [複製鏈接]
天空之神 發表於 2020-7-20 11:41 | 顯示全部樓層

成日都想問點解連德道天橋/ 秀茂坪道支路當年唔係一併規劃埋有轉乘車站

214 98A 98C 都可以轉到 98 /98D/297 返入將軍澳都好啦

又例如藍田山用 214 駁腳轉車都係好事,但偏偏最後無做到
.
3ASV174 發表於 2020-7-20 12:19 | 顯示全部樓層
tkglobe 發表於 2020-7-20 07:52
我真係唔睇好將轉會有幾多人用,98/797隨時慘淡收場

其實我絕對同意,
住日出康城既人都只係貪個地鐵站,叫佢地 98/797 轉車係諗多左,
而巴士最大價值其實係唔使轉一程到,其他區既人有直車都搭左直車,亦唔見得有正常人,會為左慳 5 分鐘車程而走去 796c 轉 798。
如要討論,請先自貼差餉單一次
10598C 發表於 2020-7-20 12:39 來自手機 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2020-7-20 10:31
而家好似係將軍澳人覺得停多個站會死咁喎,一時又話搞到大塞車,一時就話冇人用
...

咁你支唔支持A29西行停觀塘先?
當日A29一條線西行加停觀塘換加班都嘈咗咁耐,到今日依然有人反對A29西行停觀塘

咁而家佢地最憎嘅觀塘山仲要打劫所有將軍澳線,要脅所有將軍澳線比過路費,停站服侍觀塘山,仲分分鐘搞到將隧倒灌塞死,反觀將軍澳人得益甚少,將軍澳人點會唔強烈反對,以捍衛將軍澳本土權益呢?

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
kc_loo + 3 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

0q9w8e 發表於 2020-7-20 12:44 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-7-20 12:39
咁你支唔支持A29西行停觀塘先?
當日A29一條線西行加停觀塘換加班都嘈咗咁耐,到今日依然有人反對A29西行 ...

服侍興田姐
觀塘山隨咗去東涌/柴小基本上都唔使用個站
leo_ku 發表於 2020-7-20 12:59 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-7-20 13:03 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-7-20 12:59
又咁講,做得那區要等全面發展好哂同百勝角項目攪掂先有發圍空間,守三幾年可以接受。正所謂,小財唔出大 ...

白勝角最終規模好細,
除左消防宿舍之外,另一個公營房屋項目仲細過翠林邨,而且今日起計都仲起碼要 6-7 年後先入伙

日出康城就無論幾多人,首選鐵路呢個方向都唔會變

評分

參與人數 2aPower +4 HugeC +20 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 英雄所見略同
kc_loo + 3 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
JX9097 發表於 2020-7-20 14:21 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-7-20 11:41
成日都想問點解連德道天橋/ 秀茂坪道支路當年唔係一併規劃埋有轉乘車站

214 98A 98C 都可以轉到 98 /98D/2 ...

呢個缺點我覺得幾失敗
因為明明圖中藍框有大把位

落山路線可以用收費亭隔離空地
(興建模式類似兆康北咁大u字出入)
上山路線可以用現時秀茂坪道支路隔離山坡
(興建模式類似中秀總站)

同時將連德道天橋擴闊到來回雙線
咁就可以將隧道車同寶林路車喺隧道口轉乘
當然,成個工程就會變到幾複雜
同埋有可能有潛在技術問題要解決
JX9097 發表於 2020-7-20 14:23 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-7-20 13:03
白勝角最終規模好細,
除左消防宿舍之外,另一個公營房屋項目仲細過翠林邨,而且今日起計都仲起碼要 6-7  ...

算啦大家點唔可能有共識

由得98/ 797開辦之後做judgement

ViviTse 發表於 2020-7-20 18:59 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-7-20 14:21
呢個缺點我覺得幾失敗
因為明明圖中藍框有大把位

同意,其實秀茂坪堆巴士都可以停埋轉乘站,令更多人受益於轉乘站。

我建議將軍澳道左轉秀茂坪道果個位,加個單向站,例如93K、98C、619X等路線會停果個站。
而連德道(將隧轉乘站上方天橋)來回線都建議加個站,可以行樓梯落去將隧轉乘站。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
tkglobe 發表於 2020-7-20 19:54 來自手機 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2020-7-20 18:59
同意,其實秀茂坪堆巴士都可以停埋轉乘站,令更多人受益於轉乘站。

我建議將軍澳道左轉秀茂坪道果個位, ...

將軍澳道左轉果個位以道路安全並不適合設站,一來係大灣位,二來沿路沒有合適地方興建行人過路設施