hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 其實89D經唔經觀塘道下通道?
開啟左側

[問題] 其實89D經唔經觀塘道下通道?

RyanPun 發表於 2020-7-15 19:21 | 顯示全部樓層

MCMoore 發表於 2020-7-15 17:36
計埋雙白長度唔cut得,其實89D個位應該同對面線296A/C差唔多,大約55米距離cut三線,當然89D密過296A
...

其實,89D塊波板糖擺前少少,搬去到排隊位u-turn就停,或者有機會比行下通道,你望89C行完下通道埋駿業里,佢係有足夠空間成部車入哂一線先停車,89D肯搬前十幾米嘅,成件事分分鐘好唔同。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
lingling_cc 發表於 2020-7-15 19:50 來自手機 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2020-7-15 19:21
其實,89D塊波板糖擺前少少,搬去到排隊位u-turn就停,或者有機會比行下通道,你望89C行完下通道埋駿業里 ...

搬前D?依家既前D已經有80X, 83X, 88X, 89C 4條新東線擺係度,89D擺埋仲排得仲耐,依家獨立一個站位至易可以上晒客快走到
74queen 發表於 2020-7-15 19:52 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-7-15 19:13
危險係緊,但 80 同 11D 未至於要踩雙白線都入到既。

唔計cut雙白 80係極限 有時都要停車cut
經驗計80 11D一半半落隧道 荃葵青幾條極少落
RyanPun 發表於 2020-7-15 20:26 | 顯示全部樓層

lingling_cc 發表於 2020-7-15 19:50
搬前D?依家既前D已經有80X, 83X, 88X, 89C 4條新東線擺係度,89D擺埋仲排得仲耐,依家獨立一個站位至易可 ...

其實呢,嗰組排最後嘅83x/89C,放一部12米上客,距離89d嗰個位,可以放多部12米。再者,我指嘅搬前啲,都係最盡去電箱嗰個位,請問可以有幾阻。
同埋,點睇都係大西北線頂著堆沙田線令到沙田線頂著89d,多過堆沙田線頂著其他線囉,最唔哂時間上車就係堆沙田線。

dennis28a 發表於 2020-7-15 20:39 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2020-7-15 20:26
其實呢,嗰組排最後嘅83x/89C,放一部12米上客,距離89d嗰個位,可以放多部12米。再者,我指嘅搬前啲,都 ...

好阻,因為前面頭位係大西北線,一排排 3 部,80X 83X 88X 89C 依個組合又同時有 2 部。
排完之後已經頂到 80 / 11D 上客位,仲未計大嶼山線要打尖。

你再將 89D 移前,大嶼山線就無位打尖。
惡意回復是不道德的行為。
RyanPun 發表於 2020-7-15 21:00 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-7-15 20:39
好阻,因為前面頭位係大西北線,一排排 3 部,80X 83X 88X 89C 依個組合又同時有 2 部。
排完之後已經頂到 ...

你啱,我唔記得咗條機場線。但幾條線同時埋站問題,真係冇得解決?下繁下下咁排隊法真係唔掂。
dennis28a 發表於 2020-7-15 21:08 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2020-7-15 21:00
你啱,我唔記得咗條機場線。但幾條線同時埋站問題,真係冇得解決?下繁下下咁排隊法真係唔掂。
...

老實講,有就唔會咁頭痛啦。
唯一方法係是但一組線搬前,但前面已經係土瓜灣線巴士站。
惡意回復是不道德的行為。
lsc04d11 發表於 2020-7-15 22:08 來自手機 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2020-7-15 21:00
...

從加快乘客上車速度便可以。睇住258D/258p啲客廝廝然上車 一慢左交通燈變紅 就阻住左269C 259D,62X於紅燈時上客的好機會
或者一有站助就快好多 可以269C,268C同步上  即使269C,62X都可以同時上

創紀都係  可以阻止啲客追車就可以加快走  296A應該加個落客站喺3D後面  或者98開後用3D個位  反正296A客同98客冇乜衝突 唔通觀塘返尚德都要玩98轉296系咩?
樂仔〞 發表於 2020-7-15 22:08 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-7-15 21:08
老實講,有就唔會咁頭痛啦。
唯一方法係是但一組線搬前,但前面已經係土瓜灣線巴士站。 ...

駿業里呢個站嘅問題其實我係疫情前同 TD 反映過
下繁單係大西北、機場同 80X 83X 88X 89C 三組線,以平均班次計算
已經有 71 班車埋站
但咁多條線除咗 62X 252X 258D 258P 259D 267X 之外,條條都係一齊嚟
想叫佢將屯門線搬前去 671 後面(因為屯門線停牛頭角站,站距相當較遠)
TD 都係無動於衷 ...
lsc04d11 發表於 2020-7-15 22:13 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2020-7-15 22:08
駿業里呢個站嘅問題其實我係疫情前同 TD 反映過
下繁單係大西北、機場同 80X 83X 88X 89C 三組線,以平均 ...

我成日覺得252X,267X,258P 搬開獨立成站仲好
(最好62x都入埋獨立)

因為專揀唔停轉車站既人都唔係好想轉軑  最多大甩班時要改  但到時係咪轉鐵好過改搭258,59d?

四條線排一條隊 仲要永遠再痴住A22,A29,80X,88X黎排 亂到死  有車黎時又唔識自動分紅海  開埋聲問都唔理人。。。。