hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 《2020-2021年度西貢區巴士路線計劃》中已落實的計劃 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 《2020-2021年度西貢區巴士路線計劃》中已落實的計劃

RH7685 發表於 2020-7-9 13:02 來自手機 | 顯示全部樓層

RH7685 發表於 2020-7-9 13:04 來自手機 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-7-9 13:10 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-7-9 13:13 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2020-7-9 11:40
原來796p 796x 同290x 唔駛兜 98d特車係康城直出 明白晒

你夠膽講康城人想796P/X,290X,98D兜其他區?
想唔想同駛唔駛係兩回事

評分

參與人數 3aPower +2 HugeC +8 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 精闢見解
PPRBBI + 1 精闢見解
240798790262289 + 3 Huge C

查看全部評分

WongKinYat_WKY 發表於 2020-7-9 13:21 來自手機 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2020-7-9 11:26
18年前, 蔚藍灣畔都未入伙,
清水灣半島 都係岩岩入伙.....

算吧啦入咗伙咪又係搭鐵
leo_ku 發表於 2020-7-9 13:58 來自手機 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-7-9 15:26 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-7-9 13:58
//102B停咗佢又唔知,102實際幾分鐘一班又唔知,290/98A個轉乘有咩問題又唔知,班客點解要上A29又唔知//
...
102B 從來無取消只是暫停服務。你唔識中文?

原來 暫停服務 ≠ 停?!嘩,咁以後真係要跟你學中文先得。

290轉乘基本上包晒所有新界東西的線

290扣完轉乘優惠,轉74X入大埔、277X入北區、89D入馬鞍山等等,仍然要比$10.7 - 4.2 = $6.5 轉乘價,
比 296A 嘅轉乘價貴咗 622.2%,呢個就係你口中嘅「包晒」?你究竟係唔知定扮唔知?

1. 廿年前同廿年後102一樣車海

淨係望住個班次表,然後官方時間2-15分鐘一班你就話「2分鐘好密」,
停B線又唔知,實際開幾分鐘一班又唔知,載唔晒又唔知,你不如落去搭吓先講啦......

價錢貴左好正常,你唔係覺得成本車租唔會加下話?

價錢貴咗當然無問題呀,但當98A、91M、102三線都無能力吸納坑口轉車往新界嘅乘客時,
其他相應服務就應該研究重組/作出調整。

2. 當年將線班次密就算開左康城站都係,三班寶林先一班康城,坑囗要上車無難度。

當年將軍澳綫班次梗係密啦,但依家繁時兩班寶林就一班康城車
仲有來自西貢D新盤嘅轉鐵客,你肯定坑口完全無留後情況、仲要上車無難度?!
呀,怪錯咗你,唔記得原來你唔會坐港鐵嘅將軍澳綫(寶林車)添,怪唔知連留後都可以唔知

3. 當年路況都是塞,今天仲塞得勁,如果唔係將軍澳巴士當年跌客跌到食瀉藥咁,看看691/693就知。

當年:未有安秀道,98A雖然係慢,但唔使塞寶達,91M直去德望,比貴1蚊有車海102,所以有無298B亦分別不大。
依家:98A塞埋寶達個巴士站都唔知塞幾耐,91M龍尾井欄樹,比貴近1倍車可以排隊等102,已無合理車程及車費嘅新界巴士轉乘線。

評分

參與人數 6aPower +8 HugeC +55 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 人家要撐就由得佢啦
PPRBBI + 1 + 10 英雄所見略同
214P_world + 1 + 10 精闢見解
kc_loo + 3 + 10 其實佢唔知係扮, 定真心無知
240798790262289 + 1 + 10 Huge C
MCMoore + 1 + 10 古生真係好煩

查看全部評分

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
leo_ku 發表於 2020-7-9 16:15 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-7-9 17:01 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-7-9 16:15
梗係要, 有人RPP 都睇錯, 連白紙黑字寫明797 雙向行偉業街講成巴士公司特登加站都得,
我諗唔止中文, 閱讀 ...
梗係要, 有人RPP 都睇錯, 連白紙黑字寫明797 雙向行偉業街講成巴士公司特登加站都得我諗唔止中文, 閱讀理解能力都要練習下先得。不過放心, 那個係你好朋友啫。
有人講到暫停服務等於永久停辦啫, 暫停 = 永久?連區議員個動議都只係話脫班
即係話有一邊係錯左囉。我諗係你要向那位區議員求證唔係我囉。

咁即係「唔識中文」果個唔係我啦?
咁你喺96樓第一段問黎做乜?定係你隨便揾個人問吓佢係咪「唔識中文」?咁你使唔使問埋你自己?

哦,原來622.2% 只係比$6.5

原來轉乘價比多 622.2% 係用「只係」黎形容,真係服咗古生

你無收到政府派一萬蚊比你咩?一萬蚊除番6.5, 已經能夠比到一千五百多次轉乘價lu

係呀,290轉乘價夠轉1,538次,但296A轉乘價夠轉11,111次嘛,都係差9,573次姐,細數目黎嘅。感謝古生教大家理財之道。

仲有682轉798 係有優惠架

優惠價 $20.2,仲貴過無轉乘優惠嘅 89D 轉 798,682轉798果然好扺搭,感謝古生賜教

你真係唔識民情, 班客寧遠坐小巴出去轉因為小巴快、密, 唔會慳那少少錢。

如果班客坐小巴,就反映班客用錢換時間、小巴已提供足夠服務去應付需求;
如果班客坐巴士,就反映班客唔介意兜路、巴士已提供足夠服務去應付需求;
如果班客坐地鐵,就反映班客唔介意留後、地鐵已提供足夠服務去應付需求;
公你贏,字我輸,我真係唔識民情啦。
Anyway, 轉乘果程要用$9.6係「少少錢」,循例都講句,感謝古生賜教。

102 最密2分鐘一班車係全將軍澳最密的線你又唔知

調景嶺都有區議員出埋文件、cap埋圖話 796X 有時出現 班次過密 嘅情況(aka 2分鐘一班)你又唔知。
唉呀,怪錯咗你添,796X官方班次唔係咁bo,實際班次唔可以作準係咪?

D車塞晒係到返唔切總站積晒D客梗係載唔晒你又唔知

所以長期因為塞車問題而致嘅脫班/留後就唔係問題?
咁98A(牛頭角站起載嘅班次)又係咩黎?

港鐵車入面D客逼晒係車門度唔行入去你又唔知。

如果班客塞晒去最入,逼晒去對面門,就到將軍澳站完全上唔到車,個問題始終都喺度你又唔知。
都係果怪,對唔住怪錯你,可能你未搭過,連開邊邊門都未知。

坑口唔係熱門的轉鐵地點你又唔知

咁 98A、298E、101M、11、11M、109M 一到繁時就排長龍/排到出站外面又係咩狀況?
哦,都唔係好熱門姐吓話?

西貢1A 小巴去彩虹先係主流轉鐵客用

過海客出彩虹轉?

你可以調配坑口區的巴士資源, 開你想要的線, 並非騎劫人地條線比自己尾站直出, 此為兩件事

調動98A/98C/98P=「騎劫康翠比自己尾站直出」
調動98D/297/297P=「騎劫寶林比自己尾站直出」
調動98D特/98S/298E=「騎劫康城比自己尾站直出」
調動91M=「騎劫大埔仔、科大、井欄樹比自己尾站直出」
調動91S=「騎劫清水灣比自己尾站直出」
調動290/290A/296M=「騎劫全將軍澳、觀塘山比自己尾站直出」
不如古生賜教吓有邊條可以「調配」?

評分

參與人數 5aPower +7 HugeC +45 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 古生邊度識調配丫
240798790262289 + 1 + 10 古生唔賜教LOL
PPRBBI + 1 + 10 英雄所見略同
214P_world + 1 + 10 終於有人講得掂古生 XD
kc_loo + 3 + 10 唔好同佢浪費時間, 明知佢咁無謂.

查看全部評分

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
RH7685 發表於 2020-7-10 16:34 來自手機 | 顯示全部樓層