hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 《2020-2021年度西貢區巴士路線計劃》中已落實的計劃 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 《2020-2021年度西貢區巴士路線計劃》中已落實的計劃

RH7685 發表於 2020-8-22 19:44 來自手機 | 顯示全部樓層

樓主| jacky03 發表於 2020-8-22 19:46 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2020-8-22 19:39
1.將隧網絡咪又新巴贏晒
3.將軍澳人不嬲寧願疏都要直出
其實有冇諗過797兜坑口

有,不過人哋2條都要直出,咁試問坑口人有咩計仔?
強烈建議重組將軍澳區巴士路線
RH7685 發表於 2020-8-22 19:46 來自手機 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-8-22 19:48 來自手機 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2020-8-22 20:09 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-7-8 23:52
可能137區會係契機
不過等多n年先啦

137區嘅話,98工業邨近啲喎
797入康城,應該唔到佢做。
反而條797M就真係要插住旗唔取消得
wesleyyc 發表於 2020-8-22 20:22 來自手機 | 顯示全部樓層
將馬線應該都係新巴投得?
GZ4031 發表於 2020-8-22 21:09 | 顯示全部樓層

cwsj2003 發表於 2020-8-22 19:35
康城本身預佢全部搭鐵/揸車
高尚豪宅喎唔會預佢搭巴士啦
所以鐵班次唔密情況下巴士公司都唔算積極喺康 ...

咁又唔可以因為咁就搞死康城交通既..
我都認同要98 797做好康城, rather than 硬食坑口小巴同地鐵12分一班
GZ4031 發表於 2020-8-22 21:21 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2020-8-22 19:39
1.將隧網絡咪又新巴贏晒2.淨係行環保大道vs停康城站
3.將軍澳人不嬲寧願疏都要直出
其實有冇諗過797兜坑口 ...

點解覺得將隧網絡咪又新巴贏呢
796C 同296C 比都係水軍海兵, 一架塞觀繞一架塞觀塘道, 班次打和
796X 同半條297打, 紅土段297 都唔係輸好多, 回程難講D就真
係798獨市, 咁冇得講啦
694 用797轉都已經算係考數學, 計班次計到你痴肺, 康城應該buy鐵直出QB多過咁處理
694 TKO有客係因為一程, 唔太似因為轉乘
但係淨低已經係聯營既690....

寧願疏都要直出, 如果係咁98系應該死哂咁濟
呢句只係岩本身人口足夠既尚德

797兜坑口會咬走297 九龍灣既客, 然後對坑口黎講係半條冇用既線, 話哂塞偉業街
叫做好過冇咁解, 但放得新巴入坑口圈, 咁九巴條98又會唔會咬入將南呢, 就唔敢講喇
結局就會係康城輸哂

li1872903 發表於 2020-8-22 21:44 | 顯示全部樓層
cwsj2003 發表於 2020-8-22 19:35
康城本身預佢全部搭鐵/揸車
高尚豪宅喎唔會預佢搭巴士啦
所以鐵班次唔密情況下巴士公司都唔算積極喺康 ...

康城點會係高尚豪宅,頭果期仲平過新都城
0q9w8e 發表於 2020-8-22 21:56 來自手機 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2020-8-22 21:21
點解覺得將隧網絡咪又新巴贏呢
796C 同296C 比都係水軍海兵, 一架塞觀繞一架塞觀塘道, 班次打和
796X 同 ...

咁98系有寶林/山上撐起。。
講真98D唔係經寶林都撐唔起而家班次一樣大把人嘈住要直出
同埋班次都要睇對家開幾密。。同埋康城去觀塘其實好短途
多五分鐘其實慢咗好多