hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 《2020-2021年度西貢區巴士路線計劃》中已落實的計劃 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 《2020-2021年度西貢區巴士路線計劃》中已落實的計劃

10598C 發表於 2020-7-9 01:12 來自手機 | 顯示全部樓層

jacky03 發表於 2020-7-8 23:59
我只係想心平氣和地講一句:我地只係想有1條直出隧道嘅巴士,冇論係去邊,只要收費合理就得
...

我諗98C/98S全日拆會係一個出路,但依然都係唔會入觀塘

其實坑口係咪真係咁急著要有觀塘線?
去程102去坑口總站上車實有得上,回程有A29甚至E22A輔助

相反98C/98S拆線,康城有旺角深水埗線,坑口有直出線
雙贏
 樓主| jacky03 發表於 2020-7-9 01:17 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-7-9 00:54
798A同未來嗰條招標路線(姑勿論是否全日)都係直出
招得標本身價錢都唔高得去邊
咁合唔合理? ...

以89D由藍田站來往烏溪沙站為例,雖然要$8.9,但61R藍田站來往第一城己經要$9.9,而798要成$10.5,再加上今次唔係居民巴士而有咩特别價,所以己經逃唔過$11以上
強烈建議重組將軍澳區巴士路線
ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-9 01:18 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-7-9 01:12

98S要全日首先要解決同新巴個地盤問題
連98/797都要一人一條就知,其實解決唔嚟
RH7685 發表於 2020-7-9 01:20 來自手機 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2020-7-9 01:24 | 顯示全部樓層
KV149~81 發表於 2020-7-9 00:40
根本93A/95M/98A三寶一定要大執
我係區外人都覺定位奇怪
有乜理由三寶都要行山  ...

尖咀四寶都行隧道添,
使唔使調返條過寶琳路?
如要討論,請先自貼差餉單一次
10598C 發表於 2020-7-9 01:25 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-9 01:18
98S要全日首先要解決同新巴個地盤問題
連98/797都要一人一條就知,其實解決唔嚟
...

796P都唧牙膏式加時,又唔見98D有幾大搞作,我個人覺得地唔地盤冇乜關係
兩巴都有線係入面,一個796E一個98S,問題係邊個想做大去嘅啫

再唔係咪一齊全日,98S落旺角循環,796E九龍灣之後飛走旺角即去深水埗
Perfect
(雖則好難夠車做)
RH7685 發表於 2020-7-9 01:26 來自手機 | 顯示全部樓層

RH7685 發表於 2020-7-9 02:17 來自手機 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-7-9 03:37 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2020-7-9 01:24
尖咀四寶都行隧道添,
使唔使調返條過寶琳路?

嘩,你想康城條 796P、796X 兜山呀?

陣間大帝話 98P又嫌服務時間短,95又嫌去得佐敦,要求都真係幾多,最有用肯定係全香港18區康翠都有直出 就唔好啦

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
240798790262289 + 1 大師級作品

查看全部評分

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2020-7-9 04:23 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2020-7-9 01:12

98C/S 拆線的確可行,但會面對住幾大問題:

1. 兩巴角力:
 早三年康城先開咗架 796E,上年年底仲加咗一次班,可見兩巴可能會喺呢個問題上角力;
 而 293S 要銀澳路止步,但 N796 即將全晚延長至日出康城,可見 98S 即使全日化亦唔一定全日入到康城。

2. 九記已有 98 線直達康城:
 當有 98 全日直達康城之後,九記仲有無心喺現階段再加多幾部至十部車,而開多條康城直達線呢?

3. 康城來往旺角 重點應該係 98/797 嘅班次:
 假設 98S 真係無得全日化/全日入康城,咁坐 796C 轉 797,或者 296C 轉 98,
 其實都未至於太慢,問題應該在於 98/797 嘅班次,多過是否直達線。

4. 經觀塘未必「弊多於利」:
 塞觀塘道係有可能,但如果經觀塘,可以做多兩水客(將軍澳轉往其他新界路線、觀塘去旺角嘅客);
 反正經唔經觀塘對客量負面影響唔係非常大(正如 296C經觀塘,但捧場客絕對唔少過 796C經調景嶺)。
 如果要絕對速度而頂唔順觀塘道,相信去旺角唔應該係 98S 飛寶林行觀繞全日化,而係招標新小巴線。

所以我個人認為,如果 98C/S 拆線,98C 可以縮短入寶林,而 98S 非繁忙時段就由坑北,
開經坑口圈、觀塘、九龍灣、新蒲崗、九龍城、旺角、深水埗、長沙灣,往美孚。
當然,如果有區議員建議果架 寶琳<>旺角 小巴,咁 98S 可以唔洗入旺角添。
至於入唔入康城,就取決於兩巴角力情況,同埋九記肯唔肯特登加多三兩部車入去。

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆