hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討龍運A線重新招標的可行性
開啟左側

探討龍運A線重新招標的可行性

kitarolo 發表於 2020-7-10 18:23 | 顯示全部樓層

neosan 發表於 2020-7-10 18:16
A33/4/6/7俾城巴做可能要收加價到33-39蚊

如果仲貴過而家$27.7
無論係「俾」城巴做或
所謂招標,咁肯定唔會發生。

正如我上面#23所言
290系轉乘E32嘅回贈
係應對城巴嘅A26/A29
甚至A41轉88減六蚊,非
直接嘅惡性競爭,我都收貨啦
KE7066 發表於 2020-7-10 21:03 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2020-7-10 12:56
65xx同68xx 又兩隻規格喎師兄,你唔記得當年A29嘈左幾耐搵E車攝咩?係城巴68XX落地先少左A線E車問題。(當 ...

拉完頂多咪係做一單,無啦啦炒到落 A29 度嘅?
過去咁多年 A10 都係咁拉市區車補架啦

不過北區點都孤兒仔架啦,話搵另一個孤兒救孤兒冇討論意思

GD1570 發表於 2020-7-11 09:31 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-7-10 16:06
你話九巴反對, 點解唔拎上區議會溝通呢? 由地區人仕出面, 係而家無論人手定車源都過剩下, 由區議員帶頭係 ...

咁2001年係咪有發生過咁嘅事呢?
就算近年城巴想喺大涌道設站,上埋區議會,唔駛加車,一樣畀九巴反對,
我睇你又可以點樣盲撐...

你一向主張龍運交牌依一點我真係無乜可能認同..
至少我現今只係見到閣下出文要求招標A線,而唔係整個龍運招標囉..
相反,一樣無月票嘅新城,就係成間公司交牌..
雙重標準真係完全表露無遺啦!

同埋,唔該唔好吓吓遺忘歷史...
因為歷史係前車可鑒,就做今時今日嘅局面囉...
你有你可愛,我有我好笑。
neosan 發表於 2020-7-11 10:49 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-7-10 18:23
如果仲貴過而家$27.7
無論係「俾」城巴做或
所謂招標,咁肯定唔會發生。

你所講既減6蚊轉乘無話特定咩線先用得唔可以話係非直接嘅惡性競爭,因為新界區既居民都得益

而帶大型行李既人,如果有直車應該都唔會揀轉車

同埋見到城巴A車既收費,就覺得龍運好好多
再加上城巴A線一直都唔係做得好,係得條A21叫好少少
 樓主| 053h4 發表於 2020-7-11 10:59 來自手機 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-7-11 12:18 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2020-7-11 14:40 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-7-11 10:59
龍運當日要求 A29 招標,而家同一件事就係大重組,點解唔招標?

你搞清楚發生咩事先好wor

留意返啦唔該,係閣下一直認為無月票優惠畀乘客嘅公司就應該交牌然後招標..
我只係用此定律去問你龍運係咪應該交返個牌出嚟,
結果閣下就一直只係喺度迴避問題、答非所問。

你都係答返個問題重心:龍運係咪應該交返個牌出嚟,先講嘢啦!

GD1570 發表於 2020-7-11 14:40 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-7-11 12:18
想問有冇文件可以睇吓LWB要求招標?
定係你自己亂咁講?

佢咪只係識得答你:我立場係要招標..

簡單啲:即係老吹囉..

3asv@59x 發表於 2020-7-11 17:06 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2020-7-10 12:40
咁屯赤真係重組wor.

同時間,A23, A17都唔係招標。

咁其實A33 A34我個人覺得可以比城巴做,因為屯門天水圍調車一定好方便,朝早962P 969B都係行城巴機場快線㗎啦
dogdog002 發表於 2020-7-11 20:07 | 顯示全部樓層

neosan 發表於 2020-7-10 18:16
A33/4/6/7俾城巴做可能要收加價到33-39蚊

唔好有個錯覺龍運出市區就會平

堂堂一間九龍巴士公司連九龍既機場巴士都搶唔到

分分鐘仲狼死過城巴